andyspring  Dołączył: 21.11.2011
Cytuj
Dla zainteresowanych.
Chciałbym obalić mit o wyższości k5iis nad k3.
Od roku robię zdjęcia k3, od dwóch miesięcy jestem posiadaczem również k5iis - kupiłem go ze względu na bardzo dobre opinie.
Zaznaczam, że jestem pentaxiarzem dla którego nie mają znaczenia wykresy, teoretyczne rozważania o go i punkcie g. Zależy mi na dobrym obrazku i sprawnym AF.
Nie widzę różnicy pomiędzy obydwoma aparatami, jeśli chodzi o jakość obrazka na niskim iso (a miało być na korzyść k5iis), natomiast na iso 1600+ zdecydowanie na korzyść k3.
AF zdecydowanie na korzyść k3 - szczególnie AFC, AFS porównywalny - fotografuję sporo sportu i na takich próbach opieram swoją opinię.
Ergonomia i funkcjonalność na korzyść k3 (tu być może kwestia przyzwyczajenia).
Obiecana ilość klapnięć 200 000 dla k3 nie wymaga komentarzy.
Zdjęcia seryjne + AFC na korzyść k3.
Jedynie mniejsze raw-y to plus dla k5iis.
Rozumiem, że wiele osób kupiło kiedyś k5iis i w nadziei na szybkie pojawienie się FF nie decydowali się na przejście na k3 i trochę musieli dorabiać ideologię o wyższości swojego body.
Póki co -tyle spostrzeżeń.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
andyspring, to nie tylko opinia użytkowników, ale również niezależne badania laboratoriów firmy DxO, a raczej nie sądzę aby oni mieli w tym jakiś interes. Pzdr.
 
pbskarpy  Dołączył: 09.01.2012
Cytuj
Uwaga Uwaga!! :) ;)

Po wielu tygodniach przeglądania internetu i ofert w necie zadecydowałem - za parę dni kupuję Pentax K3II. Nie ma co ukrywać, że opcja zakupu na firmę, ułatwi sprawę. Zawsze to zupełnie nowe body więc w tym dostrzegam plusy. Plusem dla mnie osobiście są dwa pokrętła i dwa wyświetlacze. No i na pewno to, że jest po prostu lepszy niż GX20. ;)

Natomiast mam malutką, tyci tyci niepewność. Czy to dobry wybór biorąc pod uwagę 3 lata od premiery? Czy w ofercie Pentaxa pojawiło się coś lepszego jeśli chodzi o crop?

Dziękuję.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Ponoć KP jest lepszy. Ale to wiem tylko ze słyszenia. Nigdy nie miałem z nim przyjemności obcować. ;-)
 
pbskarpy  Dołączył: 09.01.2012
Cytuj
Zastanawia mnie dlaczego Pentax zrezygnował z flasha w K3II ale umieścił go w następnym modelu... :)
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
W K3v2 nie ma flesza bo w tym miejscu wmontowali GPS - i bardzo dobrze, bo oszczędzamy ~1kPLN na zakupie zewnętrznego O-GPS1, a zewnętrzną lampę i tak należało mieć. I mam nadzieję że w K3v3 będą się tej linii trzymali [bo zbliży się czas wymiany K5 ;-) ]
A KP to raczej nie jest następca tylko boczna, może nawet "ślepa" odnoga [vide Nikon Df]
 
pbskarpy  Dołączył: 09.01.2012
Cytuj
greentrek napisał/a:
W K3v2 nie ma flesza bo w tym miejscu wmontowali GPS - i bardzo dobrze, bo oszczędzamy ~1kPLN na zakupie zewnętrznego O-GPS1, a zewnętrzną lampę i tak należało mieć. I mam nadzieję że w K3v3 będą się tej linii trzymali [bo zbliży się czas wymiany K5 ;-) ]
A KP to raczej nie jest następca tylko boczna, może nawet "ślepa" odnoga [vide Nikon Df]


Jako, że pierwszy raz słyszę o GPS to nie mogę powiedzieć, że jest to mi potrzebne. Wręcz przeciwnie. Lampa też nie, ale na pewno bardziej niż gps? Po cholerę...?!

Idac z Twoim tokiem... czy Penntax robił kiedykolwiek 3cią wersję danego modelu? Już chyba byłby Pentax K-4? Czy wiadomo coś o premierze?
 
matkus  Dołączył: 12.07.2016
Cytuj
pbskarpy napisał/a:
greentrek napisał/a:
W K3v2 nie ma flesza bo w tym miejscu wmontowali GPS - i bardzo dobrze, bo oszczędzamy ~1kPLN na zakupie zewnętrznego O-GPS1, a zewnętrzną lampę i tak należało mieć. I mam nadzieję że w K3v3 będą się tej linii trzymali [bo zbliży się czas wymiany K5 ;-) ]
A KP to raczej nie jest następca tylko boczna, może nawet "ślepa" odnoga [vide Nikon Df]


Jako, że pierwszy raz słyszę o GPS to nie mogę powiedzieć, że jest to mi potrzebne. Wręcz przeciwnie. Lampa też nie, ale na pewno bardziej niż gps? Po cholerę...?!

Idac z Twoim tokiem... czy Penntax robił kiedykolwiek 3cią wersję danego modelu? Już chyba byłby Pentax K-4? Czy wiadomo coś o premierze?

A ja akurat się w pełni zgadzam z greentrek i też zdecydowanie wolał bym GPS, niż lampę. Z wbudowanej lampy i tak nie korzystam, a w astrofotografię bym się pobawił. Zresztą, nawet łatwe geotagowanie własnych zdjęć by się przydało bardziej, niż lampa, która i tak jest zamknięta, bo nie da się jej otworzyć, gdy przymocowana jest większa lampa. Gdyby nie to, że planuję zmianę puszki, to pewnie już dawno bym kupił OGPS. Tylko że nie mogę jednocześnie zamontować OGPS i lampy, i to jest problem. A wbudowany GPS + lampa to już jest możliwe połączenie.

Ale to oczywiście kwestia preferencji osobistych, niektórym w zupełności wystarcza wbudowana lampa, a za to nie robią zdjęć astro ani w terenie nie potrzebują geotagować zdjęć. Co kto lubi :)

A K4 na pewno nie będzie. Ricoh jest japońską firmą, a Japończycy są dość przesądni i nie używają cyfry 4, jeśli to nie jest konieczne. Nawet zwykle 4 piętra nie mają w budynku.
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
pbskarpy napisał/a:
czy Penntax robił kiedykolwiek 3cią wersję danego modelu? Już chyba byłby Pentax K-4? Czy wiadomo coś o premierze?

Tego nikt chyba jeszcze nie wie, ale jakie ploty już chodzą... 8-)
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=52550

[ Dodano: 2018-01-05, 17:17 ]
matkus napisał/a:
Tylko że nie mogę jednocześnie zamontować OGPS i lampy, i to jest problem. A wbudowany GPS + lampa to już jest możliwe połączenie.

Dokładnie ta sama argumentacja - wbudowana lampa jest chyba tylko dla tych którzy nie chcą używać ani lampy, ani GPSa :roll:
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
greentrek napisał/a:
i bardzo dobrze, bo oszczędzamy ~1kPLN na zakupie zewnętrznego O-GPS1 [vide Nikon Df]

Zaoszczędziło by się więcej jak by wykorzystali GPS z telefonu, ale na czymś muszą doić.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
GPS z telefonu nie pokaże Tobie gdzie dokładnie patrzył obiektyw podczas robienia zdjęcia, poza tym punkty ścieżki w telefonie są bardziej orientacyjne - na zdjęciu masz informację gdzie dokładnie aparat uważał że jest, a nie minutę wcześniej lub później.

pz
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
GPS z aparatu, oprócz pozycji z dokładnością podobno około 10 m, pokazuje kierunek oraz kąt widzenia obiektywu. Może być to pomocne przy identyfikacji mało wyróżniających się punktów krajobrazu.
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Nie pomyślałem o tym że w tym GPS pentax'a będzie kompas.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Dokładność jest w praktyce lepsza niż 10 m, nie porównywałem dokładnie ale w praktyce bardzo dokładnie pokazuje gdzie się stało podczas robienia zdjęcia.
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
plwk napisał/a:
pozycji z dokładnością podobno około 10 m

skaarj napisał/a:
Dokładność jest w praktyce lepsza niż 10 m, nie porównywałem dokładnie ale w praktyce bardzo dokładnie pokazuje gdzie się stało podczas robienia zdjęcia.

Nasadce trzeba dać trochę czasu na zaktualizowanie efemeryd i złapanie fixa z dostatecznie dużej liczby satelitów, nawet kilka minut. Za to w przypadku nawet dość osłoniętego horyzontu moje testy wykazały błąd rzędu 2-3m, weryfikowane z ortofoto o błędzie wpasowania do 2m. Naprawdę nie jest źle :-B
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Osobiście nie sprawdzałem, na pentaxforums wyczytałem 5-10 m.
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
A ja sobie to kiedyś sprawdzę, z czystej ciekawości - ale dokładnie, na stabilizowanych granicznikach geodezyjnych.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Mam pytanie:
Czy kalibrację przeprowadzacie po kazdym wlączeniu aparatu (GPS wlączony cały czas), czy tylko po włączenie GPS?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeśli potrzebna, aparat wyświetla żądanie z podpowiedzią jak to zrobić.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Ja po prostu włączam GPSa i chodzę cały czas z włączonym. Ma czas na kalibrację i dokładne znalezienie się w terenie. Z tego co kiedyś patrzyłem to chyba łapie w takim układzie precyzyjną poprawnie - prosił o nią tylko jak próbowałem robić astro kilka minut po włączeniu, kąty patrzenia obiektywu pokazuje poprawnie.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach