Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
roket napisał/a:
Kuzyn Mygosi,
Cytat
to polecam EIZO S2231W.
A czy ktoś porównywał tego Eizo z Samsungiem 2263DX, ta sama matryca http://www.svethardware.c...FC00542A74.html

Co niby w tych matrycach jest takiego samego? (poza przekątną i rozdzielczością)

EIZO jest na S-PVA i ma 16,777 mln. wyświetlanych barw a Samsung jest na TN i wyświetla 262 tys barw (wbrew temu co producent dumnie raczy pisać w specyfikacji).

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Kuzyn Mygosi, Ok żle doczytałem ,raczej chodzi mi oto że ten Eizo ma matrycę Samsunga LTM 220M3
Cytat
Za to na stronie Samsunga wreszcie oficjalnie pojawiła się 22" matryca S-PVA (czyli to co siedzi w tym EIZO) - model LTM220M3.
wygląda na to że Samsung nie wypuścił jeszcze nic z tą matrycą.

roket napisał/a:
Kuzyn Mygosi, Ok żle doczytałem ,raczej chodzi mi oto że ten Eizo ma matrycę Samsunga LTM 220M3
Cytat
Za to na stronie Samsunga wreszcie oficjalnie pojawiła się 22" matryca S-PVA (czyli to co siedzi w tym EIZO) - model LTM220M3.
wygląda na to że Samsung nie wypuścił jeszcze nic z tą matrycą.

Samsung od dawna produkuje matryce dla EIZO i wielu innych firm. To że nie wypuszczają monitora na części swoich matryc jest czymś zupełnie normalnym. A ta matryca z tego co pamiętam jest na stronie samsunga już od dosyć dawna.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ja ostatnio kupilem Benq V2400W. Duzy kontrast (2500), program senseye i takie rozne. Nie wiem ile kosztuje w Polsce, u mnie po przeliczeniu wychodzi, ok700zl. Drugi mamy,Mitsubishi RDT203WM, tez dobry, ale po przejsciu na Benka, zdecydowanie lepszy Benq. Bardzo dobry do zdjec.

PiotrB. napisał/a:
Ja ostatnio kupilem Benq V2400W. Duzy kontrast (2500), program senseye i takie rozne. Nie wiem ile kosztuje w Polsce, u mnie po przeliczeniu wychodzi, ok700zl. Drugi mamy,Mitsubishi RDT203WM, tez dobry, ale po przejsciu na Benka, zdecydowanie lepszy Benq. Bardzo dobry do zdjec.

Ten Benq jest na TN ... oglądałem grafikę na kilku TN i zawsze rozjazd barw ogromny. ... a kontrast to on ma ledwie 800:1 (zmierzony a nie wyssany przez producenta z palca na ulotkę reklamową ... i to dopiero przy 200 cd ... przy 100 cd jest 700:1).

http://www.digitalversus....8&p2=3277&ph=13

http://www.digitalversus....86&ma2=289&ph=8

Gdyby toto przynajmniej było na jakimś MVA ... byłbym w stanie zrozumieć ... gdyby ktoś mówił że gra na czymś takim w gierkę i mówi że dobry ... byłbym w stanie zrozumieć ... ale jak ktoś mówi że tanie TN nadaje się do pracy z grafiką {cyt"Bardzo dobry do zdjęć"} - nie kumam ... równie dobrze żarówka się nadaje do pracy z grafiką (jeden piksel , monochromatyczna .... ale jest super )

ps. u nas w tej cenie można kupić DELL 2209WA (matryca IPS) - też nie jest jakiś rewelacyjny do pracy z kolorem (nie zalecany z powodu jedynie 8 bit LUT) ale i tak o niebo lepszy niż ten BENQ (TN z 6 bitową matrycą)

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Kuzyn Mygosi, a jaki monitor polecisz do 2800zł??

ArturMaly napisał/a:
Kuzyn Mygosi, a jaki monitor polecisz do 2800zł??
Poczekać i NEC 2190Uxi / NEC 2090UXi ;) (normalnie widziałem go poniżej 3 tys. tylko teraz ceny się tak po......ły)

ps. zakładam że chodzi Ci o monitor przeznaczony do pracy z kolorem

Kuzyn Mygosi, tak oczywiście że do pracy z kolorem :P
a z monitorów obecnie dostępnych w cenie do 2,8k PLN'ów??
Najlepiej gdyby jeszcze miał rozdzielczość 1920x1200px...

ArturMaly napisał/a:
Kuzyn Mygosi, tak oczywiście że do pracy z kolorem :P
a z monitorów obecnie dostępnych w cenie do 2,8k PLN'ów??
Najlepiej gdyby jeszcze miał rozdzielczość 1920x1200px...
NEC 2490Uxi na słodkim ;-) A TW IPS ? ... ale teraz ceny są zawyżone.

ps. tylko uwaga na NEC ... różnie to jest z powtarzalnością więc lepiej zobaczyć przez zakupem ... ogólnie bardzo powtarzalne są EIZO ... można brać w ciemno ale cena CG trochę zabija

ps2. fajnie czasem mieć szerszy gamut ... jak np. w NEC 2690 UXi ... ale też drogi ... i też stres (niska powtarzalność=większy rozrzut jakościowy)

Kuzyn Mygosi, a coś tańszego?
Co myślisz o HP LP2475w??

ArturMaly napisał/a:
Kuzyn Mygosi, a coś tańszego?
Co myślisz o HP LP2475w??

Standardowy monitor do zabawy z 8 bitowym zapisem na którym to modelu jeśli dobrze pamiętam można zaobserwować zafarb w zieleń/czerwień w zależności od której strony patrzymy. Monitor oczywiście niekalibrowalny sprzętowo (a nawet gdyby to i tak 8 bit to za mało by kalibracja sprzętowa miała większy sens). Nie polecam nawet do ambitniejszej amatorskiej obróbki (do ambitniejszej amatorskiej to jest EIZO S2432W z 10 bit zapisem barw i szerokim gamutem).

ps. a z tańszych monitorów to kupiłem sobie EIZO S2231W i do amatorskiej zabawy jestem zadowolony ... ale Tobie radziłbym coś lepszego (jeśli monitor jest Twoim narzędziem pracy zarobkowej)

Kuzyn Mygosi, a co myślisz o Eizo S2242??
To maksimum jakie mogę wykrzesać w tej chwili...
Chyba że do tej sumy[3200zł] mogę kupić coś lepszego?

I mam pytanie bo być może w przyszłości laptop ten będzie podłączany do notebooka no i odnośnie tego mam pytanie czy podłączając ten monitor poprzez kabel HDMi - DVI jakość obrazu będzie dobra??

ArturMaly napisał/a:
Kuzyn Mygosi, a co myślisz o Eizo S2242??
To maksimum jakie mogę wykrzesać w tej chwili...
Chyba że do tej sumy[3200zł] mogę kupić coś lepszego?

I mam pytanie bo być może w przyszłości laptop ten będzie podłączany do notebooka no i odnośnie tego mam pytanie czy podłączając ten monitor poprzez kabel HDMi - DVI jakość obrazu będzie dobra??

EIZO S2242W to taki S2231W/S2232W z wyższą rozdzielczością

Przy HDMI-DVI nie powinno być strat jakości bo to połączenie cyfrowe.

rron  Dołączył: 27 Maj 2009
Dzień dobry,
ja też mam podobne pytanie, tj o monitor "do pracy m.in. z kolorem", dobrze by było o roz. 1920x1200, a i cena podobna 2800-3000pln, już miałem upatrzonego della 2408wfp, ale nigdzie nie mogę znaleźć danych dotyczących ilu bitowy zapis kolorów ma jego matryca i czy jest kalibrowlany sprzętowo itd. I takie dodatkowe pytanie: czy do podobnych zastosowań ("praca na kolorze", stateczny obraz) nie jest obojętne, czy będzie to matryca pva czy ips?

rron napisał/a:
Dzień dobry,
ja też mam podobne pytanie, tj o monitor "do pracy m.in. z kolorem", dobrze by było o roz. 1920x1200, a i cena podobna 2800-3000pln, już miałem upatrzonego della 2408wfp, ale nigdzie nie mogę znaleźć danych dotyczących ilu bitowy zapis kolorów ma jego matryca i czy jest kalibrowlany sprzętowo itd. I takie dodatkowe pytanie: czy do podobnych zastosowań ("praca na kolorze", stateczny obraz) nie jest obojętne, czy będzie to matryca pva czy ips?

Dell 2408 to monitor z 8 bitowym zapisem ... nic ciekawego. Oczywiście nie kalibrowalny sprzętowo.

Mogę jedynie powtórzyć wymienione modele w tym temacie czyli NEC 2090UXI (1600x1200, sprzętowa kalibracja, 12 bit zapis barw),EIZO S2242W (1920x1200, zablokowana sprzętowa kalibracja {technicznie jest to możliwe ... jak EIZO pozwoliłoby}, 10 bit zapis barw, jakość/powtarzalność EIZO, fabrycznie zlinearyzowany).

ps. IPS jest lepszy ale w profesjonalnym wydaniu ... amatorskie IPS jest gorsze niż profesjonalne PVA (różny sort matryc, przepaść w elektronice/zapisie barw)

ps2. odradzam monitory "masówki" z zapisem 8 bit ... o TN nie wspominając

rron  Dołączył: 27 Maj 2009
A co znaczy: "jak Eizo pozwoliłoby", szczególnie w kontekście tej stronki: http://www.wzorniki.eu/ca...n-slimedge.html , gdzie można kalibrator dokupić do monitora? Idzie oczywiście o Eizo S2242WE/WH; swoją drogą czym one się różnią?

rron napisał/a:
A co znaczy: "jak Eizo pozwoliłoby", szczególnie w kontekście tej stronki: http://www.wzorniki.eu/ca...n-slimedge.html , gdzie można kalibrator dokupić do monitora? Idzie oczywiście o Eizo S2242WE/WH; swoją drogą czym one się różnią?

Do każdego monitora można dokupić kalibrator i go oprofilować. Ale tylko bardzo niewielka część monitorów umożliwia zmianę wartości w LUT monitora czyli kalibrację sprzętową.

EIZO są w fabryce sprzętowo linearyzowane do wewn. 10+ bit LUT (pewnie nie każdy egz. jest mierzony ... ale wystarczy zmierzyć jeden na jakąś partię i wpisywać masowo korekcję w LUT) ... teoretycznie jest możliwość kalibrować te monitory sprzętowo ... ale dla kowalskiego jedynie CE i CG skalibrujesz bo S ma zablokowany programowo LUT.

WE od WH rózni się typem podstawki.

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dell dla grafików? To tak jak Logitech dla muzyków.

karmazyniello napisał/a:
Czy zobaczę różnicę pomiędzy tym monitorem:

http://www.allegro.pl/ite...c_lidering.html

a tym:

http://www.allegro.pl/ite...itron_dell.html

LOL

Jeśli widzisz różnicę między kajakiem (kiepskim) a samochodem (dobrym) to dostrzeżesz różnicę w wyświetlaniu (na korzyść EIZO).

ps. to zupełnie inna technologia wyświetlania i inna liniowość gammy ... idę o zakład że na tym kineskopowcu będzie w cieniach czarna plama bez detali a na EIZO LCD będzie o wiele więcej widać szczególnie w cieniach właśnie

Skocz do: