pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
pszczołowaty napisał/a:
pawelek-79, przy astro nie próbował, ale zastanawiałbym się pomiędzy k-s2 a k-70 czyli jego następcy, cenowo może wyjść podobnie ( nie rozumiem tego) a różnice są...


Nie wychodzi, bo planuję kupić z rynku wtórnego, a na nim K-S2 kosztuje ok.1500zł, a K-70 jeszcze nawet nie ma. Ale jak patrzyłem na ceny nowych, to faktycznie dziwna polityka cenowa. Chociaż jak patrzę na zdjęcia aparatów i porównuje parametry jeden obok drugiego, to nie bardzo mogę wyłapać czym się istotnie różnią poza matrycą, 12bit vs 14bit, trybem seryjnym(niewiele, poza tym nie używam często, a jak planuję, to mam tryb seryjny do 30kl/s w NC 300M z buforem na 30klatek).
Co do matrycy - więcej jak 6mpx to mi nie potrzeba na co dzień, czy 14 bit jest mi potrzebne? Liczą się szumy (względem 16mpx matrycy) i czy nie traktuje gwiazd jako szumu. Jak pisałem wyżej - mój NX300 traktuje gwiazdy jako szum i je usuwa nawet przy wyłączonym odszumianiu. :mrgreen:
Nie będzie to aparat wyłącznie do astrofoto, ale ma współpracować z O-GPS1 (mam statyw paralaktyczny, ale już samo jego wożenie jest mocno uciążliwe, a ustawienie wcale nie łatwe).

I jeszcze przy okazji pytanie, bo na Optycznych nie uwzględnili tego w zestawieniu - czy gniazdo mikrofonu może służyć jako gniazdo wężyka spustowego? Nie mogę znaleźć odpowiedzi w instrukcji obsługi.
 
Piotrek K  Dołączył: 16.11.2009
Cytuj
Wbrew pozorom dużo MP przy astro jest bardzo przydatne. Odszumiasz potem sam na koniec obróbki i masz panowanie nad kontrolą. Niewiele gorsze zdjęcia takiej np. Drogi Mlecznej można zrobić składając panoramę i dość mocno obrabiając obrazek a nie stackując. Nawet jeśli wynikowy plik wygląda słabiej na cropach 100 procent to po przeskalowaniu jest przyzwoicie. Jeśli na zdjęciu ma być też coś na ziemii to w grę też wchodzi mocna obróbka a wszelkie zaznaczenia dają bardziej naturalny efekt jak masz duży zapas rozdzielczości.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Czy gniazdo mikrofonu może służyć jako gniazdo wężyka spustowego?
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
Czy gniazdo mikrofonu może służyć jako gniazdo wężyka spustowego?


a to tak nie jest ??
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Rivelv napisał/a:
pawelek-79 napisał/a:
Czy gniazdo mikrofonu może służyć jako gniazdo wężyka spustowego?


a to tak nie jest ??


Nie wiem. Chcę się upewnić. Ściągnąłem sobie instrukcję, ale w niej mowa tylko o gnieździe mikrofonu i nie znalazłem informacji, że pełni podwójną funkcję.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Z K-S2 łączysz się apką ze smartfona przez wi-fi i masz dostęp do większości funkcji łącznie z podglądem, ustawieniem ostrości i wyzwalaczem.

 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
Rivelv napisał/a:
pawelek-79 napisał/a:
Czy gniazdo mikrofonu może służyć jako gniazdo wężyka spustowego?


a to tak nie jest ??


Nie wiem. Chcę się upewnić. Ściągnąłem sobie instrukcję, ale w niej mowa tylko o gnieździe mikrofonu i nie znalazłem informacji, że pełni podwójną funkcję.


nie wiem jak jest w K-S2, ale w K70 (i chyba K30) jest w menu pozycja na temat wyboru czy ma być mikrofon czy wężyk - czy automatycznie ma wybierać. może w tym tez jest.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Nie wiem, jak jest w K-S2, ale przeglądam ponownie instrukcję obsługi i nie znajduję takiej opcji, a przyznam, że z myślą o astrofoto, jest to dość istotne. Poza tym programowalny pilot też ma trochę opcji, które niekoniecznie ustawię interwałometrem.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
Moze idz do jakiegos sklepu i przymierz. Standardowe od canona powinny pasowac. Nawet zepsute sluchawki (jesli posiadasz) wystarczy kabelki zwierac zeby sprawdzic

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach