piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
Żaba napisał/a:
pjotrekm napisał/a:
Pytanie z czego ten D90 jest zrobiony?
pjotrekm jeżeli myślisz, że koszta produkcji znajdują odzwierciedlenie w cenach towarów w sklepach to się bardzo grubo mylisz. Akurat materiały, z których towar został wykonany to mały ułamek ceny.

płaci się za nowe rozwiązania, materiały i koszty masowej produkcji nie są na tyle duże żeby usprawiedliwić takie ceny.

[ Dodano: 2008-09-18, 20:35 ]
Łukaszzz napisał/a:
Kusząca propozycja jak dla ludzi fotografujących amatorsko

eee tam :-P kuszącą propozycją byłoby jakieś cyfrowe body me super digital :-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
ha, najlepiej wyszloby nam na zdrowie, gdyby zaczeli produkowac wklesle matryce... wtedy byle sloik, a MTFy wylazilyby poza skale. ;)

a tak swoja droga to nie moge sie doczekac nowego korpusu... koniecznie FF, koniecznie z uzytecznym iso6400 (cos jak Nikon D3), tryb FF/DA (coby wykorzystac stare szkielka DA) i moze nawet kosztowac 6-8k PLN.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
webjay napisał/a:
(...) i moze nawet kosztowac 6-8k PLN.

Tylko przy takiej cenie ThomFoto się załamie, bo jednak nie każdy poleci kupować FF Pentaksa. :-> No i to musiałaby być rzeczywiście jakaś rewolucja w korpusach Pentaksa aby uzasadniała cenę dochodzącą do 8k PLN.

Emir  Dołączył: 17 Lis 2007
Ja za 8k z pewnością nie kupię. Ale gdyby po dwóch latach zszedł na 4-4,5k, to czemu nie... Choć jakoś szczególnego parcia na FF-amok nie mam. Nie wyobrażam sobie zlecenia fotograficznego, do wykonania którego muszę koniecznie mieć FF.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Ja w ogóle nie mam zleceń więc i parcia na FF nie mam ;-) :lol:

FF samo w sobie nie ma wiekszego znaczenia - crop matrycy rekompensuja przeciez szersze szkla. czyz nie? poza tym FF to takze minusy...

ale - jest to jednak 2 razy (!!!) wieksza powierzchnia, czyli 2 razy wiekszy pixel (jesli zachowujemy ta sama ilosc Mpix) czyli... ;) wieksze uzyteczne ISO. a to juz nie jest bez znaczenia. porownujac np. k10d z uzytecznym iso800 vs hipotetyczne iso6400, mam 3 dzialki do przodu... czyli tyle swiatla ile "zlape" na 1.4 mam tez na 4.0 lub zostajac przy 1.4 z 1/30 robi mi sie 1/240. oczywiscie to wszystko przy zalozeniu, ze matryca bedzie naprawde technologiczne nowsza tj. co najmniej dwa razy lepsza od tej z k10d.

dla mnie FF to przede wszystkim wieksze iso i tak naprawde tego najbardziej oczekuje od nowej puszki. reszta (podglad na zywo, jakies krecenie filmow, wiekszy lcd) jest dla mnie naprawde dodatkiem (no moze poza lepszym/dokladniejszym/szybszym AF + bluetoothem do podlaczenia gps'a i jakies wifi - ale to juz mega zabawki).

za 6k mysle, ze przeszla by z polowa uzytkownikow kadyszek z naszego forum. a za 8k... hmm, jesli body przypominaloby nikona d3, to mysle, ze 1/4 wspomnianych uzytkownikow wyprzedalaby swoje DA i pobiegla zmienic puszke ;))))

przy okazji: wszystkie FA/F/* i manulane (szegolnie te do 50mm wlacznie) pewnie po premierze pojda w gore, natomiast zaobserwujemy wyprzedaz wszelkich DA - wiec, jesli ktos chce zostac na asp-c, to zbierajcie juz kasiore i wstrzymajcie sie z kupnem zabawek ;)))

Zlecenia = parcie na FF?? Kto lubi sobie znajdować przeszkody, to je zawsze znajdzie :-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
webjay napisał/a:
jesli ktos chce zostac na asp-c, to zbierajcie juz kasiore i wstrzymajcie sie z kupnem zabawek ;)))
tak czy siak, trzeba odkładać kasę, bo jeśli nie pojawi się jutro chociażby zapowiedź FF to czeka nas wielka emigracja O.P.'ów (onanistów pełkonklatkowych) i wszystkie szkiełka potanieją ;p

heh, jeszcze jedno: ostatnio liczylem ile kasiorki zebralbym wyprzedajac wszystko co mam na PK, lacznie z body, lampami i czy wystarczyloby na nikona D3... przy mocno promocyjnych cenach wyszlo ponad 12k (czyli dalbym rade) - ale juz na szkla nie wystarczy.

sorry no bonus - jestem uwiazany do pentaxa ekonomicznie ;)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
webjay napisał/a:
bluetouchem

Więc teraz już niebieski dotyk? Zawsze myślałem, że to o ząb chodziło, ale może się myliłem ?

A tak swoją drogą, zostałem poproszony o udokumentowanie imprezy, która odbędzie się w klubie dyskotekowym. Ciekawe jak tam poradzi sobie k10d. Jeszcze nie miałem okazjii robić zdjęć w takich warunkach, więc może w końcu zrozumiem, o co chodzi z tym kiepskim AFem Pentaxa... :D

Eldred napisał/a:
tak czy siak, trzeba odkładać kasę, bo jeśli nie pojawi się jutro chociażby zapowiedź FF to czeka nas wielka emigracja O.P.'ów (onanistów pełkonklatkowych) i wszystkie szkiełka potanieją ;p

sluszna uwaga, jednak w korelacji do rzeczywistosci raczej watpliwa - FF jest nieuniknione (z wspomnianych wlasnie przez Ciebie powodow ;) )

webjay, a d700 nie wystarczy?

Kosior, dzieki - poprawilem :)
Eldred, pentax d700? nie slyszalem o zapowiedzi takiego body ;)))

webjay napisał/a:
dla mnie FF to przede wszystkim wieksze iso i tak naprawde tego najbardziej oczekuje od nowej puszki.

Na to można się skusić :-) Reszta coraz modniejszych wodotrysków, np. nagrywanie filmów, wywołuje u mnie lekkie zdziwienie. Zwłaszcza w korpusach dla skądinąd zaawansowanych fotografujących. Na marginesie: jak to jest z trwałością migawek u takich aparatów-kamer? :shock:

Nic to, również utknąłem w systemie Pentaksa ekonomicznie, ale podoba mi się ten sprzęt, nawet jeśli miałby być stale "niepełnoklatkowy". Jednak wszelkie ewentualne obniżki cen przyjmę z wdzięcznością, podobnie jak przyrost akcesoriów.

webjay napisał/a:
Eldred, pentax d700? nie slyszalem o zapowiedzi takiego body ;)))
to było do Twojego tekstu o liczeniu funduszy na D3 :-P

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
kzachert napisał/a:
nagrywanie filmów, wywołuje u mnie lekkie zdziwienie. Zwłaszcza w korpusach dla skądinąd zaawansowanych fotografujących. Na marginesie: jak to jest z trwałością migawek u takich aparatów-kamer?

A dlaczego? Mi się nawet te filmy podobają. Wyobraź sobie, że taki film nagrywasz mając matrycę pełnoklatkową lub aps-c, co daje stosunkowo mała głębię ostrości (prawie jak w profesjonalnych kamerach), a do tego używasz np. 31/1.8ltd albo 77/1.8ltd. Jakość może być genialna. Zdecydowanie lepsza niż w kamerkach za 2-3tyś, które nadal mają mała matrycę i kiepskie, niewymienne szkła.

Migawka nic do tego nie ma. Nie lata 25 razy na sekundę w ten i na zad. Stosowana jest migawka elektroniczna. Lustro też nie kłapie, dlatego nie ma podglądu przez wizjer, tylko na żywo. Fajne rozwiązanie.

Aha, tak to działa :-) Dzięki. Napisałem, że takie rozwiązanie wywołuje u mnie lekkie zdziwienie, ale przecież nie potępienie. Z pewnością dla fotografów na ślubach będzie to przydatne.

Ten argument o filmach z małą GO mnie przekonał, to mogło by być na prawdę fajne, kręcić film na 50/1.4 bez AF'u a tylko manualnie operować ostrością, albo takie makro na video jak biedronka na biedronce... eee.. no..

Eldred, wiem ;) nie interesuja mnie inne systemy - bo:
1) nie stac mnie na wyprzedaz i zaczynanie wszystkiego od nowa
2) jestem dalej fanem pentaxa

poza tym - mamy cos czego nie maja nikony, a co ewidentnie odbija sie na zawartosci kieszeni - stabilizacja matrycy... zobacz ile kosztuja VRki do Nikona - tak srednio ze 2 razy wiecej... rozboj w bialy dzien ;) (pomijam ew. wyzszosc jednego nad drugim)

a co do kamer... kamera zawsze bedzie kamera... wszystkie lepsze maja obiektyw o swiatlosile 1.7/1.8-2.8 wiec jest naprawde niezle. poza tym, zeby w body bylo dobre HD trzeba byloby dodac mase elektroniki nie zwiazanej prawie wcale z sama obrobka obrazu (a obrobka wideo). no i wypraszam sobie miec 'kamere' o wadze 1kg z nieporecznym korpusem ;)) dlatego m.in. kupuje sanyo hd1010 - piekne malenstwo ;)))

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Kosior napisał/a:
Migawka nic do tego nie ma. Nie lata 25 razy na sekundę w ten i na zad. Stosowana jest migawka elektroniczna. Lustro też nie kłapie, dlatego nie ma podglądu przez wizjer, tylko na żywo. Fajne rozwiązanie.

Migawka elektroniczna wraca do łask?
To będzie można zdjęcia z lampą na 1/1000s bez HSS robić ???

Skocz do: