_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Może i tak, ale dlaczego w K3 jest to możliwe, a w K1 nie?
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
_rado napisał/a:
Może i tak, ale dlaczego w K3 jest to możliwe, a w K1 nie?

Hm... Ciężko mi powiedzieć, bo K1 w rękach nawet nie miałem :(
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
A co to za obiektw? Bo u mnie w k-1 korekcja działa dokładnie tak jak w k-5, jedyny niepentaksowy obiektyw z AFem Tamron 70-300 daje się ustawić na oddzielną korektę.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Również nie zauważyłem, aby w K-1 działało to inaczej niż w K-5 IIs. Przeczyść styki w obiektywie, może coś nie łączy.
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Obiektyw to Planar T 85/1.4
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Sprawdziłem przed momentem i z Samyangami 14/2.8 oraz 8/3.5 jest podobnie, dostępna tylko regulacja ogólna.

 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Trochę mnie to zdziwiło że podpinając ten obiektyw do K3 mogę go indywidualnie skorygować a w K1 nie.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W K-5 IIs mam identycznie jak w K-1, dostępna tylko regulacja ogólna.
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Dzięki plwk za sprawdzenie.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Przy regulacji indywidualnej mam informację, że wyłączona.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Mój Planar nigdy nie dawał sie mikroregulować na Pentaksach, podobnie zresztą jak inne pentaksowe obiektywy bez AFu ze stykami.
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
Mój Planar nigdy nie dawał sie mikroregulować na Pentaksach, podobnie zresztą jak inne pentaksowe obiektywy bez AFu ze stykami.

A jak sobie radzisz z FF lub BF? W jaki sposób to korygujesz?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
W k-5 czy w MZ-6 miałem matówki z rastrem i ustawiałem według niego nie zwracając uwagi na pikanie;) Po zakupie 77 jakoś mniej używam Planara, stąd problem na K-1 na razie nie istnieje ale gdybym mi się odmieniło i chiałbym go ściągnąć z pólki to pewno zakupiłbym matówkę z rastrem, choć i tak pierwsze muszę wymienić/naprawić oczy;)
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Jeszcze raz sprawdziłem w obu korpusach K3 i K1 i faktycznie indywidualna regulacja jest niemożliwa. Pomimo że funkcja jest aktywna w K3 to nic nie wnosi, bo nie zapamiętuje ustawień. Pozostaje tylko zrobić regulację dla wszystkich i włączać ją podczas pracy z tym konkretnym obiektywem (rozwiązanie dobre w przypadku jak ma się tylko jeden problematyczny obiektyw), albo zaopatrzyć się w matówkę z rastrem.
 
przemoo  Dołączył: 03.11.2009
Cytuj
K1 też już wycofują z oferty.... mam nadzieje, że to tylko w związku z wprowadzaniem następców modeli.....
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Może ktoś się skusi
https://www.amazon.de/dp/...medium=referral

U nas jak na razie obniżek brak
 
mirekin  Dołączył: 03.12.2008
Cytuj
Ja nawet zaliczyłem zwyżkę - kupiłem na raty... ;-)
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
 

jedrus68  Dołączył: 03.07.2008
Cytuj
ciekawe co zmienili poza dodaniem II przy K1, bo ważnych zmian jakoś nie widać...
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Ma być też nowy akcelerator który da lepsze czernie, kolory i ISO 800000, to tyle z wiadomości.
Pewnie na CP+ się wszystkiego dowiemy.
Dla mnie to do K-1 nic nie potrzeba przynajmniej dla mojej fotografii głównie krajobraz architektura i portret.
Jeżeli pixel shift będzie znacznie poprawiony, że będzie można w ruchu robić i będzie to widoczne to może się skuszę na wymianę na Mark II no i ciekaw jestem jak obraz z tym nowym akceleratorem.
Dobrze, że nie wsadzili większej matrycy.


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach