matkus  Dołączył: 12.07.2016
Cytuj
Huh, przeoczyłem temat i nie odpowiedziałem.
Cytat

[ Dodano: 2018-05-02, 16:58 ]
matkus napisał/a:
zestaw aparat->V6II (jako nadajnik) -> taśma klejąca jako izolacja -> V6II (jako odbiornik) -> lampa?

Nic z tego nie rozumiem! Po kiego taśma i co ma izolować???

Tak, jak pisałem, V6 II ma jakiegoś buga i jeśli podłączysz odbiornik bezpośrednio, czyli wepniesz go w gorącą stopkę na górze V6II, to ten przestaje działać radiowo a działa tylko jako coś w stylu przedłużacza. W związku z tym jeśli przypniesz V6II do aparatu i lampę włożysz na sanki V6II, to cała mechanika V6II idzie w piz**, podobnie jeśli położysz 2 sztuki v6II na sobie, jeden jako nadajnik, drugi jako odbiornik, to ten nadajnik stanie się "przezroczysty" a odbiornik, jak na odbiornik radiowy przystało, będzie działał jako odbiornik radiowy czyli nie będzie z gorącej stopki czytał nic czyli w ogóle nie będzie działał. A zwykły kawałek taśmy, papierka czy czegokolwiek na górze V6 II powoduje, że wpięte w niego urządzenie nie jest już widziane jako wpięte w niego, bo styki nie działają, więc cały przesył idzie radiowo i działa poprawnie.

Cactus gdzieś na forum ichniejszym pisał, że to naprawią, bo to problem software'owy, ale na razie nie naprawili.

Generalnie ja sobie w V6II na górnej stopce przykleiłem kawałek taśmy papierowej (malarskiej) i bez problemu działa mi V6II zarówno zdalnie, jak i wpięty w stopkę (bo dalej myśli, że jest zdalny).
Cytat

matkus napisał/a:
Na pewno natomiast long nie działa, jak lampa jest tuż obok wyzwalacza.

Gdzie są takie ustawienia? "Doktoryzowałem" się z tego ustrojstwa jakiś rok temu , ale tego nie znalazłem... :mrgreen:
Robiłem testy z 3 sztukami - i 3 metzami pod pentaxa - i raz działało raz nie - nie bardzo wiedziałem o co biega... tym bardziej że instrukcji nie było w cywilizowanym języku (czyli polskim albo ruskim) tylko same germańskie czy romańskie... :-P Teraz choć skrócona instrukcja jest w j. ojczystym więc łatwiej...

Kurcze, gdzieś w ustawieniach było to "working range". Sprawdzę, jak wrócę do domu.
I według zaleceń producenta:
Short: 10 cm to 3 meters (4" to 10') (w praktyce działa od 0 do około 20-30 metrów)
Long: 3 to 100 meters (10' to 328') (w praktyce działa od około 0,5 do ponad 100 metrów w otwartym terenie)
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
matkus, uuu, no to mnie zmartwiłeś tą informacją.
 
matkus  Dołączył: 12.07.2016
Cytuj
E no, bez przesady. Na pewno nie jest idealnie, ale w sumie wszystko działa OK, a jedynego buga można naprawić kawałkiem taśmy lub lakieru do paznokci. Fakt, wygląda nieciekawie, ale działa.
Tylko zastanawia mnie, kiedy ten update wydadzą. Już na luty/marzec zapowiadali nowy firmware, który miał m.in. wprowadzić Canona, ale nadal go nie wprowadzili.
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
matkus napisał/a:
zapowiadali nowy firmware


Jest takie stare powiedzenie: prędzej mi tu kaktus wyrośnie... :-P

A serio: długo myślałem o tym kaktusie, czytałem, oglądałem, nawet do sklepu dzwoniłem. Dowiadywałem się też o pewnych niedogodnościach (między innymi i na naszym forum). Było tylko jedno "ale" - jedna sztuka tegoż to 4 stówy. Mam 3 lampy systemowe i w tej cenie pies pogrzebany. Musiałbym zakupić 4 elementy, co po żmudnym podliczeniu (4x4 stówy) daje jakiś absurdalny wynik za taki zestaw.
Rozglądałem się wobec tego dalej i trafiłem na Chińczyka no name za około/nieco ponad 7dych za zestaw nadajnik z odbiornikiem. Dokupiłem jeszcze 2 odbiorniki - każdy z nich to połowa ceny zestawu - i sobie ćwiczę.
Okazuje się, że działa. Wprawdzie mimo deklarowanego najkrótszego czasu 1/250 powyżej 1/160 nie chce błysnąć, ale cokolwiek nie byłoby na lampie ustawione (pttl, A, czy M), to błyska. Oczywiście przy jednym styku pttl to iluzja, ale A i M działają normalnie, bez przeszkód. Prócz tego przy ustawianiu na drugą kurtynę zawsze wali na pierwszą, ale to zrozumiałe. Do tego trybu i HSS mam pentaksowy, oryginalny kabelek F (a nawet 2 kabelki ;-) - testowaliśmy je na forum gdzieś w postach obok ). Zasięg 30m. Ale kto tak naprawdę potrzebuje więcej?
Urządzenie banalnie proste i przy ustawieniach (właściwie tu nie ma żadnych ustawień) bez żadnych komplikacji. Po prostu wstawia się nadajnik na stopkę aparatu, a lampy na stopki odbiornika, włącza się ON i voila! Do tego każdy odbiornik , prócz stopki na lampę (co oczywiste) posiada mocowanie do innej stopki, tudzież mocowanie statywowe. Prócz tego jest jeszcze dziurka dla parasolki. Za takie pieniądze, mili Państwo, to naprawdę był to całkiem udany zakup. Jeśli jeszcze jest się świadomym ograniczeń, to nawet można być zadowolonym. Tak tez na razie kaktusy niech się bujają. Może ktoś coś lepszego wymyśli i wypuści na rynek - pentaksa mając też rzecz jasna na uwadze - to będzie powód do przemyśleń. Ale na razie spoko. Bawię się tym, co mam.

Edit:
Można też pobawić się w drugą kurtynę przy długich czasach, ale trzeba zdjąć nadajnik z aparatu (ustrojstwo reaguje natychmiast po wciśnięciu migawki) i wyzwalać lampy ręcznie - przydaje się dodatkowy przycisk na nadajniku - trzeba mieć jedynie zegarek w głowie i odrobinę refleksu ;-)
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
matkus napisał/a:
a jedynego buga można naprawić kawałkiem taśmy lub lakieru do paznokci. Fakt, wygląda nieciekawie, ale działa.


Problem pojawia się, gdy ten jeden bug, to była też ta jedna pożądana cecha, która jednak nie działa :mrgreen: ale przynajmniej wiem, że jeszcze nie czas na Kaktusa ;-)

Penteusz napisał/a:
Rozglądałem się wobec tego dalej i trafiłem na Chińczyka no name za około/nieco ponad 7dych za zestaw nadajnik z odbiornikiem. Dokupiłem jeszcze 2 odbiorniki - każdy z nich to połowa ceny zestawu - i sobie ćwiczę.


Ja nie rozumiem jak można kupić drogi aparat, do tego drogie systemowe lampy i wpinać w to tanie chińskie wyzwalacze :evilsmile:

Penteusz napisał/a:
Zasięg 30m. Ale kto tak naprawdę potrzebuje więcej?


Ja ;-)
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
Fenol napisał/a:
Ja nie rozumiem jak można kupić drogi aparat, do tego drogie systemowe lampy i wpinać w to tanie chińskie wyzwalacze


To Ty kupiłeś sobie drogi aparat, w sam raz na kaktusy. Ja mierzyłem o wiele skromniej, bom człek skromny :roll:
A taki kaktus to jak myślisz - on hamerykański?!

A jak z bliska (30m to blisko?!) pejzaż Ci się rozmazuje, to albo go sobie przestaw, albo spraw sobie kontaktowe denka od musztardówek :-P

PS. I najważniejsze: ja się już bawię, a Ty jeszcze nie!
 
matkus  Dołączył: 12.07.2016
Cytuj
Penteusz napisał/a:

Było tylko jedno "ale" - jedna sztuka tegoż to 4 stówy. Mam 3 lampy systemowe i w tej cenie pies pogrzebany. Musiałbym zakupić 4 elementy, co po żmudnym podliczeniu (4x4 stówy) daje jakiś absurdalny wynik za taki zestaw.
W takiej sytuacji pewnie też na kaktusy bym się nie zdecydował. Ale ja nie miałem żadnej lampy, a że RF60X ma wbudowany odbiornik, to już aż tak drogo nie wychodzi. W prawdzie 400zl za nadajnik trzeba dać, ale do tego za 650 zł dostałem lampę już z odbiornikiem, więc już innego odbiornika nie muszę kupować. A do tego mam HSS i TTL (choć na tym drugim mi mniej zależy).
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
matkus, ale tysiak pękł, a lampa tylko jedna 8-)
 
matkus  Dołączył: 12.07.2016
Cytuj
Penteusz napisał/a:
matkus, ale tysiak pękł, a lampa tylko jedna 8-)
tak, jak na 1 lampę, to sporo, ale rozbudowa będzie tańsza, tylko na razie nie mam na to kasy. A za te pieniądze i tak bym nie kupił 2 innych lamp z hss i zdalnie wyzwalanych.
No i jak bym kiedyś chciał zmienić system, to jest to kwestia wgrania firmware. Nie planuje, ale kto wie...
 

pipeman  Dołączył: 03.06.2010
Cytuj
Właśnie padpiołem Kaktusa z softem 1.1.010 pod Quadralite Navi X2 i do tego 2 x AD200 w uchwycie twins. Mam tym sposobem HSS który pali pod słońce i to sporej mocy.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach