MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
MacRayers napisał/a:
MMM napisał/a:
Podobną "malarskość" obrazu uzyskiwałem SMC-M 1.7/50 za... bagatela 150zł na Kodaku Portra 160 VC.

Posiadam SMC-M 1.7/50. To naprawdę jest coś innego (wg mnie). Sądziłem, że w pewnie FA31 różni się od FA35 tylko napisem limited i tym, że jest jaśniejsze. Wydaje mi się, że jednak nie o to chodzi. Inaczej całkowicie wyglądają fotografie.

Nie miałem szkła i pewnie nieprędko się dorobię. Ale serio, nie widzę wielkiej różnicy, różnicy 5tyś złotych. Może na dużych powiększeniach.

Tu sampel robiony M1.7/50 @ f2, portra 160vc

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
kabu, nie znaczy że nie chciałbym mieć ltd31 :-) Ma jednak dla mnie jedną wadę nie do przejścia ($). A tak to mam o czym marzyć :roll:
Również myślę że jest sporo szkieł dających ładne rozmycie, może nie jest to to samo, ale jak się nie ma co się lubi, to ... :-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Kiev 60 i Wolna MC 80/2.8@4

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
MMM, ale to jest plastyka kliszy i o tym przynajmniej część tego forum wie od dawna (że na filmie ładniejsze zdjęcia można uzyskać :-P ). Sztuką jest mieć taką plastykę na cyfrze i to właśnie dają te dwa Limitedy: 31 i 77. Genialny duet.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
ta 31 ltd to ja sobie kiedys kupie :)

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Może mam zły gust, może nie znam się, ale np. portret na tle perspektywy ulicy, robiony
krótkim obiektywem pełną dziurą, wygląda nieco sztucznie. Ostra postać i za nią tylko
rozmyte tło. Brakuje mi przejścia ostrości od postaci do tła. Postać jest zwyczajnie
"wycięta". Wygląda to trochę jak fotka zrobiona w studio z rozmazanym, wiszącym tłem
za plecami.
Niektóre obiekty tak fotografowane mają swoje uzasadnienie, ale do niektórych sytuacji
takie podejście (moim zdaniem) nie pasuje.

Nie chcę tu nikogo krytykować - po prostu wyraziłem swoje zdanie.
Rozumiem zachwyt nad efektem "krótkiej, jasnej stałki na pełnej dziurze".... ale....
czy zawsze o to chodzi ?

Może powyższe uwagi staną się przyczynkiem do dyskusji na ten temat, a może zwyczajnie
olejecie kolegę, który pozwolił sobie na wyrażenie własnej opinii.

(tylko nie kopcie za mocno, bo to jednak boooli ;-) )

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
anatol1 napisał/a:
Brakuje mi przejścia ostrości od postaci do tła.

bo i odległość duża od tych budynków więc nie ma przejścia ;)
tu chyba o pokazanie bokehu chodziło więc ok ;)
Makler,
masz jakies foto z pentacona gdzie jest cała postać ludzka ? :-P

a tak BTW sa pentacony 50 1.8 z przełącznikiem przesuwanym na pozycje A i takie z tylko przyciskiem bo jak oglądam fotki na aukcjach mam takie wrażenie :->

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
anatol1, przejścia w rozmyciu zależą głównie od odległości od drugiego planu, największym problemem chyba przy krótkich szkłach jest perspektywa, jednak ja lubię być dość blisko "obiektu".

slimaczysko  Dołączył: 21 Sie 2008
MacRayers napisał/a:
slimaczysko napisał/a:
Nikkor 50mm 1.8/2.5 W starym stylu...

...duże brawa. Pięknie rysowane i ładnie boknięte :) Bardzo mi się podoba :-B

Dzięki :) :-B

Sabiego napisał/a:
slimaczysko napisał/a:
Nikkor 50mm 1.8/2.5 W starym stylu...

Obrazek

dobra fotka!
użyłeś jednej lampy z dyfuzorem ?

Dzięki :-B
Używałem dwóch "gołych" lamp... z lewej Sunpak pz42x... z prawej Vivitar 5250 LR... dopiero zaczynam błyskać... i nie najlepiej mi się to poustawiało :) ale jakoś wyszło hehe

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Tami 28-75 @ pełna dziura

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
dsk, jasne, gdyby 31ką kosztowała poniżej 3kzł, to nawet nie myślałbym o Sigmie. Jednak cena > 4,5kzł jest jakby nie było zaporowa, jeżeli chodzi o amatorskie (nie zarobkowe) zastosowania.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
joker333, niestety nie. Sam jestem ciekaw tego Pentacona w portrecie niestety na razie nie miałem okazji sprawdzić, ale pracuje nad tym. Jak tylko coś zrobię to zapodam.

Mój 50/1.8 ma przełącznik a 100/2.8 przycisk jako podgląd głębi ostrości (to jednak gorzej, musiałem go zablokować).

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
mac_27 napisał/a:
dsk, jasne, gdyby 31ką kosztowała poniżej 3kzł, to nawet nie myślałbym o Sigmie. Jednak cena > 4,5kzł jest jakby nie było zaporowa, jeżeli chodzi o amatorskie (nie zarobkowe) zastosowania.

I to jest argument za Sigmą. Jeżeli w ProFoto w Bydgoszczy mają to może skuszę się na wypożyczenie tego obiektywu na 2-3 dni. Jestem ciekaw jak by to wyszło...

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
MacRayers, daj znać jak będziesz ją miał

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
FA 50 f1.4 na 1.4, przeterminowany kodak 200

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
mcgyver napisał/a:
FA 50 f1.4 na 1.4, przeterminowany kodak 200

Ładnie ta 50-tka bez cropa wygląda. Bardzo mi się podoba :-B
mac_27 napisał/a:
MacRayers, daj znać jak będziesz ją miał

Dam znać na PM...

Ano, mi też się pdoba. :-B
Ta psina mnie szczególnie urzekła. Prawie "wyłazi" z ekranu. Chyba sobie zrobie odbitke coby można było pogłaskać :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
mcgyver, FA 50 na 135 pokazało pazur w Kazimierzu. :roll: Oczywiście do żbika jeszcze nie dotarłem, ale już niewiele płyt zostało do przejrzenia. :-x

Poczekam, choć nie ukrywam, że mnie ciekawość zżera 8-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Myślałem, że robiłem go w 2007 w Bieszczadach, ale nie. Znalazłem lisa i jakieś inne daniele, łanie i renifery ;-) , a żbika niet. Mam nadzieję znaleźć go w zdjęciach z 2005. :roll:

Skocz do: