Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
skaarj napisał/a:
Ryszard ta bezsensowna konwersja to jest właśnie to co powinieneś był zrobić
Zdaję sobie sprawę, że w Ankaralab tak to zorganizowali. Gdybym chciał robić softproofing czy obrabiać na skalibrowanym sprzęcie z symulacją ich profilu, to OK. Wysyłając jednak uniwersalne sRGB mam trochę inne zdanie - to oni powinni robić konwersję. Dla mnie chwilowo EOT. Zobaczymy jak wyjdą moje odbitki :evilsmile:
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Podejrzewam, że jak wyślesz "normalnie" to właśnie jedyne co robią to aplikują swój profil - miałem u nich kilka wtop nawet z zaaplikowanym profilem. Panienka wydając zdjęcia nawet okiem nie rzuca na nie i nie licz, że czegoś się dowiesz czy będziesz mieć szansę coś ustalić ;)
Trzymam kciuki :)
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Piszecie o konieczności konwersji do profilu labu, a tymczasem na stronie wielokrotnie polecanego tutaj diprint.pl czytamy: Dalsza poprawa wierności odwzorowania obrazu może zostać osiągnięta przez użycie, udostępnianego na życzenie klienta profilu ICC. Nie należy jednak konwertować na niego swoich plików, ani dołączać go do zdjęć, a wyłącznie korzystać z opcji poglądu (softproofing'u) w trybie percepcyjnym, z kompensacją punktu czerni, bez zachowania liczb RGB.
WTF :?:
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
cube007 napisał/a:
WTF

Zapewne w labie sami konwertują wszystko, co dostają do wydrukowania.
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Mertz napisał/a:
dzieciak zjeżdża po bielonym karmelu, a nie po śniegu
Mertz, może po prostu pokaż to zdjęcie? Każdy obejrzy na swoim ekranie, czy sprawdzi innym sposobem i się wypowie.

[ Dodano: 2018-01-16, 10:48 ]
cube007, tak właśnie powinno to być robione. IMHO.
skaarj, Ankaralab z zasady NIE ROBI NIC z plikiem oznaczonym "bez korekcji". Jeśli raz konwertują, a raz nie, a potem nie wie lewica co czyni prawica - to widzę, że może być słabo z moim powrotem pod ich skrzydła. Dzisiaj odbieram odbitki, zobaczymy :-P

[ Dodano: 2018-01-16, 10:50 ]
Będę dzisiaj w Kodaku i Ankarze. Jak dadzą ciała, to pośrodku mam Studio M. Jak nigdzie nie będzie dobrze, to uznam że z 40-ymi urodzinami przekroczyłem próg starości i pozostaje mi już tylko narzekać na stare dobre czasy :lol:
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Ryszard napisał/a:
tak właśnie powinno to być robione. IMHO

Tyle że konwersja do przestrzeni barw maszyny i tak jest potrzebna, żeby przekształcić kolory, które są niedrukowalne na takie, które wydrukować można, aby ostateczne wrażenie przy oglądaniu obrazu było jak najbardziej zbliżone do tego, co było w zdjęciu wyjściowym. A akurat w labie, gdzie ja zamawiam odbitki, mam niższą cenę, gdy sam dokonam konwersji. :-) Czas to pieniądz. ;-) I nigdy się na robionych tam zdjęciach nie zawiodłem.
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
bakulik napisał/a:
cube007 napisał/a:
WTF

Zapewne w labie sami konwertują wszystko, co dostają do wydrukowania.

Czyli generalnie do druku powinno się konwertować, ale wspomniany przeze mnie lab radzi tego nie robić, bo woli sam zgarnąć trochę grosza więcej za wykonanie konwersji/korekcji (mają cennik z korekcją i bez) :?:
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
cube007 informacje na stronie mają trochę rozbieżne. Podejrzewam tak jak bakulik, ze sami konwertują i już.

Ryszard tak powinno być. Może omyłkowo polecieli z automatu albo coś innego się stało. Problemy miałem z odbitkami w największym formacie.
Do druku to chyba Ankara cały czas pozostaje bezkonkurencyjna w relacji jakości do ceny. Przynajmniej jeśli idziesz normalnie z ulicy.

pz

EDIT:
Zaaplikowanie profilu maszyny polega na takim przerobieniu kolorów obrazka, aby po wydruku wyglądały tak jak na monitorze. U mnie to widać bardzo mocno na osadzonych miniaturkach w jpegach - kolory maja makabrycznie przesycone i kaszana, po otwarciu system sobie z tym radzi i pokazuje normalnie :D
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tu jest wyjaśnione o co chodzi https://www.swiatobrazu.p...dzen-21472.html
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Ryszard napisał/a:
Mertz, może po prostu pokaż to zdjęcie? Każdy obejrzy na swoim ekranie, czy sprawdzi innym sposobem i się wypowie.


Słusznie, bardzo proszę:
https://www.dropbox.com/s...9QV2sjOyDa?dl=0
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Na moim monitorze fotka nr 2 zdecydowanie zbyt dużo niebieskiego. Na fotce nr 1 śnieg wygląda dużo lepiej chociaż może rzeczywiście ciut zbyt ciepło (Eizo S2202W ustawiony na fabryczne sRGB))
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Pobrałem. Potem zerknę.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Na moim pierwsze za ciepłe i chyba z leciutkim zielonym odcieniem, drugie mocno niebieskie.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Na skalibrowanym sprzętowo NEC EA245WMi-CT plik 01 prezentuje się całkiem w porządku.
Z kolei na 02 śnieg jest szaro-niebieski, zdecydowanie za zimno.

A tak ogólnie, to w LR bym spokojnie rozjaśnił o 0,3-0,4 EV, pogrzebał przy whites, black, bo dla mnie zbyt płasko i mało kontrastowo. Oczywiście to tylko moje preferencje, taki mógł być zamysł przy obróbce.

Aha, w monitorze załadowany profil ogólnograficzny - D65, gamma 2,2, jasność 80 cd/m2.
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Próbnik kolorów w GIMPie mówi to samo. 01 jest spoko (pomijalna przewaga niebieskiego na śniegu). 02 za zimne.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach