Rychubil  Dołączył: 01.08.2012
Przepalenia na K5IIs Cytuj
Witam
Mam korpus K5IIs od mn.w. 7iu lat, który sprawował się bez zarzutu. 2 miesiące temu, kiedy to robiłem zdjęcia nad morzem, zauważyłem że bardzo często a teraz wręcz niemal każdą fotę prześwietla o mn.w. 3 stopnie przysłony. Zrobiłem mu dzisiaj update systemu ale to nic nie pomogło.
Czy ktoś zetknął się z takim problemem i wie co może być przyczyną?
Pozdrawiam
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Czy resetowałeś ustawienia i zerowałeś wszystko?
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Sprawdzałeś z innym obiektywem ? We wszystkich trybach pomiaru światła jest przepał ? Czasy dobiera realnie do warunków ? Sprawdzałeś tryb M ?
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
A matowki nie zmieniales?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Rychubil, sprawdź jak reaguje popychacz przysłony obiektywu którego używasz lub jak radzą inni: sprawdź z innym obiektywem. A nad tym morzem nie "zapiaszczył" się trochę ?
 

Rychubil  Dołączył: 01.08.2012
Cytuj
plwk napisał/a:
Czy resetowałeś ustawienia i zerowałeś wszystko?

Tego po updacie nie zrobiłem i TO właśnie pomogło więc OGROMNE dzięki :-)
Kot72 napisał/a:
Sprawdzałeś z innym obiektywem ? We wszystkich trybach pomiaru światła jest przepał ? Czasy dobiera realnie do warunków ? Sprawdzałeś tryb M ?

W sumie przepalał tylko z zoomami a na stałkach pomiary były dobre. Na wszystkich trybach pomiaru światła było tak samo, również na trybie M.
Rivelv napisał/a:
A matowki nie zmieniales?

Matówkę Katzeye z klinem i mikrorastrem wymieniłem na samym początku posiadania korpusu, mn.w. 7 lat temu. Teraz jej w ogóle nie ruszałem.
powalos napisał/a:
Rychubil, sprawdź jak reaguje popychacz przysłony obiektywu którego używasz lub jak radzą inni: sprawdź z innym obiektywem. A nad tym morzem nie "zapiaszczył" się trochę ?

Popychacze obu zoomów chodzą sprawnie więc w sumie cały czas mnie zastanawia, dlaczego na stałkach nie było przepałów.
A propos zapiaszczenia, myślę że nie powinien się zapiaszczyć, bo nie zmieniałem obiektywu ale pytając nawiasem, czy jest jakiś bezpieczny sposób na oczyszczenie z piasku korpusu, czy lepiej oddać go serwisu w celu sprawdzenia i czyszczenia?

W każdym razie bardzo dziękuję Wam za bardzo konkretne i pomocne odpowiedzi :-)
Pozdrawiam

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach