rkleonid  Dołączył: 18.06.2016
[obiektyw] K-7 nie działa ze starym obiektywem SMC PENTAX-M Cytuj
Witajcie,

Mam nadzieje, że mieliście podobny problem do mojego, albo wiecie jak z tego wybrnąć. Sporo mądrych głów mam nadzieję się wypowie, a może jakaś skutecznie zamknie temat podpowiedzią :)
Nie przedłużając, moja lustrzanka K-7 nie reaguje przy podłączeniu manualnego obiektywu SMC PENTAX-M 1:1.7 50mm. Pojawiają się jedynie znaki na wyświetlaczu, które załączam w linku poniżej. Pierścień przesłony w momencie zamontowania obiektywu do korpusu blokuje się na maksymalnej wartości. Mimo iż nim obracam nic się nie dzieje. Nie można robić zdjęć w ogóle, dopiero po ściągnięciu obiektywu.

https://www.dropbox.com/s...v-9PdNrppa?dl=0

Albo to jest wada obiektywu, albo mojego stanu wiedzy i menu mnie przerosło :)


Pozdrawiam,
Radek
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Przełącz tryb na M i zobacz co się stanie. Używaj zielonego do pomiaru światła, a przysłonę zmieniaj na obiektywie.
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
rkleonid, koniecznie przeczytaj ten wątek: http://pentax.org.pl/view...?t=1299&start=0
:-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W ostatniej zakładce menu ustaw Użycie pierścienia przysłon na dozwolone.
Pracujesz w trybie M, przysłonę ustawiasz pierścieniem na obiektywie, kadrujesz, ostrzysz, naciskasz zielony guzik, naciskasz spust - gotowe.
 
rkleonid  Dołączył: 18.06.2016
Cytuj
Super, dziękuję Panowie zwłaszcza plwk :) Wystarczyło ustawić tę opcję w menu (tak informacyjnie dla innych)

Pozdrawiam
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
rkleonid napisał/a:
tak informacyjnie dla innych

Wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi.
 

specmisiek  Dołączył: 19.03.2008
Cytuj
plwk- dzięki Kolego :-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Drobiazg :mrgreen:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach