m@cias  Dołączył: 29.10.2007
Co po k10D ? Cytuj
Witam,
Proszę o poradę gdyż jestem w kropce, od 10 Lat jestem posiadaczem k10D, od paru lat przymierzam się do zmiany puszki, od 2 lat czekam na następce k3II ale chyba się nie doczekam, więc coraz mocniej myślę o k3II zwłaszcza że cena z każdym dniem robi się coraz bardziej atrakcyjna.
Nie wiem czy w w porównaniu do k10 będzie to duży przeskok jeżeli chodzi głównie o pracę AF, gdyż z tego jestem zadowolony najmniej.
Czy jednak skoro czekam już tyle, to jeszcze trochę poczekac, k3II ma już prawie 3 lata, zależy mi także na dobrym trybie filmowania, w FHD / 60P i dźwiękiem stereo, czego tutaj mi brakuje.
Dodatkowo martwi mnie fakt że mam dwie sigmy do kalibracji na gwarancji do Maja tego roku i chciałbym je skalibrować za free z nowym korpusem.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
m@cias napisał/a:
Nie wiem czy w w porównaniu do k10 będzie to duży przeskok jeżeli chodzi głównie o pracę AF

Bardzo duży.
m@cias napisał/a:
zależy mi także na dobrym trybie filmowania, w FHD / 60P i dźwiękiem stereo, czego tutaj mi brakuje

Wg twierdzeń pracowników Ricoha, nie zamierzają rozwijać funkcji wideo w lustrzankach.
m@cias napisał/a:
mam dwie sigmy do kalibracji na gwarancji do Maja tego roku i chciałbym je skalibrować za free z nowym korpusem

Nie wiadomo, czy kalibracja będzie potrzebna. Mam 3 Sigmy i z K-5IIs oraz z K-1 nie wymagają kalibracji, z poprzednimi moimi korpusami potrzebowały.
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
m@cias, jest kilka wątków, w których znajdziesz sporo informacji. co po k200, k5 czy k3, k3. Pytania się powtarzają bo wiele osób ma podobne dylematy.
 

m@cias  Dołączył: 29.10.2007
Cytuj
Dzięki za rady z tego wątku i innych, kupiłem k3II :mrgreen: , sigmy musiałem skalibrować, jutro odbieram.
Po po paru dniach zabawy mogę stwierdzić że dzieli te korpusy przepaść :)
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
m@cias, świetnie. Obserwując zawyżone ceny używanego sprzętu na rodzimym rynku, już miałem palec na przycisku "do koszyka", .
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
rychu, jakaś decyzja zapadła?
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Color napisał/a:
rychu, jakaś decyzja zapadła?

Mint K5II do mnie już jedzie.
 

mh2012  Dołączył: 05.09.2012
Cytuj
Pozwolę sobie podłączyć się pod ten dylemat prawie egzystencjalny. Przeczytałem inne wątki, ale może coś się zmieniło od początku roku.
Z jednej strony mam pomysł i parcie na ‘upgrade’ a z drugiej strony sam sobie tłumaczę, że może jeszcze poczekać na koniec roku… W grę wchodzą używane K-5II/K-5IIs albo K-3/K-3II. Inne na wstępie skreśliłem (KP, K-70, K-S1/K-S2). Filmowanie mnie w ogóle nie interesuje.

Przeglądałem różne strony internetowe i trochę znalazłem…
1. K-5 II – ok.1750 zł na jednym portalu aukcyjnym, ok. 320-330 USD na innym (obie ceny wraz z kosztami dostawy), ale do cen w USD trzeba (na wszelki wypadek) doliczyć cło i VAT.
2. K-5 II s – 2200 zł na jednym portalu aukcyjnym, ok. 410-420 USD na innym (ceny wraz z kosztami dostawy) plus ewentualnie cło i VAT.
3. K-3II –Nowe kosztują ponad 3 800 zł, używane – różnie, ale ofert używek raczej nie ma.

Trochę się obawiam zakupów i transportu z Dalekiego Wschodu (różnice kursowe, czas dostawy), ale liczba ofert jest o wiele większa niż na rodzimym rynku wtórnym. Z drugiej strony ewentualne poczekanie na koniec roku może "przynieść" następcę K-3II [ewentualny zakup na raty lub nowe oferty używanych K-5II(s) lub K-3(II)]. Bardzo liczę na wasze wsparcie, chociaż na końcu i tak będzie to moja decyzja...
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
mh2012 napisał/a:
ewentualne poczekanie na koniec roku może "przynieść" następcę K-3II

Tak, ale chyba nie tego roku tylko następnego... ja w każdym razie czekam :-?
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Greentrek, Ty czekasz, a zdjęcie życia poszło... na spacer :evilsmile:

MSPANC
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
mh2012 napisał/a:
K-3II –Nowe kosztują ponad 3 800 zł, używane – różnie, ale ofert używek raczej nie ma.

Przeglądaj ebay - SRS Microsystems czasem miewa w okolicach 2k; chyba nawet wczoraj miał kilka koło 2.3k

Ja przesiadłem się niedawno z K-x na K-3 używkę i nagle widzę mega ostre foty - podejrzewam, że to dzięki wycięciu filtra AA, stąd też nie brałbym pod uwagę K-5II bez "s".

Sporo ludzi tutaj pisze o legendzie matrycy w K-5, jednak nie wiem, czy to aż tak istotne. Za to teraz po zmianie matrycy z 12MP na 24MP bardzo chętnie korzystam z cropa, bo jakość i tak jest o niebo lepsza ;)
 

mh2012  Dołączył: 05.09.2012
Cytuj
Czas mija a chciałbym "zamknąć" temat z mojej strony: padło na K-5IIs i już nawet jest po kalibracji Sigmy 17-50. Dziękuję za pomoc.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach