kccp  Dołączył: 07.04.2020
K 50 + Tamron SP 500 55BB Cytuj
Cześć, pykam sobie K 50 rodzinne uroczystości, kwiatki w ogrodzie, wróble na gałęzi itp . czyli bez ekstrawagancji i na własne potrzeby, tak od trzech lat, nie za dużo i bardzo amatorsko :) Do tej pory na standardowym obiektywie 18-55.

Ostatnio wpadł mi w ręce Tamron SP 500 55BB, podłączony przez adapter jak w linku a Ali: https://pl.aliexpress.com/item/32800845796.html czy tu: https://ukcameraequipment.co.uk/product/tamron-adaptall-2-ii-to-pentax-pk-mount-adapter/ - to zdaje się najtańszy nieoryginalny adapter (przepraszam za linki ale trochę tych adapterów jest a chciałem pokazać konkretny model).

Mam dwa pytania:
Pierwsze odnosi się do problemów z ostrością, rozumiem że lustra sprawiają dużo problemów z trafieniem w ostrość, ale w moim przypadku na kilkadziesiąt zdjęć trzaśniętych jak dotąd zadowalającego efektu brak, porównywałem foto z tego samego obiektywu w necie, jeszcze takiej ostrości nie uzyskałem. To kwestia treningu, obycia i wyczucia? Jak na razie próbuje głownie z ręki, statyw mam jakiś lipny rozklekotany znaleziony w szpargałach - mam wrażenie że drga wraz z ruchem lustra...lepsze efekty, choć wciąż niezadowalające jak na razie jednak z ręki, tutaj wciąż nie wiem czy lekkie mydło to efekt drżenia czy faktycznie złej ostrości. Jakieś "myki" na łapanie ostrości tym obiektywem?

Pytanie drugie - nie działa mi potwierdzenie ostrości przez K50, próbowałem we wszystkich udostępnianych przez aparat z tym szkiełkiem trybów. Czy to kwestia adaptera blokującego ta funkcję? W jednym z podobnych tematów, ktoś bodajże z Samyangiem, odblokował potw. ostrości ścierając farbę z adaptera?

EDIT: 3 trochę pytanie trochę uwaga - regulacja ostrości nie ma żadnych luzów, chodzi idealnie płynnie, w ogóle obiektyw sprawia wrażenie niemalże jakby wczoraj opuścił fabrykę, ale w uwagi na tą lekkość działania, takie np odłożenie aparatu przy gabarytach zestawu wystarczy żeby przy odkładaniu na nierównej powierzchni spowodować już obrót pierścienia i zmianę ustawienia ostrości. Pomocne przy mikro ruchach wykonywanych celem trafienia w punkt czy szybkiej zmiany z bliskiego na daleki obiekt ale drażniące bo przy niewłaściwym podtrzymywaniu obiektywu można niechcący zgubić ostrość.

Z góry przepraszam jeśli temat już był wałkowany.
 
rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
kccp, poważnie 500mm z ręki? Zrób poważny test, a w następnej kolejności pytaj. :roll:
 
kccp  Dołączył: 07.04.2020
Cytuj
Z ręki z podpórką rzecz jasna. Testuję na ile umiejętności pozwalają, to pierwszy manual w życiu. Lepiej zapytać niż frustrować się robiąc coś fundamentalnie źle :)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
kccp napisał/a:
W jednym z podobnych tematów, ktoś bodajże z Samyangiem, odblokował potw. ostrości ścierając farbę z adaptera?

Aby działało potwierdzenie ostrości bagnet obiektywu w obrębie styków musi być przewodzący.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
A w trybie LV plus focus peaking próbowałeś ?
Jeśli robisz z podpórki to wyłącz stabilizację .
 
kccp  Dołączył: 07.04.2020
Cytuj
Panowie, dzięki za podpowiedzi.

@piwk - a kojarzysz może które styki potrzebują mieć przewodzenie?
Zrobiłem eksperyment zapodając na adapter ring z folii aluminiowej, zakładam że styk był na wszystkich, bo zmiana była, migał symbol F, reszta zgasła ...nie można było zrobić zdjęcia, spróbowałem w kilku położeniach, wciąż nic. Po zdjęciu folii wróciło do poprzedniej "normy,"czyli działa ale bez potw. ostrości.

@Kot72 - pobawię się tym trybem, przeoczyłem...instrukcja się kłania :) Z Tamronem stabilizacja jest niedostępna w ogóle...

Zdecydowanie bardziej leży mi wizjer niż LV - jak skończy się corona-szaleństwo podejdę do jakiegoś porządnego sklepu, może dadzą sprawdzić inne adaptery, wiem że w KRK mają używki.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Wiadomo że ori adapter jest najlepszy . Ten co podałeś linka powinien spokojnie zwierać styki bo nie widzę aby był malowany . Inna sprawa z potwierdzeniem ostrości które przy f8 może działać kiepsko .
 
kccp  Dołączył: 07.04.2020
Cytuj
Pierwsze doświadczenie z taką ogniskową :) dobrze że nie pociągnąłem sprawy dalej i nie huknąłem Rubinara 1000 :)
Adapter od strony body bez styków kompletnie...
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
kccp, mam oryginalny adapter Tamrona ze stykami i zarówno w K-1 jak i K-5IIs, w wizjerze zawsze widzę tylko "--". Wartość przysłony widoczna jest tylko na tylnym ekranie. Związane jest to zapewne z tym, że korpusy cyfrowe mają "wykastrowany" bagnet. I zaznaczam, że piszę o ustawieniu adaptera w pozycji "A". A potwierdzenie ostrości może zadziałać z Twoim obiektywem pod warunkiem bardzo wolnego "najeżdżania" i spuście migawki wciśniętym do oporu. Oczywiście przełącznik na korpusie ustawiony na "AF". Powodzenia.
P.S.
mnie z Rubinarem 500/8 macro, potwierdzenie działa.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
mam podobnego "Walimexa" z adapterem bez jakichś specjalnych przewodzeń - cały zaczerniony i potwierdzenie ostrości działa w K70 co do zdjęć - to no cóż mistrzem ostrości to on nigdy nie był :) chociaż pewnie Tamron lepiej to opracował


ale przy dobrym świetle z ręki też się da.
pamiętam jak na Kolorowym Roztoczu sprawdzałem MTO1000 też się dało z ręki - tylko ciężkie to to strasznie :)
i oba szkła wymagają później jak dla mnie szalonej obróbki :)
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Odpuść sobie tego lusterkowca. Poszukaj używki Tamrona 70-300, lub Sigma.
Dostaniesz lekki obiektyw z autofokusem i przesłoną.
Znacznie wygodniejszy w użytkowaniu.
Tamten tylko Ci krwi napsuje.
Lustrzane 500 miałem raz na aparacie i ten raz wystarczył żeby sobie odpuścić.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
dybon, no nie jest tak źle. W wątku o astrofotografii jest moja fotka Luny zrobiona lustrzanym 500/8. Po prostu, tak jak każdy obiektyw, także ten nie nadaje się do wszystkiego. A lustrzanymi obiektywami wykonano wiele pięknych i nastrojowych pejzaży Podlasia.
 
kccp  Dołączył: 07.04.2020
Cytuj
Dzięki za wskazówki. Walczę ze sprzętem, uczę się ale to będzie długa walka :) Jeśli pojawią się zadowalające efekty to wkleję, ew. jeśli dojdę na czym polega problem z brakiem potw. ostrości w wizjerze to również poinformuję (stawiam na lipny adapter).

Dybon - chętnie wypróbowałbym "normalną" trzysetkę, wszystko rzecz jasna jak zawsze rozbija się o finanse...używka niby nie pieniądze ale pierwej dobry statyw...wymiana pieca CO... :evil:

Jeśli ktoś z Krakowa, Żywca, Kielc chce pobawić się lustrzanym Tamronem 500 a sam posiada coś od 300 mm w górę to śmiało pisać, sytuacja znormalnieje to można się dogadać na krótka wymianę.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Obawiam się że może być taka sytuacja że z winy obiektywu aparat nie potwierdzi ostrości bo tejże po prostu nie ma . Patrząc przez wizjer może wydawać się że obraz jest ostry ale dla czujników jest zbyt słabo aby ostrość została potwierdzona . Tak jak pisałem wyżej . W dobrych warunkach oświetleniowych spróbuj na LV plus focus peaking . Zobacz czy gdziekolwiek na podglądzie zaznaczy ostre krawędzie . W tym modelu ostrość jest chyba od 1.7 metra więc nawet w warunkach domowo/ balkonowych można wykonać taką próbę .
 
teta  Dołączył: 28.04.2006
Cytuj
Ludzie, zmiłujcie się. Nie ma takiej możliwości, aby obiektyw o świetle f8 potwierdził ostrość. Nominalnie gwarantowane potwierdzenie ostrości mamy do przysłony 5.6. Ja wiem, że f 6.3 też jest w pełni użyteczne, ale różnica w polu powierzchni otwarcia przysłony między 5.6 a 6.3 jest nieznaczna. Przysłona f8 to już inna liga. Teorytycznie potwierdzenie ostrości nie powinno dzisłać. Teoretycznie, bo w praktyce czasem działa. Czasem działa, bo, jak mniemam, podawane wartości przysłon są tylko orientacyjne, a nie ściśle mierzone. I tak, miałem obiektyw Exacta 500/f8 i ten nie potwierdzał ostrości, a Beroflex 500/f8 przy odrobinie staranności już to robił. Obiektywy zwierciadlane z całą pewnością nadają się do fotografii, trzeba tylko wiedzieć czego od nich wymagamy i, przede wszystkim, jsk się nimi posługiwać. Tak dla jasności, nigdy nie miałem obiektywu lustrzanego, ale widziałem fotografie wykonywane takimi obiektywami, i, kto wie, jak się nawinie jakaś Sigma 600 mm z mocowaniem K, to może będę miał temat do przemyśleń. O lustrzanym Pentaksie 2000 mm nie myślę, bo to już musi być kosmos cenowy.
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
kccp napisał/a:
Dybon - chętnie wypróbowałbym "normalną" trzysetkę, wszystko rzecz jasna jak zawsze rozbija się o finanse...używka niby nie pieniądze ale pierwej dobry statyw...wymiana pieca CO..


Pytanie zasadnicze, po co Ci te 500 mm?
No chyba że akurat się trafiło, ale jak dla mnie, ani to poręczne, ani wygodne w użytkowaniu.
Sam przerabiałem zbieranie szkieł wg ceny. Miło wspominam pompkę sigmy 80-200.
Ale z budżetowymi szkłami jest jak z kiełbasą, tanią też się najesz :-P

Na próbę kupiłem T18-200, ale mnie nie zachwycił, jeszcze mam w plecaku.
IMGP2851 by Tomasz C, on Flickr

T70-300 bardziej mi pasuje
_IMG8615 by Tomasz C, on Flickr

Najczęściej jednak T28-75
IMGP0482 by Tomasz C, on Flickr


A co do statywu, jesteś pewny że to będzie takie proste????
Tu też ciężko o kompromis cena/jakość/wygoda.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
No tak, nie wrzuciłem do przeglądarki i nie sprawdziłem, że tytułowe szkło ma jasność 8. Kiedyś robiłem próby i przy przysłonie 8 światło musiało być jasne i kontrastowe, żeby zadziałało potwierdzenie ostrości.
 
kccp  Dołączył: 07.04.2020
Cytuj
dybon - "Pytanie zasadnicze, po co Ci te 500 mm?" - do ptaszków i innej leśnej hołoty...szczerze - używam tez czasem jako "lormetki", często przebywam w domu pod lasem i jest tej zwierzyny do obserwacji masę... Jeśli o wielkość/wagę chodzi to dla mnie żaden problem. Jak będę miał możliwość pobawię się "nie lustrem" i jeśli gra będzie warta świeczki to poszukam używki, na razie mam tego Tamrona. Jestem świadom, że dobre tele za x kPLN będzie prostsze do opanowania i zwyczajnie pod każdym względem optycznie dużo lepsze, z jakością niedostępną dla tego lustra ale zwyczajnie kilkukrotnie droższe...

Statyw - znajdzie się jakiś kompromis, zawsze kompromisy :)

plwk - popróbuje w pełnym słońcu. Ale coraz bardziej przychylam się do wcześniejszej wypowiedzi, że to lustro po prostu ma swoje ograniczenia i tyle :) jak to mówią, wyżej doopy nie podskoczysz :)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach