Wojciech Raatz  Dołączył: 29 Sie 2008
Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź:) jednak ze względu na charakter mojej działalności (staż w gazecie, zdjęcia sportowe, fotoreportaże oraz prywatnie portrety) chciałbym mieć coś ze zmienna ogniskową... no nic chyba będzie trzeba przekopać forum:) pozdrawiam Eldred

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Chcesz robić zdjęcia sportowe bez autofokusa? Szczeże odradzam.

To już lepiej, jeśli chcesz żeby było tanio i z w miare szybkim AF do sportu i fotoreportarzu kup pentaxa 50-200 (Tamron i Sigma 70-300 mają wolniejszy AF, a 50mm to sporo szerzej od 70mm i bardziej się przyda niż to 300mm na końcu, które w w/w obiektywach jest i tak dość słabej jakości).

A do portretu polecam SMC-A lub SMC-M 50mm 1.7 lub 1.4 (kombinacje w zależności od budrzetu). Oczywiście kiedyś FA50 1.4 z autofokusem bądź 77 Limited jeśli wygrasz w totka, albo dostaniesz posadkę w warszawce.

Jako szeroki kąt na razie kit będzie musiał wystarczyć, a jeśli będzie więcej funduszy to coś w stylu kita ale jaśniejsze i ostrzejsze jak np. Tamron 17-50 ze stałym światłem f2.8

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
Szczeże
Eldred napisał/a:
budrzetu
oj, oj, Eldred, szanuj język.

Przepraszam, cholerny IE na Viście nie zaznacza błędów :oops:
A ja nigdy nie byłem orłem z ortografii.
BTW moja brudna robota w firmie 35 nowych laptopów HP do przeinstalowania z Viśty na XP :-x

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Eldred, jeśli to są takie same laptopy, to nie jest tak strasznie - nagraj na jeden i poprzenoś. :-P

Taa z tym samym cd-keyem?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Eldred, możesz potem zmienić cd-keya bezproblemowo

tak samo jak miałeś pirata i kupujesz identycznego oryginała, nie musisz odinstalowywać, tylko zmieniasz cd-keya, aktywujesz i śmiga

poszukaj na necie

[ Dodano: 2008-08-29, 15:21 ]
http://pcsupport.about.co...changexpkey.htm

[ Dodano: 2008-08-29, 15:22 ]
http://support.microsoft.com/kb/328874 tu masz od microsoftu, razem ze skryptem podmieniającym

Coś tam pokombinuje, już mam pomysł, prawdopodobnie jakimś cudem wszystkie lapki z jednego pakietu mają ten sam klucz, także będzie ghost, tylko trzeba znaleźć taki który się nie gryzie z SATA.

Skończmy ten głupi offtop, zaraz 15:30 i się weekend zaczyna (przynajmniej u mnie), mam dosyć komputerów.. :-x

[ Dodano: 2008-08-29, 15:25 ]
Dzięki wielkie opiszon, na pewno się przyda.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Bleh, a moja rada jak zwykle niepotrzebna. :evilsmile:

marbud  Dołączył: 21 Cze 2008

witam!
Tamrom SP 90/2.8 Di - wymarzone makro , znajduje zastosowanie w portrecie , ogolnie trudno mu cos zarzucić .
pentax 50 fa - no rewelka , super wykonanie i taka tez optyka , szczegolnie od 2.0
kit-jak na kita to sprawdza sie super , choc warto by go zamienic na cos lepszego jak sigma 17-70 albo najlepiej na pentax 12-24+pentax 31+pentax 50+pentax 70 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tamron70-300 jesli nie uzywamy powycej 220mm to daje rade[/b]

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
A ja kita nie lubię. Trzymam go do szerokiego kąta dopóki nie przyjedzie Sigma 17-35 ale na moje oko fotki z niego wychodzą jakieś takie zabrudzone, z dziwną dominantą. I to na pewno nie wina body bo inne szkiełka dają ślicznie.

Mi1980  Dołączył: 13 Maj 2008
U mnie z KITA II wychodzą zawsze chłodne kolory.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Fafniak napisał/a:

K 70-210 f4 - piekny i ostry one touch zoom wedlug mnie lepszy optycznie (moze nie przy 200mm niz ten F powyzej)

nie wiem który raz tu zajrzałem ale dopiero teraz zauważyłem - nie ma takiego szkła. Jest za to A 70-210 f4 i rzeczywiście jest lepiej oceniane.
Może by to Fafniak poprawił skoro wisi na pierwszej stronie ważnego przecież wątku ;-)

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
REVUENON 55mm f1.7 - M42 - niespecjalny, wykonanie dosyc solidne, pozycja A i M, brak powłok MC , mechanicznie i obsługowo nie ma się co czepić, ale fotki trochę mydlane, mało kontrastowe, wymagały "szopowania". Bokeh całkiem całkiem, aczkolwiek wolę kolorowe sześciokątne plamki (jak z SMC-M 1,7) niż jego jednolite rozmycie. Generalnie nie polecam. Sprzedałem go 2 tyg. temu a kupujacy z allegro wystawił mi komentarz "szybka przesyłka, bla bla... rewelacyjny Sprzedawca i rewelacyjny obiektyw" i tym sposobem... zabił mi ćwieka. Może to ja nie umiałem z niego wycisnąć wszystkich soków. Podsumowując, oglądając zdjęcia nim wykonane - wg mnie bez rewelacji, są lepsze w tej cenie, choćby i nawet tańszy Helios.

Tomesh  Dołączył: 01 Lip 2008
Helios 44M-4 ładnie rysuje ostry i ten specyficzny bokeh
mam jeszcze ravuenona 28mm f3.5 i jakos taki właśnie mało kontrastowy, blady nie wiem czy to może specyfika ravuenonów:)

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
HELIOS 44-2 (58mm f/2.0) oraz MIR 37mm 2.8
Ruskie badziewia. Helios sprzedawany był razem z Zenitem-E. Obydwa winietują na pełnej dziurze jak pinhole. W Mirze do f/8 cały czas widoczna winieta - w Heliosie do f/5,6. Ostre to one są - co najwyżej jak tłuczek do kartofli (zresztą wszystkie trzy przedmioty - znajdują się w tym samym przedziale cenowym ;-) ). Kontrast - żaden. Zrobiłem 5 filmów na dwóch różnych zenitach i dwóch różnych Heliosach 44-2 oraz jednym Mirze- odczucia miałem podobne w każdej konfiguracji (nieco lepiej wypadł Helios - pod kątem ostrości, winiety i kontrastu). To że jeden z nich wypadł lepiej od drugiego - nie zmienia faktu że obydwa to ruskie badziewie. Nie rozumiem tego - dlaczego niektórzy polecają Heliosa do makro.
Nie dajcie się zwieść gościom z allegro że za 20 zeta - będziecie mieli świetną portretówkę a po założeniu pierścieni - idealne makro. Związek Radziecki jak wiadomo słyną z wielu cudownych rzeczy. Myślę, że możemy mieć tutaj do czynienia z ikonami tej właśnie epoki.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
sunshine nie masz racji - wiele osób (także parę z tego forum) ceni heliosy, kwestia tylko, czy trafi się na dobry egzemplarz - przerobiłem kilka i wszystkie były okej; owszem helkios nie ma super powłok, łapie bliki i w ogóle pod słońce ma problemy, ale - gdy się go pozna i zrozumie ;-) - obrazki z niego są naprawdę bardzo miłe dla oka. Mir to co innego, choć, znając Sowietów, pewnie i ekstra Mir może się trafić.
poniżej dwa półprzypadkowe zdjęcia z Heliosa:

marians  Dołączył: 07 Sie 2007
Ja akurat jestem innego zdania o Heliosach,Oto przykładowa fotka

Filwoj  Dołączył: 11 Kwi 2008
marians, świetna fotka !
Pozdrawiam

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Fotka robiona Heliosem 44-M, tak?

Skocz do: