Galus81  Dołączył: 16.07.2008
  Dodatkowe zasilanie - Bank energii Jackery Cytuj
Witam :-B
ostatnio w plenerze widzialem jak gosciu korzystal z takiego dodatkowego zasilania:
-> https://www.honda-sklep-l...nergii-250.html

Z ciekawosci czy ktos z Was juz mial przyjemnosc korzystania z czegos takiego :idea: :?:
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
taki powerbank tylko duży i ładnie zapakowany :)
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Kieszonkowe to to nie jest. Czyli tylko do samochodów. A tam znacznie taniej włożyć drugi aku, nawet Optima.
 
rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Przy tej masie, nie wiem, czy nie lepiej zainwestować w dobry akumulator bezkwasowy i przetwornicę napięcia. Taki komplet kosztował mnie ok. 900zł z zastosowaniem do respiratora i ssaka jako zasilanie awaryjne, teraz służy do zasilania CO.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
To z oferty jest ładnie zapakowane i ma już wbudowaną ładowarkę USB. Ale akumulator niespełna 15Ah.
Duży (wedle uznania) akumulator AGM + komputerowy UPS załatwia ten sam temat znacznie taniej. Tak jak rychu zaproponował.

Np. akumulator ok 20Ah to jakieś 150zł + ładowarka do tego za 60-70zł + jakieś stary używany UPS np firmy APC w granicach 100zł + ładowarka usb samochodowa (na 12v, bezpośrednio z aku żeby ciągnęła) pewnie ze 20-30zł i mamy komplet za 350zł. Jeszcze zostanie to tylko zgrabnie obudować o-)

A można i wrzucić akumulator większy, np to co greentrek wspominał czyli świetną żółtą Optimę za 1000zł - choć w tym zastosowaniu to wg mnie bez sensu wybór. Jej plusem oprócz znoszenia głębokiego rozładowania jest przede wszystkim możliwość dostarczenia bardzo dużego prądu. W tym zastosowaniu nie do wykorzystania.
A można i znaleźć 150Ah za 900zł. Albo 100Ah w granicach 500zł. Tylko to oczywiście będą wielkie krowy o-)
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Ta Optima to tylko przykład maxi full hiper opcji, która i tak wychodzi znacznie taniej niż ta gustowna skrzyneczka. Ale za głębię doznań estetycznych się płaci :-P
 

Trurl1954  Dołączył: 19.05.2013
Cytuj
Cześć!

Właśnie przysłali mi ładowarkę BC-1000, ale nie wiem
i w instrukcji nie znalazłem, jak włożyć ogniwa AAA?
Czy znajdę jakąś dobrą duszę która zechce mnie pouczyć?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Trurl1954, "plusowa" sprężyna powinna być taka niby podwójna. AA wkładasz wyżej a AAA wciskasz na niższym poziomie.
 

Trurl1954  Dołączył: 19.05.2013
Cytuj
powalos napisał/a:
Trurl1954, "plusowa" sprężyna powinna być taka niby podwójna. AA wkładasz wyżej a AAA wciskasz na niższym poziomie.


Bardzo dziękuję!

Chyba działa...
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
O jeszcze mi takie coś się przypadkiem rzuciło w oczy:
https://pancernik.eu/Ladowarka/Xtorm-Power-Bank-Pro-Laptop-41600mAh
Słabsza przetwornica, bo tylko 200W ale wymiary, waga i pojemność bez porównania bo aku Li-Ion. A w tych z początku wątku obstawiam że zwykłe żelowe.
 

badworm  Dołączył: 21.02.2009
Cytuj
Generic napisał/a:
Np. akumulator ok 20Ah to jakieś 150zł + ładowarka do tego za 60-70zł + jakieś stary używany UPS np firmy APC w granicach 100zł + ładowarka usb samochodowa (na 12v, bezpośrednio z aku żeby ciągnęła) pewnie ze 20-30zł i mamy komplet za 350zł. Jeszcze zostanie to tylko zgrabnie obudować o-)
A można i znaleźć 150Ah za 900zł. Albo 100Ah w granicach 500zł. Tylko to oczywiście będą wielkie krowy o-)

500 zł to normalnie kosztuje AGM 100Ah/12V. Można to zrobić tak jak piszesz, można też po prostu skorzystać z samochodowej przetwornicy 12/230. Z UPSem może być ten problem, że nie każdy da radę pracować dłuższy czas bez przegrzania. Normalnie one w trybie zasilania z baterii chodzą tylko kilka minut, a podmiana akumulatora na dużo większy oznacza też dużo więcej ciepełka do rozproszenia.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
badworm napisał/a:
Z UPSem może być ten problem, że nie każdy da radę pracować dłuższy czas bez przegrzania. Normalnie one w trybie zasilania z baterii chodzą tylko kilka minut, a podmiana akumulatora na dużo większy oznacza też dużo więcej ciepełka do rozproszenia.

Fakt, o aspekcie długotrwałego używania nie pomyślałem. To może być problem.
UPSy jako pierwsze przyszły mi do głowy bo chyba prościej znaleźć w niskiej cenie coś o należytej mocy i z prawdziwym sinusem (używkę z padniętym aku) niż analogiczną przetwornicę.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach