MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
jedrus68 napisał/a:
nic nie robi podczas ostrzenia - nie podświetla,

Owszem podświetla - właśnie sprawdzałem - wszystkie punkty których używasz. Ostrzy w trakcie podświetlania. Niestety - zmienić punktu nie można, ale przy zmianie się samo podświetla - więc nie wiem o co ten krzyk? Było jakieś K-10? Ja miałem K10D. Ale już nie pamiętam obsługi ... zresztą AF a zwłaszcza AFC - wtedy był dość symboliczny.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Milczę ;-)
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
No powiem, że z instrukcjami są problemy bo leżą na półce lub pudełku.
Znajoma, która pracuje w foto w znanej sieci i która jest u nas na forum gdy pojawi się klient który ma ciężkie powiedzmy pytanie natury technicznej, albo że coś nie działa zawsze pyta:
- A czytał Pan instrukcje, ...
Temat się urywa.

Dla naszej grupy jest skarbnicą wiedzy technicznej, nas się nie pyta czy czytamy. Oczywiście ja swoją czytałem kilka razy ;)
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
MAX581 napisał/a:
jedynym programem który otwierał ob był RAW Therapee.


Po "zafałszowaniu" exiftool-em nazwy aparatu DXO-11 otwiera pliki MkII jako z K-1 MkI.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
RPM napisał/a:
Po "zafałszowaniu" exiftool-em nazwy aparatu

No fajnie, długo trwa takie "fałszowanie" dla 32GB zdjęć?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Darktable otwiera DNG z K-1 II, tyle ze jak ktoś chce dokłanie porównac z K-1 to brak oprofilowania np. balansu bieli moze być przeszkodą.
 

wanakamura  Dołączył: 03.07.2009
Cytuj
kolejne porównanie K1 K1II Tu
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
MAX581 napisał/a:
RPM napisał/a:
Po "zafałszowaniu" exiftool-em nazwy aparatu

No fajnie, długo trwa takie "fałszowanie" dla 32GB zdjęć?


Skryptem? Minuta? Może dwie... a zasadzie skrypt jest niepotrzebny bo exiftool może przetwarzać pliki hurtem.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
RPM napisał/a:
może przetwarzać pliki hurtem.

Dasz link? Znalazłem takie coś z przykładem zastosowania. Powiesz o co w tym chodzi? Nic z tego nie rozumiem. Nie mam pojęcia o co może w tym chodzić...
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Ja również - pomimo, że mam na komputerze - też nie wiem jak tego używać. Wiem, że "wklejamy" zdjęcie do exiftool'a, wyskakuje mnóstwo danych, tylko w jaki sposób je edytować ? Pzdr.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Ja się nie znam ale z ciekawości wlazłem do katalogu i wklepałem
exiftool -model="K-1 Mark II" *DNG
i pozamieniało we wszystkich DNG na K-1 Mark II. Znaczy się że działa;) Jako że nigdy nie przepadałem za czytaniem man`a to wlazłem na forum programu http://u88.n24.queensu.ca...hp?topic=4867.0
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
wlazłem do katalogu i wklepałem
exiftool -model="K-1 Mark II" *DNG

Mam nadzieje że w tym katalogu błota nie zostawiłeś... ja tam nigdzie nie włażę , zwłaszcza jak się nie znam. Ktoś obcy mógłby się zdenerwować... ;-)
Dalej nie wiem o jaki katalog chodzi - widać właściciela katalogu jeszcze bardziej nie znam niż kolega... :oops:
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
O katalog w którym mamy zdjęcia do zafałszowania exifu, przeciez o to chodziło w całej zabawie z otwieraniem RAWów przez program który nie zna jeszcze nowego modelu.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
katalog w którym mamy zdjęcia do zafałszowania exifu

Aha... Tylko dalej nie wiadomo jak to zrobić... to coś będące programem zdaje się nie tylko do tego - jest dość niejasne... i nieoczywiste w działaniu dla humanistów. :oops:
 

dickkett  Dołączył: 18.09.2006
Cytuj
Trochę obrazków na dpreview.
 

wanakamura  Dołączył: 03.07.2009
Cytuj
na dPreview pojawił się test K1 II.
Dosyć mocno skupia się nad tym czym jest accelerator unit. z testów także wykonanych przez PhotonsToPhotos wynika jasno że jest to poprostu zaawansowany procesor odszumiający. Działa już od ISO 640 im dalej w las tym większy processing RAW.
Tym samym moje zainteresowanie tą puszką spadło do zera. RAW ma mieć taki sam processing przy każdym ISO. Już nawet doble gain jest bardziej akceptowalny.
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Eee, przesadzasz. Jeśli efekt jest dobry i nie degraduje pliku, to puszka może robić z rawem co chce. I tak nikt nie wie, jakie cuda wyczyniają komputerki z algorytmami w aparatach NiCOFR zanim dane trafią na kartę pamięci. Takie gadanie, ze raw ma być czysty to czysta życzeniowość.
W XXI wieku nawet czysta woda nie jest czysta, bo przetwarzana. A jeśli coś się wiąże z programowaniem...to juz mamy do czynienia z przetwórnią rybną.

Idę przeczytać ten test.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
tref napisał/a:
Eee, przesadzasz.

Też bym nie narzekał. Przecież jest taniej. Jakby było taniej i lepiej, to przecież bez sensu by było.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
No właśnie wbrew szumnym zapowiedziom z jakością obrazka nie jest tak pięknie, jak na początku podawano. Moim zdaniem - wtopa. Ale z drugiej strony, to oprogramowanie, co oznacza, że za miesiąc może wyjść łatka i obrazek będzie piękny jak Sebix o poranku w Skaryszewie.
Tym niemniej na chwilę obecną takie Despacito w wykonaniu pana Martyniuka.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
obrazek będzie piękny jak Sebix o poranku w Skaryszewie

A propos - pokazałbym Wam K-5 używane przez kobietę. Ale nie ma jeszcze 22-iej i niejeden mógłby zgubić śpioszki.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach