combo  Dołączył: 25 Maj 2007
a to jest prawda, tez mam ten problem, ze szukam sampli z DA70 ktore by mogly konkurowac z cala masa zdjec z FA77 i jakos nie moge znalezc, ale kto ma to szklo to bardzo sobie chwali wiec bym sie az tak nie przejmowal (?). Z drugiej strony mam chrapke na to 1.4 w nowym 55mm (ktory kiedys tam bedzie dostepny)

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Eldred napisał/a:
(i to bardzo niski poziom zdjęć, ciężko szkło ocenić, portrety z lampą błyskową jakieś, koty, widoczki i okolicznościowe pstryki na festynach,

pbase ogolnie smuci tonami fot ktore zupelnie przekladmuja wartosc szkiel (wlasnie z racji swojej mizerii)
imho lepszy w poszukiwaniach jest flickr:
http://www.flickr.com/pho...and/1553467776/
http://www.flickr.com/pho...and/1552732806/
http://www.flickr.com/pho...and/1200172793/
http://www.flickr.com/pho...in/photostream/

Eldred napisał/a:
Wygląda to jakby 70ltd była baaaardzo mało popularnym szkłem, czyżby na zachodzie wszystkich było albo stać na 77ltd?

nie wiem jak w eu, ale w usa 77 praktycznie od zawsze na polkach paru znanych sklepow foto (i nie tylko foto), cena niezla, nie dziwne ze ludziska sie zaopatrzyli a 70 pozostalo z boku

pozdrawiam
kp

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
combo napisał/a:
ale kto ma to szklo to bardzo sobie chwali
Właśnie czekam na przykładowe zdjęcia (od Ekajana) portretu normalnie od przodu z twarzą na prawie cały kadr z m50/1.7 i 70ltd na pełnych dziurach oczywiście. Wreszcie może zobaczę jaka jest różnica w GO i plastyce między tego typu szkłami.

p.s. od razu odpowiem DOF calculator do tego się nie nada bo nie wiem jaka jest różnica odległości szkło-model tego samego portretowego kadru na 50 i 70mm a nie mam już tamrona 70-300 więc nie mam jak tego porównać.

[ Dodano: 2009-01-03, 10:41 ]
klimecki_, widziałem te zdjęcia z flickra hm.. chciałbym szklo pod aps-c którym uzyskam taką go. Robione na p30t z F50/1.7@1.7 film Kodak ProFoto 400BW

[ Dodano: 2009-01-03, 10:41 ]
To mój młodszy braciszek ;-)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Eldred napisał/a:
nie wiem jaka jest różnica odległości szkło-model tego samego portretowego kadru na 50 i 70mm

Rzeczywiście trudno obliczyć...

Nie wiem czy to się tak normalnie procentowo przekłada z różnicy 50-70 na różnicę odległości, w końcu to zależy od kąta widzenia a nie ogniskowej. Bo tak na prawdę mamy tu do czynienia z kątami widzenia 75mm i 105mm. :roll:

Głębia ostrości nie zależy od ogniskowej tylko od wielkości odwzorowania. Idąc tym tropem można założyć - bardzo bepiecznie zresztą - że przy takim samym kadrze, głębia ostrości na 70/2.4 będzie dokładnie taka sama jak na 50/2.4. Jedyna różnica będzie w zniekształceniach.. 70tka mniej powiększy nos.

Dla potwierdzenia mojej teorii porównaj na DOF kalkulatorze ogniskową 50 i 200mm ustawiając taką samą wartość przysłony w obu przypadkach i czterokrotnie większą odległość w przypadku dłuższgo szkła. Głębia ostrości będzie dokładnie taka sama.

Kosior napisał/a:
można założyć - bardzo bepiecznie zresztą - że przy takim samym kadrze, głębia ostrości na 70/2.4 będzie dokładnie taka sama jak na 50/2.4
??? poważnie? czy ktoś to może potwierdzić? bo jeśli tak to chyba 70/2.4 zupełnie odpada :-/

Eldred napisał/a:
??? poważnie? czy ktoś to może potwierdzić? bo jeśli tak to chyba 70/2.4 zupełnie odpada

Wklep w kalkulatorze 300cm dla 50/2.4 i 420cm dla 70/2.4. Takie odległości będą potrzebne, żeby uzyskać taki sam kadr. Wg. kalkulatora różnica w GO wyniesie 0.1cm ;p

Kosior napisał/a:
Takie odległości będą potrzebne, żeby uzyskać taki sam kadr.
Jesteś pewien? Masz jakieś szkło o ogniskowej 70mm? Jeśli tak to :-/ już sam nie wiem co zrobię.. idę na miasto pofocić bo się załamię zaraz...

Eldred napisał/a:
Jesteś pewien?

Tak, to bardzo proste obliczenia.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Eldred napisał/a:
Kosior napisał/a:
można założyć - bardzo bepiecznie zresztą - że przy takim samym kadrze, głębia ostrości na 70/2.4 będzie dokładnie taka sama jak na 50/2.4
??? poważnie? czy ktoś to może potwierdzić? bo jeśli tak to chyba 70/2.4 zupełnie odpada :-/

Poważnie, też mi się tak wydaje. Powiem więcej, na mój chłopski rozum, to GO zależy tylko od otworu względnego! I to jasność zależy od tych wszystkich innych czynników podawanych przy GO.

Też coś takiego podejrzewałem kiedy zobaczyłem jak małą GO ma 30/1.4 myślałem że przy takiej ogniskowej nawet duża przysłona nie da tak małej GO. Okazuje się jednak że jasność i odległość od obiektu robi swoje.

Mimo wszystko wydaje mi się, że długa ogniskowa dodaje efekt małej GO ale poprzez silniejsze rozmycie tła. Przecież łatwiej jest zrobić zdjęcie całej postaci z silnie rozmytym tłem na szkle 300mm nawet na f5.6 i rozmycie (tła podczas gdy postać jest cała w GO) jest silniejsze niż w przypadku 35/2 na przykład (mowa o zastosowaniu na aps-c)

[ Dodano: 2009-01-03, 11:30 ]
Stachu napisał/a:
Powiem więcej, na mój chłopski rozum
akurat taki rozum jak Ty to niejeden "miastowy" by chciał mieć ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Eldred napisał/a:
Mimo wszystko wydaje mi się, że długa ogniskowa dodaje efekt małej GO ale poprzez silniejsze rozmycie tła.

Dodaje tylko efekt, nic więcej. I nie przez silniejsze rozmycie a przez spłaszczenie perspektywy.

Dzięki :-B :-D

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
espresso napisał/a:

To co zauważyłem, to w 77 jest pełniej wypełniony histogram, co by wskazywało że szkło użyte do produkcji soczewek jest szlachetniejsze? Podobne zjawisko zauważyłem w 16-50/2,8 (histogram jest pełniejszy niż z tamrona 17-50/2,8 - pomimo tego, że tamron ogólnie daje lepsze foty), oraz w 50-135.

Wreszcie ktoś odważył się napisać prawdę!!!! :lol: :mrgreen:
Pozdrawiam i stawiam :-B
P.S. Moze fanatycy szkieł Pentaxa mnie nie rozszarpią? ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
specmisiek napisał/a:
Moze lepiej zapytać, co oznacza lepsze foty ? Lepszą ostrość, bokeh, oddanie kolorów ?

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
argawen napisał/a:
specmisiek napisał/a:
Moze lepiej zapytać, co oznacza lepsze foty ? Lepszą ostrość, bokeh, oddanie kolorów ?

Na dpreview kiedyś ktoś pisał, że woli Tamrona, ponieważ według niego jest ostrzejszy i ma mniejsze CA.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Stachu napisał/a:
I nie przez silniejsze rozmycie a przez spłaszczenie perspektywy.

Spłaszczenie perspektywy, wynikające z odległości od fotografowanych obiektów (żeby ktoś nie pomyślał, że z właściwości obiektywu), a przede wszystkim, bardziej jednorodne i abstrakcyjne tło wynika z zawężenia pola widzenia - widzimy znacznie mniejszy wycinek i większe obiekty, więc tło wydaje się bardziej rozmyte i łatwiej znaleźć taki fragment, który nie zawiera żadnych elementów odwracających uwagę...

Wpływ ma - duża odległość fotografowania spłaszcza również twarz modela, a to nie w każdym przypadku jest korzystne, wbrew pozorom... Światłem wydobędziesz przestrzenność bryły, ale relacje perspektywiczne pomiędzy poszczególnymi elementami twarzy pozostaną "zaburzone", w stosunku do tego, co zwykliśmy oglądać zazwyczaj...

Dokładnie. MacGyver robi portrety SMC-F135/2.8 na aps-c i jest zadowolony czego nie mogę zupełnie zrozumieć bo twarze wychodzą tak, że oczy usta i nos są bardzo blisko siebie a uszy są powiększone i cała twarz jakby większa i spłaszczona.

Dlatego pozostaje mi *55/1.4 i będę cierpliwie na nią czekał, chociaż nie podoba mi się tak bardzo jak 70ltd, ale siedemdziesiątka niestety prawdopodobnie ma za dużą GO (mam nadzieję, że sample od Ekajana to zdementują) :->

[ Dodano: 2009-01-05, 09:00 ]
espresso, porównaj sobie na tej samej twarzy i takim samym kadrze, gdzie twarz zajmuje większość kadru oczywiście. 50, 100, 135 i 200mm.

espresso, ja zauważam już przy 100mm na APS-C, jakoś nie leżą mi takie proporcje, choć oczywiście dużo tu zależy od budowy twarzy...

Skocz do: