rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Mój bok...ech z kita II :-/

:lol: :lol: :lol:

A tutaj nawet dwa bok...ehy ;-) P SMC-F 50/1.7@1.7

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
rey, Na pierwszym nawet na siatce w tle nie ma bokeh. Urwana listwa od 406 jeszcze nie daje bokeh (mimo ,że jest z boku), bo nawet to auto co się odbija w drzwiach jest, no w miarę ostre...
A na drugim widzę sześć planów: przy czym ten plan o którym myślisz to jest nieostrość, przed głównym polem ostrości. drugi jest ostry, a od trzeciego do szóstego dopiero można ...mówić, o bokeh.A swoją drogą to b. ciekawie daje rozmycie ten płot ze szczeblin metalowych.
ale PRAKTICE MAKES PERFEKT, albo jak mawiają angliczany "uczitsja nado do starosti", czy jakoś tak.

corn,

To poniżej urwanej listwy przez jedne i drugie drzwi to nie odbicie, stąd to ech :mrgreen:

Ten płot na drugim zdjęciu jest drewniany, a przerwy między sztachetami są 1/2 szerokości samej sztachety ;-) :-P

Żeby nie było OT... ... wszystko FA 50/1.7@1.7. Nie patrząc na aberracje, kadrowanie i brak lampy zew. na drugim - jakichś tam bokeh jest ;-) Nie miałem pomysłu jak przyciąć to na tle parku :roll: :

Jak u Was widać te kolorki w parku, nie mogę dojść do ładu z tą kalibracją, wydaje mi się, że na większości fot kolorki nie są właściwe i jest nieostro, nie wiem w czym tkwi problem :evil:

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
rey napisał/a:
Mój bok...ech z kita II

rey, mam podobny "bok...eh", tylko z drugiej strony autka. Ciekawe ile kosztuje naprawa bokehu ;-)
Fajna Honda ;-)
U mnie kolorki są OK, ale ja na laptopie oglądam:-)

jacoff  Dołączył: 08 Paź 2009
U mnie na każdym zdjęciu od Ciebie jest przejaskrawiony czerwony, różowy i pomarańcz. Męczy to strasznie. Chyba za dużo podciągasz kontrast :(
Monitor którego używam to lcd 15,2 w Powerbooku i myślę, że skalibrowany jest poprawnie.
Pozdrawiam

p.s. Niestety moja niunia też ma taki "bokeh" po zimie jeszcze nie zrobiłem. Po tym jak zaparkował mi gość w drzwiach.

Draca napisał/a:
rey, mam podobny "bok...eh", tylko z drugiej strony autka. Ciekawe ile kosztuje naprawa bokehu

Taniej poszukać drzwi na szrocie ;-)

Jacoff,
Jako punkt odniesienia do obróbki moich zdjęć przyjmuję te pozytywnie oceniane na forum pod względem ekspozycji, chodzi mi głównie o kolor skóry :roll:
Zdziwił mnie natomiast fakt, że jak wysłałem swoje foty do kolegi, który zarabia na fotografii, stwierdził: "BLADE jakieś masz te foty i nieostre" :shock: :shock: :shock:

A jak tutaj kolorki w wieczornym nastroju - znów bokechowo ;-)

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
rey napisał/a:
Jak u Was widać te kolorki w parku, nie mogę dojść do ładu z tą kalibracją, wydaje mi się, że na większości fot kolorki nie są właściwe i jest nieostro, nie wiem w czym tkwi problem

Zbyt duży kontrast i wysoka kompresja jpegów (drugie zdjęcie ma zaledwie 75 KB). Jeżeli nie musisz wysyłać zdjęć przez modem 300 bps to spróbuj zapisywać jpegi z wyższą jakością. :-)

[ Dodano: 2010-07-15, 19:26 ]
rey napisał/a:
Zdziwił mnie natomiast fakt, że jak wysłałem swoje foty do kolegi, który zarabia na fotografii, stwierdził: "BLADE jakieś masz te foty i nieostre"

Jeżeli zarabia na zdjęciach stockowych (np. do gazetki tesco opakowania kisielu lub kleju do tapet) to nic dziwnego. ;-)

ebelbeb napisał/a:
Jeżeli zarabia na zdjęciach stockowych (np. do gazetki tesco opakowania kisielu lub kleju do tapet) to nic dziwnego.

Klika wesela i inne imprezy, nie widziałem jego zdjęć na papierze.

Kontrast może być za wysoki, ale zazwyczaj podciągam w PSie kilka jednostek, na pełnych przysłonach trochę więcej i dodaję czerni po wyciąganiu z cieni.

Teraz z metzem wychodzi już trochę lepiej ;-)

ebelbeb napisał/a:
Zbyt duży kontrast i wysoka kompresja jpegów (drugie zdjęcie ma zaledwie 75 KB). Jeżeli nie musisz wysyłać zdjęć przez modem 300 bps to spróbuj zapisywać jpegi z wyższą jakością.

Rzeczywiście, mało ważą te moje kliki, oprócz Hondy, nie wiem dlaczego zapisuje rozmiarowo takie same zdjęcia. Linkuję z fotosika,może oni coś kombinują??
JPEGi zapisuję w najwyższej jakości, ale może coś pomyliłem :roll: Chyba, że kompresję ustawia się w innym miejscu w PSie.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Nikkor 24-70f2.8 na f4

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Dla przypomnienia - max na najdłuższym boku 700 pix (Meggido/Karabud) . Ja mam mały monitor !

DA 60-250 200mm @ 4 ( prawie - prosto z puchy)

dorzucę jeszcze Tamrona 10-24 ; 20mm @ 7,1

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Blesso napisał/a:
DA 60-250 200mm @ 4 ( prawie - prosto z puchy)

Kurcze, naprawdę fajny dziwoląg z tego DA60-250. :-)

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
ebelbeb napisał/a:
Kurcze, naprawdę fajny dziwoląg z tego DA60-250.

Fakt fajny i ... jaki "cenny" bokeh :-D

karabud  Dołączył: 10 Kwi 2009
Planar 1,4/85

1,4/50

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
karabud - fantastyczne :shock:

3. u kwantus też świetna !

Nazca  Dołączył: 06 Cze 2010
DA 40/2.8 limited na pełnej dziurze

Nicze  Dołączył: 09 Paź 2008
Ech, padło też na mnie :oops:
Canon (tfu, tfu, na psa urok :-> ) Ef 50mm 1.4, wszystko robione na 1.8 :

Mam wrażenie, że szkiełko nie żadna rewelacja (jest po prostu ok ale minusem jest czasami praca pod światło) i chyba jednak odpowiednik FA był trochę lepszy.

Pozdrawiam

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
5 fotka super :-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Nicze napisał/a:
Canon (tfu, tfu, na psa urok )
I dlatego modelka taka smutna :evilsmile: :-B

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Nicze, pamietam jak kiedyś wieczorem próbowałem zrobić pod światło zdjęcie FA50 1.4. Mimo, ze z osłoną to łapało flarę na pół kadru, a kontrast spadł bardzo. O ile sam niski kontrast dawał przyjemne wrażenie o tyle flary w poprzek całego kadru nie sposób było występlować. Ostatnie zdjęcie bardzo fajne

Nicze  Dołączył: 09 Paź 2008
kenzo, mcgyver, :-B

Gringo, uczciwie muszę przyznać, że chyba nie robiłem FA aż tak pod światło lecz po prostu nie zauważyłem też żadnych takich wpadek podczas użytkowania. Wydaje mi się również ze jednak FA ostrzejszy i ma przyjemniejszy bokeh choć to rzecz gustu. Spadek kontrastu mi nie przeszkadza a nawet jak napisałeś ma to czasem swój urok. W kanunierowskim odpowiedniku udało mi się wtedy złapać kilka razy flarę, na szczęście dość małą, aczkolwiek wściekle czerwoną. :-B

Skocz do: