jacekni  Dołączył: 13.02.2009
focus peaking Cytuj
Mam nieśmiałe pytanie, często przewija mi się podczas czytania forum określenie 'focus peaking'. Co ot jest wogóle, wujek google nie bardzo chce mi to dokładnie wyjaśńić, może jakiś forumowicz zechce to zrobić :-)
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
 
jacekni  Dołączył: 13.02.2009
Cytuj
no i stało się jasne, czyli focus peaking dotyczy tylko LV, a ja szukałem czego takiego przez wziernik... :-)
 
daśko  Dołączył: 15.03.2010
Cytuj
jacekni napisał/a:
no i stało się jasne, czyli focus peaking dotyczy tylko LV, a ja szukałem czego takiego przez wziernik... :-)

Masz na mysli kolonoskopię :?:
 

matzll  Dołączył: 28.11.2014
Cytuj
jacekni napisał/a:
no i stało się jasne, czyli focus peaking dotyczy tylko LV

Nie tylko. W bezlusterkowcach to samo co na LV masz w wizjerze. Choć taki wizjer elektroniczny to też LV, tylko z mniejszym ekranem :-D Focus peaking działa tak samo na ekranie dużym jak i wizjerze, może tak to ujmę ;-)
 
jacekni  Dołączył: 13.02.2009
Cytuj
cha cha, akurat nie, choc na pierwszy rzut oka można tak sądzić:-)

[ Dodano: 2015-07-20, 12:19 ]
matzll napisał/a:
jacekni napisał/a:
no i stało się jasne, czyli focus peaking dotyczy tylko LV

Nie tylko. W bezlusterkowcach to samo co na LV masz w wizjerze. Choć taki wizjer elektroniczny to też LV, tylko z mniejszym ekranem :-D Focus peaking działa tak samo na ekranie dużym jak i wizjerze, może tak to ujmę ;-)


Ale przez wizjer obserwując fotografowany obiekt nie widzę tych podświetlonych elementów jak to ma miejsce na LV
 

matzll  Dołączył: 28.11.2014
Cytuj
No właśnie widzisz. Wizjer elektroniczny działa tak samo jak LV na ekranie z tyłu. Możesz tam widzieć co tylko aparat ma do zaoferowania. Peaking, histogram, zeberkę, linie podziału, zoom obiektu na który ostrzysz manualnie itp.
 
jacekni  Dołączył: 13.02.2009
Cytuj
chmmm, wzrok mam w miarę ok, ale może w ustawieniach trzeba coś ustawić, abym widział to wyraźniej w wizjerze? :-P
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
Nie żebym wiedział lepiej, ale na pewno mówicie o tych samych aparatach? ;-)
jacekni gdzieś pisał że
Cytat
mam obcnie k5II
a matzll
Cytat
W bezlusterkowcach
czyli wg mnie o różnych rzeczach opowiadacie, ale może gdzieś nie doczytałem...
Pzdr
 
AChmiel  Dołączył: 14.11.2009
Cytuj
barmiska o to samo mi pzryszło do głowy. W Pentaksach z lustrami ta funkcja tylko na tylnym ekranie w LV.
 

matzll  Dołączył: 28.11.2014
Cytuj
barmiska napisał/a:
czyli wg mnie o różnych rzeczach opowiadacie, ale może gdzieś nie doczytałem...

Dokładnie ;-) Z tematu wynika, że kolega jacekni pytał o samą funkcję focus peaking, nie w odniesieniu do konkretnego modelu. Dlatego też zaznaczyłem, że chodzi o bezlusterkowce z EVF.
 
jacekni  Dołączył: 13.02.2009
Cytuj
chodzi mi o K3

[ Dodano: 2015-07-20, 21:04 ]
Dzięki, już wiem dokładnie w czym problem.... :-B
 
bodzio239  Dołączył: 10.12.2010
Witam. W Pentax KP nie mam podświetlenia brzegów. Cytuj
jacekni napisał/a:
chodzi mi o K3

[ Dodano: 2015-07-20, 21:04 ]
Dzięki, już wiem dokładnie w czym problem.... :-B

Nie podświetla mi brzegów w Pentax KP podczas korzystania z manualnego obiektywu, może czegoś nie wiem , w K3 było OK.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Sprawdzałeś w menu, czy funkcja jest włączona?
 
bodzio239  Dołączył: 10.12.2010
Cytuj
plwk napisał/a:
Sprawdzałeś w menu, czy funkcja jest włączona?

Jakoś nie mogę znaleźć tego w menu.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Menu Tryb Rejestracji -> ekran 2 -> Kontrola ostrości (domyślnie wyłączona).
 
bodzio239  Dołączył: 10.12.2010
Cytuj
Serdeczne dzięki. Pozdrawiam

[ Dodano: 2019-11-11, 10:53 ]
[quote="bodzio239"]Serdeczne dzięki. Pozdrawiam[/quote
Działa, ale wszystko mam na czarno, myślałem, że podświetlenie będzie na rzeczywistym ekranie, chyba, że jednak jeszcze czegoś nie wiem. Pozdrawiam

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach