Adampio  Dołączył: 28 Maj 2006
Dzoana napisał/a:
Zdjęcie pierwsze pstrykane z jadącego samochodu.

Zawsze mozesz po zrobieniu zdjecia skadrowac je na komputerze (czyli np. obciąć te barierkę)

[ Dodano: 2008-05-28, 22:47 ]
Dzoana napisał/a:
Jestem na "czytaniu" o ekspozycji. O korekcji ekspozycji, bracketing, itp. i za chiny nie wiem jak to ugryźć :(

Jak masz DL-ke (czy szerzej cyfrowke) to od razu widzisz co Ci wyszlo. Bracketing jest isotny gdy nie masz mozliwosci powtorzenia ujecia.

Dzoana  Dołączyła: 27 Maj 2008
Adampio, No właśnie nie zawsze chcę kadrować zdjęcia. Mnie się ta barierka tu podoba ;-)

Czy możecie mi zadać jakieś ćwiczenia?
Czy może łatwiej będzie jak będę się pytać na bieżąco JAK osiągnąć jakiś efekt zdjęcia?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
pompujesz 20, RAZ!

l_uka, :mrgreen: wery fany :evilsmile:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Dzoana, ja Cię rozumiem, z tą barierką. To jest takie przypomnienie odbytej podróży tym autobusem, ale do fotki to tak ocipunkę to nie pasuje.
Hmm, jakby to tak ująć. :mrgreen:
Jak 3 osoby mówią Ci że jesteś nawalony to może jednak lepiej pójść i uciąć tego komara.
Spróbuj skadrować to zdjęcie i sama oceń jakie Ci się bardziej podoba.
Pozdrówka z Kaszub - Kuszelas

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Dzoana, nie podskakuj, to nie jest forum bez uporzedzen. :-P

Chłopaki, ale o co kaman? :roll:
Przecież ja się droczę, a Wy wyjeżdżacie z morałami.
Po co to?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Coraz ciekawszy się ten wątek robi. Taki... rzeczowy bardzo. :-)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
.... ale maj ma swoje prawa ...
............... szczególnie - kiedy taka "cnota fotograficzna ... 8-) ;-)

[ Dodano: 2008-05-29, 23:47 ]
oczywiście to bez podtekstów ... ;-)

dżejpi napisał/a:
.... ale maj ma swoje prawa ...
............... szczególnie - kiedy taka "cnota fotograficzna ... 8-) ;-)

[ Dodano: 2008-05-29, 23:47 ]
oczywiście to bez podtekstów ... ;-)

No to akurat było ładne i prawdziwe :mrgreen:

[ Dodano: 2008-05-29, 23:52 ]
A teraz do rzeczy.
Wynalazłam :shock: :mrgreen: w moim aparacie tryby tzw. SCN: nocne, plaża i śnieg, tekst, zachód słońca, dzieci, zwierzęta, światło świec i muzea.
Z czym to jeść? Jakoś nic specjalnego nie zauważyłam w nich chyba. :roll:
To są nadal tryby auto prawda?

Asiu, naprawdę dobrze, że nie tylko fotografią ludziska tu żyją ... :mrgreen: :-B

dżejpi napisał/a:
Asiu, naprawdę dobrze, że nie tylko fotografią ludziska tu żyją ... :mrgreen: :-B

Ufff. ;-)

można tak je nazwać - z tym że przez producenta definiowane do "określonych" sytuacji. Lepiej poznaj możliwości aparatu i parametry dobieraj sama.
Wystarczy, że podpatrzysz jak aparat dobiera (na auto, lub tych definiowanych) do odpowiednich zdjęć.
No, ... i oczywiście trochę z książki/poradnika. Efekty mogą być lepsze.

dżejpi, Dzięki :) dostałam już troszkę literatury ;-) Chyba najpierw czeka mnie sporo wieczorów z tymże cudem.
A książki już sobie niedługo sprawię. Zaraz jak wjadę do PL :lol:

na szybko, tu gdzieś jest pdf książki Mroczka "O fotografowaniu" i "Książka o fotografowaniu". Jeżeli to trfisz, to podstawy w lekki, łatwy i przyjemny sposób masz "w kieszeni".
Jeżeli znajdę linka to Ci podeślę. Może sama trafisz?

Poszukam :-)
Naprawdę aż mi głupio wśród Was tak pytać o takie rzeczy :oops:
No, ale się podszkolę i zobaczycie ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dzoana napisał/a:
Wynalazłam :shock: :mrgreen: w moim aparacie tryby tzw. SCN: nocne, plaża i śnieg, tekst, zachód słońca, dzieci, zwierzęta, światło świec i muzea

Przypuszczam, że przeważająca część aktywnych uczestników forum nigdy tego nie używała. Tak jak podpowiedział dżejpi możesz ich użyć aby zobaczyć jak w danych warunkach aparat dobiera parametry naświetlania.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Dzoana, a my to co? serio ze niby? :P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
plwk napisał/a:
Przypuszczam, że przeważająca część aktywnych uczestników forum nigdy tego nie używała. Tak jak podpowiedział dżejpi możesz ich użyć aby zobaczyć jak w danych warunkach aparat dobiera parametry naświetlania.

Od siebie dodam, że te tryby mają duże znaczenie marketingowe i zerowe znaczenie praktyczne. To jest za prosty mechanizm, żeby działał skutecznie, jednocześnie zbyt upierdliwy w stosowaniu, żeby był choćby wygodny (wyobraź sobie latanie w tę i z powrotem po menu szukając odpowiedniego trybu, gdzie tymczasem "temat wychodzi z kadru", vs np jednen obrót roką w trybie Av - jeśli znasz podstawy, efekt i tak będzie prawdopodobnie lepszy).

Nie bez powodu puszki bardziej profesjonalne w ogóle takich funkcji nie mają. Gdyby potrafiły przyśpieszyć czy w jakikolwiek sposób usprawnić pracę np fotoreportera, to by tam były. Wniosek - pobaw się i zapomnij ;-)

MarcinSJ  Dołączył: 01 Gru 2007
Tryby tematyczne nie byłyby takie złe, gdyby było dokładnie wiadomo co robią. Np. tryb "sport": ustaw minimalny czas, AF ciągły. Ale nie ma takich informacji w instrukcji (K100D). Jest tylko coś w rodzaju: "tryb pies jest debesciak do fotografowania psow" - i co to znaczy ?

Pozdrawiam,
Marcin

Skocz do: