Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
WuWu84 napisał/a:
czy rodzaj zasilania puszki ma wpływ na silnik w obiektywie

Postaram się jutro sprawdzić jak SDM pracuje z K200.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
WuWu84 napisał/a:
W każdym razie jak by ktoś się nudził, miał te dwa korpusy i jakieś szkło z SDM, będę wdzięczny za odpowiedź.
Jak będę miał możliwość, to sprawdzę. Może do Czesia wpadnę. Ma K200D.
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
Zdano, argawen, z góry dziękuje :-B
 
mirqus  Dołączył: 20.08.2007
Cytuj
W K10, K20, K-m, pracuje ten sam Safox VIII, który zresztą od strony konstrukcyjnej zbiera bardzo dobre opinie.
Jednak firma ciągle nie może się "wstrzelić" z właściwie go obsługującym softem.
Skoro dla K-m, algorytmy AF stworzono właściwie od nowa, to znaczy, że błąd tkwił w źródle.

Może AF nie będzie znacząco szybszy, ale za to pewniejszy :-P
A jeśli opinie użytkowników fakt ten potwierdzą, to może poprawką zostaną obdarzone i starsze korpusy ?
Wiem... :-? Naiwny ! Oj, naiwny !!

Po prostu, żal by zmieniać korpus z powodu głupich "zero-jedynek".
 

kndr  Dołączył: 04.07.2007
Cytuj
ttb napisał/a:
jesli przycisk AF w pentaxie to to samo co AF-ON ...

Wydaje mi się, że AF-ON w Nikonie jest o wiele bardziej zaawansowany - powoduje śledzenie obiektu przy jednoczesnym ostrzeniu. AF.C nie śledzi poruszającego się obiektu. Spróbuj wyostrzyć AF na leżącą przed Tobą piłkę i popchnąć ją lekko przed siebie. Czy AF ją śledzi? Chyba nie.
 

Korba  Dołączył: 30.11.2006
Cytuj
kndr napisał/a:
Czy AF ją śledzi? Chyba nie.

Czy śledzi skutecznie, to rzecz do sprawdzenia i dyskusji (zależy od warunków, czyli światła, prędkości poruszającego się obiektu i obiektywu), ale w mojej kadyszce na pewno próbuje to robić.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
ttb napisał/a:
jesli przycisk AF w pentaxie to to samo co AF-ON w nikonie to po to sie to robi:
http://forum.nikon.org.pl...?t=72447&page=4
Pytanie czy szubciej obsługiwać dwa przyciski czy jednen. Dla mnie jeden, ale to do sprawdzenia.

kndr napisał/a:
Wydaje mi się, że AF-ON w Nikonie jest o wiele bardziej zaawansowany
To nie przycisk jest zaawansowany, tylko Nikon ma 3D-tracking, a pentax nie. ;-)
 

kndr  Dołączył: 04.07.2007
Cytuj
"Gwiazdor napisał/a:
Pytanie czy szubciej obsługiwać dwa przyciski czy jednen. Dla mnie jeden, ale to do sprawdzenia.

W podlinkowanym wpisie z forum Nikona, użytkownik sugerował trzymanie przycisku AF ciągle wciśniętego i "szukanie kadru". W momencie gdy łapiemy coś ciekawego, wtedy naciskamy spust migawki. Wydaje się to sensowne w szybkich akcjach - jest chyba szybsze niż trzymanie do połowy wciśniętego spustu migawki. Gdy mamy więcej czasu na przekadrowanie wtedy obsługa dwóch przycisków nie stanowi większego problemu.

Gwiazdor napisał/a:
To nie przycisk jest zaawansowany, tylko Nikon ma 3D-tracking, a pentax nie.

Dzięki. Nie widziałem, że tak nazywa się to cudo ;)
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
kndr napisał/a:
trzymanie przycisku AF ciągle wciśniętego i "szukanie kadru".
No ok, kwestia gustu co kto woli. Ja mam pod "AF" podpięte "Cancel AF" i jak się AF gubi to mogę ostrzyć ręcznie (chociaż za taką zabawę z FA to po łapach powinienem dostać ;-) ).
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Odświeżam temat w odniesieniu do K3 - jakie są wasze odczucia...
cytuje z 1 strony
"Autor tego postu pisze, że nieco wolny AF w pentakx’ach spowodowany jest tym, że ostrość jest mierzona 2 razy. Tzn., że po ustawieniu jej za pierwszym razem obiektyw dokonuje jeszcze ponownego niewielkiego ostrzenia "w przód" a potem troszeczkę "w tył" (sorki za to karkołomne tłumaczenie, zabrakło mi fachowych określeń). Czynność ta ma na celu sprawdzenie czy pierwszy pomiar był prawidłowy. Autor opisuje jak do przyśpieszenie AF w pentax’ie DS/DL wykorzystuje pewną właściwość AF-C (czyli continous auto focus). Mianowicie w AF-C po naciśnięciu spustu do połowy gdy aparat wykona pierwsze ostrzenie na wybrany obiekt można nacisnąć spust migawki do końca i zrobić zdjęcie, nie czekając na zapalenie się zielonego światełka potwierdzającego dokonanie AF przez aparat. Oczywiście spust można wcisnąć dopiero gdy w wizjerze zobaczymy ostry obraz. Nie wiem czy poza modelami DS/DL można to zastosować w innych modelach, ale artykuł wydał mi się na tyle interesujący aby podąć linka na forum. "
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
Niezłe necro. Aż się łezka w oku kręci jak się przypomni walkę z AF z K100D: AF-C, aby uszczknąć ułamek sekundy, czy wyłączanie AF pod przyciskiem, aby nie czekać na potwierdzenie, a jaką wprawę miałem z qsf/hsm, ech.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach