artycja  Dołączyła: 03 Kwi 2010
[K-x] Odwrócone kolory plików RAW
Dostałam wreszcie Pentaxa K-X i od razu problem. Przeszukałam forum ale nic nie znalazłam. Mój K-X wykonuje poprawne jpeg w korpusie natomiast pliki RAW wyświetlają się w odwróconych kolorach. Obróbka takiego RAW daje w wyniku jpeg również z odwróconymi kolorami. Próbowałam na dwóch różnych komputerach z Win XP i Win7 w trzech różnych programach i za każdym razem wynik ten sam: odwrócone kolory. Karta SDHC sprawna. Druga też.
Taki sam problem jest przedstawiony na forum Picasa TUTAJ i tam też są fotki przedstawiające identyczny problem ale brakuje odpowiedzi na niego.
Dodam, że fotki z innego Pentaxa są poprawne.

Drugi problem dla mnie to dłuuugo świecący się wyświetlacz z ustawieniami. Jak to wyświetlanie skrócić do kilku sekund lub wyłączyć?

Proszę o pomoc gdzie to ustawić i przestawić.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
artycja napisał/a:
w trzech różnych programach

Jakich? Z tych linków, które podałaś, wynika, że jest to raczej problem Picasy, nie aparatu. Próbowałaś otworzyć te pliki w programie dołączanym do puszki (PPL?).

d3bian  Dołączył: 04 Maj 2010
Witaj. Miałem ten sam problem tylko że pod linuksem nie mialem do wyboru zbyt wielu programów do raw'ów. Najprostszym rozwiazaniem było zmiana w aparacie zapisu z .png na .dng i problem zniknął.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
d3bian napisał/a:
.png

Chyba .pef?

d3bian, wychodzi, że to jest to :mrgreen: :-B :-B :-B
Po zmianie na zapis DNG pliki RAW wyświetlają się prawidłowo w Picasie i RT. Uffff....
Ciekawa jestem tylko, dlaczego tak jest.

Pozostał ten cholerny wyświetlacz. Świeci i świeci i zgasnąć nie chce :-/

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
artycja napisał/a:
Pozostał ten cholerny wyświetlacz. Świeci i świeci i zgasnąć nie chce

Po mojemu można się tego pozbyć naciskając klawisz INFO na tylnej ściance aparatu

Pozdrowienia Krzysztof

[ Dodano: 2010-06-28, 00:26 ]
W zależności od potrzeb należy przyciskać parę razy :-)

chester  Dołączył: 01 Kwi 2010
Witam,
Wczoraj po raz pierwszy przełączyłem z DNG na PEF i zauważyłem to samo - zdjęcia mają przekręcone kolory - skóra jest grafitowo-szara, czerwone jest różowe (lub zielone, nie pamiętam teraz), etc.
Sprawdzone pod Picasa, RT, UFRAW, RAWStudio, i kilkoma przeglądarkami zdjęć pod Linuksem (nie pamiętam nazw). Jedynie Linuksowy DarkTable poprawnie pobrał kolory.
Niby można przełączyć na DNG i problem znika, ale chyba nie w tym rzecz, żeby szukać obejść problemu.

Co do drugiego problemu autora wątku - jeśli jest taka możliwość, to na pewno jest opisana w instrukcji...

zipzip napisał/a:
Po mojemu można się tego pozbyć naciskając klawisz INFO

Dziękuję za naprowadzenie na ślad czego szukać. Znalazłam rozwiązanie na stronie 24 instrukcji. :mrgreen: :-B :-B

chester, W instrukcji jest opisany świetny sposób warzenia japońskiego piwa sposobem domowym. Poszukaj ;-)

Czasami wystarczy, pozornie nic nieznacząca podpowiedź. Dziękuję :mrgreen: :-B

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
chester, artycja, zaczekajcie do kolejnej wersji RT ... PEFy z k-x powinny być już wtedy poprawnie oddawać kolory :)

adrian  Dołączył: 06 Mar 2007
Nowsza puszka od programu, Pentax coś zmienia i poprawia z każdym nowym softem i aparatem, stąd problemy z kompatybilnością oprogramowania do obróbki RAW. :-)

chester  Dołączył: 01 Kwi 2010
pszczołowaty napisał/a:
zaczekajcie do kolejnej wersji RT ... PEFy z k-x powinny być już wtedy poprawnie oddawać kolory :)

Sprawdzałem wersję 2.4 i 3.0 beta/alpha czy jakoś tak. W obu to samo. Czekam cierpliwie, na szczęście szybko zauważyłem i przełączyłem spowrotem na DNG.

Skocz do: