A mnie by się, kurde, marzyła taka wtopa od Pentaksa - z przestarzałym 11-punktowym AF'em, bez filmowania, z jednym slotem SD i baterią na 300 zdjęć - ale za to z wielkim optycznym wizjerem, mała i ergonomiczna, jak to Pentax potrafi zrobić. Przy takiej okrojonej specyfikacji, nawet by im wystarczyło na wsadzenie tam małoobrazkowej matrycy.bbartlomiej napisał/a:Czyli nie ma IBIS? W dzisiejszych czasach to już wtopa.

K20D | 17 | MZ-5n | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać  

Bo dla mnie 8000 za aparat to nie jest "po prostu".bbartlomiej napisał/a:czemu po prostu nie kupisz K-1?

Zauważ, że nikon z $2000 za Z6 zrobił w Polsce 10k. Temat adapterków pewnie chińczycy raz dwa ogarną
   Zauważ, że nikon z $2000 za Z6 zrobił w Polsce 10k. Temat adapterków pewnie chińczycy raz dwa ogarną   
  Ten Canon R przynajmniej czymś mnie zainteresował, w przeciwieństwie do nijakiego bezlusterkowca Nikona (ot, takie Sony 5 lat temu). U Canona duże zmiany w ergonomii w stosunku do lustrzanek, pytanie czy na plus. Ciekawy pomysł z dodatkowym pierścieniem na obiektywach i programowalnym panelem dotykowym. Natomiast wybieranie wszystkiego innego przyciskiem Mode i potem pokrętłem wygląda na dość męczące... I wygląda na to, że Canon zamierza zarabiać głównie na obiektywach - brak stabilizacji w body (!) może zniechęcić miłośników manuali, a odległość rejestrowa 20 mm sprawia, że nie podłączy się do niego obiektywów z bagnetów Sony E i Nikon Z. Bardzo sprytne
   Ten Canon R przynajmniej czymś mnie zainteresował, w przeciwieństwie do nijakiego bezlusterkowca Nikona (ot, takie Sony 5 lat temu). U Canona duże zmiany w ergonomii w stosunku do lustrzanek, pytanie czy na plus. Ciekawy pomysł z dodatkowym pierścieniem na obiektywach i programowalnym panelem dotykowym. Natomiast wybieranie wszystkiego innego przyciskiem Mode i potem pokrętłem wygląda na dość męczące... I wygląda na to, że Canon zamierza zarabiać głównie na obiektywach - brak stabilizacji w body (!) może zniechęcić miłośników manuali, a odległość rejestrowa 20 mm sprawia, że nie podłączy się do niego obiektywów z bagnetów Sony E i Nikon Z. Bardzo sprytne   No i niejako strollowali na dzień dobry Nikona, który mocno reklamował nowy bagnet Z możliwością podpięcia bardzo jasnych szkieł, a wypuścił stałki o świetle f1.8. Canon z kolei ma 50mm f1.2... Ciekawi mnie tylko, jak oni długo zamierzają utrzymywać jednocześnie 3 bagnety - lustrzankowy EF, EF-M dla bezlusterkowców APS-C i pełnoklatkowy EOS R dla bezlusterkowców...
   No i niejako strollowali na dzień dobry Nikona, który mocno reklamował nowy bagnet Z możliwością podpięcia bardzo jasnych szkieł, a wypuścił stałki o świetle f1.8. Canon z kolei ma 50mm f1.2... Ciekawi mnie tylko, jak oni długo zamierzają utrzymywać jednocześnie 3 bagnety - lustrzankowy EF, EF-M dla bezlusterkowców APS-C i pełnoklatkowy EOS R dla bezlusterkowców...K-50 + SMC Pentax-DA L 18-55mm F3.5-5.6 AL WR + Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD + SMC Pentax-A 1:1.7 50mm + MC Soligor C/D Wide-Auto 1:2.8 28mm + Tamron SP AF 90mm F2.8 Di Macro | analogowo: P30N, MV i kilka szkieł
Miłego dnia
Jacek_Z napisał/a:A ty jakoś odwrotnie, cieszysz sie.
 Canon kojarzy mi się od zawsze z firmą "spryciarzy", opanowaną całkowicie przez księgowych (co nie znaczy, że robią złe aparaty) i premiera EOS R tylko mnie w tym przekonaniu utwierdziła
   Canon kojarzy mi się od zawsze z firmą "spryciarzy", opanowaną całkowicie przez księgowych (co nie znaczy, że robią złe aparaty) i premiera EOS R tylko mnie w tym przekonaniu utwierdziła   Pisałem, że to bardzo sprytne, a nie że mi się to podoba. Przecież z biznesowego punktu widzenia to majstersztyk, trzeba docenić, że biznes to oni potrafią robić. O ile znajdą się chętni na 28-70/2L za 14 439.99 zł i RF 50/1.2L za 11 109.99 zł. Bo tyle one mają u nas kosztować
  Pisałem, że to bardzo sprytne, a nie że mi się to podoba. Przecież z biznesowego punktu widzenia to majstersztyk, trzeba docenić, że biznes to oni potrafią robić. O ile znajdą się chętni na 28-70/2L za 14 439.99 zł i RF 50/1.2L za 11 109.99 zł. Bo tyle one mają u nas kosztować   Co pośrednio potwierdza moją tezę z zarabianiem na szkłach...
   Co pośrednio potwierdza moją tezę z zarabianiem na szkłach...
Jacek_Z napisał/a:To czym to cie tak ten Canon ujął?
a to chyba różnica.Cytatprzynajmniej czymś mnie zainteresował, w przeciwieństwie do nijakiego bezlusterkowca Nikona

K-50 + SMC Pentax-DA L 18-55mm F3.5-5.6 AL WR + Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD + SMC Pentax-A 1:1.7 50mm + MC Soligor C/D Wide-Auto 1:2.8 28mm + Tamron SP AF 90mm F2.8 Di Macro | analogowo: P30N, MV i kilka szkieł
Ryszard napisał/a:Sęk w tym
Z tego jeszcze będzie offtop dla leśników i stolarzybbartlomiej napisał/a:Sęk w tym

R+50/1.2 vs 5DIV+50/1.2
  R+50/1.2 vs 5DIV+50/1.2

Pozdrawiam
6x6  -  24x36  -  FF  -  APS-C - malutki dron
Oba szkła to 50mm/F1.2plwk napisał/a:Jasności szkieł porównałeś?
Pozdrawiam
6x6  -  24x36  -  FF  -  APS-C - malutki dron

MF , FF , APS-C
Podpisuję się pod tym rękoma, nogami i czym jeszcze tylko mogęRyszard napisał/a:Mnie interesuje raczej, dlaczego ktoś nie wyprodukuje nowego aparatu, który dobrze spełnia tych kilka podstawowych funkcji, które przez dziesięciolecia dawały radość z fotografowania. Taki, dajmy na to, ME-Super D. Ale nie limitowana wersja tytanowo-jubileuszowa w mahoniowym pudełku za 10000$ na stulecie Asahi Optical. Nie, normalny aparat. Siłą rzeczy musiałby kosztować coś koło tego, ile Sony A7 pierwszej generacji.
I to by było bardziej sexy niż 5655 punktów autofocusa. IMHO.
 Ale chyba sam sobie odpowiedziałeś w pierwszej częśći swojego posta. Mogłoby się - o zgrozo - okazać, że ludzie tych dodatkowych bajerów nie potrzebują
  Ale chyba sam sobie odpowiedziałeś w pierwszej częśći swojego posta. Mogłoby się - o zgrozo - okazać, że ludzie tych dodatkowych bajerów nie potrzebują   

piękne podsumowanie.
  piękne podsumowanie.Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme created by opiszon, powered with Bootstrap and VanillaJS.
Strona używa plików cookie. Jeśli nie zgadzasz się na to, zablokuj możliwość korzystania z cookie w swojej przeglądarce.
my.pentax.org.pl