Color  Dołączył: 09.03.2015
Znak wodny w Lightroom Cytuj
Nie mogę wyeksportować zdjęcia ze znakiem wodnym...

Lightroom ma bardzo proste, ale wystarczające narzędzia edycji znaku wodnego. Łatwo się je zapisuje, łatwo edytuje, ale...
Żeby wyeksportować zdjęcia na dysk należy w oknie eksport kliknąć ptaszka w zakładce watermark i wybrać jego rodzaj.
Podobnie w ustawieniach eksportu na flickra.
Zdjęcie się eksportuje. Następnie otwieram je w jakiejś przeglądarce (czy na flickrze) i... zonk! Brak znaku wodnego.

Co źle robię?
 

irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
Color, upewnij sie czy wybrałeś zapisany znak wodny czy nie no i czy ptaszek jest zaznaczony w oknie przy eksporcie. Nic innego mi do głowy nie przychodzi.
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
Color, jeżeli miałeś znak wodny w danej lokalizacji, ale go przeniosłeś, to lightroom go nie odnajdzie i będzie zdjęcie bez :-P sam się kiedyś nad tym głowiłem, bo zrobiłem porządek wcześniej na pulpicie :mrgreen:
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
irek83, niestety wszystko zrobione tak, jak piszesz...
darkduch, gdybym korzystał z pliku graficznego to byłoby to możliwe, ale próbuję zamieścić zwykły tekst i też nic...
Jeszcze raz wieczorem muszę sprawdzić co tam nawywijałem, bo to dziwne jest...

No więc siedzę przed Lightroomem i już mi ręce opadły. Nic nie nagrzebałem, a mimo to znak wodny nie pojawia się w ogóle. O co kaman?
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
Idąc od góry:
Watermark Style: Text
Text Options
Font: Myriad Web Pro
Style: Regular
Algin: Center
Color: biały
Shadow można odkliknąć
Opacity: 100
Size: FIT
Anchor: kliknij na to w centrum
i wpisz jakiś tekst

Wyeksportuj z zaznaczonym Simple ... watermark i zobacz czy jest, powinno być duże i centralnie,

Hint: na miniaturce się nie wyświetlają znaki wodne, przynajmniej u mnie, dopiero je doczytuje :-P
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
darkduch, dzięki za zaangażowanie i pomoc.
Udało się. Sprawa, jak zwykle w takich przypadkach banalna. I w związku z tym trudna :oops:
Okazało się, że wybierałem z LR czcionkę, która w edycji znaku wodnego była widoczna, ale w wyeksportowanej fotce z jakiegoś powodu już nie. Nie wnikam już dlaczego...
Wystarczyło zmienić czcionkę na inną i wszystko jest ok :-B
 

irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
Color, może była tak mała że nie było widać napisu lub tak duża że nie pokryła zdjęcia :mrgreen:
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
irek83, doszukiwałbym się jakiejś niezgodności czcionki z systemem czy coś, nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem...
 
blade74  Dołączył: 25.02.2009
Cytuj
W nawiązaniu do tematu. Czy da się do Lightrooma zaimportować czcionkę aby utworzyć za jej pomocą znak wodny? Podoba mi się czcionka Martial, której nie ma w programie. Jeśli nie ma takiej możliwości to może poleci ktoś jakiś prosty, darmowy program do tworzenia logo? Nie szukam niczego skomplikowanego, coś prostego złożonego tylko z liter (Imię i nazwisko i pod spodem wyraz fotografia).
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
Nie wiem czy się da, ale jeśli chodzi Ci tylko o coś takiego to wystarczy gimp albo photoshop, zapisz sobie jako obrazek i w eksporcie wybierz go i gotowe ;-)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Powinieneś mieć możliwość wyboru czcionki, jeżeli jest ona zainstalowana w systemie.
Jeżeli z jakiś przyczyny jest z tym problem, możesz zamienić font na krzywe (np. w Inscape lub w GIMPie), zapisać jako plik PNG i wciągnąć tak spreparowaną grafikę jako watemark.
 
DiMarco  Dołączył: 24.01.2012
Cytuj
blade74, zapoznaj się z tym:

http://www.fotopolis.pl/w...z-18-znak-wodny

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach