dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
ja tez nie wiem o co chodzi ?

to ma działać jak zamykanie szyb elektrycznych przy aktywacji alarmu w aucie ? że same się z automatu zamykają po uzbrojeniu alarmu ?

wyjaśnijcie :oops: bo też nie wiem

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Cytat
Automatyczne chowanie obiektywu: po wyłączeniu aparatu ogniskowa obiektywu zostaje ustawiona na taką, przy której ma on najmniejsze rozmiary,
:evil:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
roket, a skąd ten cytat?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007

jorge.martinez, Tak stąd ,ale miałem to ustawione w aparacie ale po resecie nie mogę tej funkcji znależć.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
i działało Ci to w szkłach bez power zoom ????

roket napisał/a:
ale miałem to ustawione w aparacie
Na pewno???
Ta funkcja jest właściwością obiektywów z Power Zoomem, a nie aparatu.
Cytat
Power Zoom – Funkcja niektórych korpusów małoobrazkowych i obiektywów sprzed ery cyfrowej pozwalająca m.in. na zmianę ogniskowej obiektywu z poziomu aparatu. W najnowszym modelu K10D styki systemu Powerzoom odpowiadają za zasilanie silnika ultradźwiękowego SDM. Zakres funkcji realizowanych przez mechanizm Power Zoom zależy zarówno od obiektywu, jak i korpusu, pełna lista przewidywana przez specyfikację Pentaxa obejmuje:
Automatyczne chowanie obiektywu: po wyłączeniu aparatu ogniskowa obiektywu zostaje ustawiona na taką, przy której ma on najmniejsze rozmiary,

Ustawia się ją pierścieniem zmiany ogniskowej, przesuwając go "od siebie". Ale tylko w obiektywach z Power Zoom

Jeśli mały kit jest power zoomem ,to tak.

roket napisał/a:
Jeśli mały kit jest power zoomem ,to tak.
Nie jest

Na kicie ta funkcja działa.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
roket napisał/a:
jorge.martinez, Tak stąd ,ale miałem to ustawione w aparacie ale po resecie nie mogę tej funkcji znależć.

w kicie ? A jak chowałeś do torby, to Ci się przypadkiem nie chowało pod wpływem nacisku ?

PK, Kit sie chował po wyłączeniu zasilania na ogniskową 35mm .

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
roket, :shock:
nie do wiary, masz chyba jakiś inny aparat i inny obiektyw :-D

przecież kit nie ma nawet styków PowerZoom więc jak może realizować tą funkcję (abstrahuję już całkowicie od własnego doświadczenia z tandemem k10d + 18-55)

opiszon, Mylisz pojęcia nie chodzi o funkcję Power Zoom .
--- a nie jest to czasami pamięć zadanej ogniskowej .?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
roket, w linku, który podałem to własnie element funkcji Power Zoom.
http://www.mosphotos.com/PentaxLensPowerZoom.html

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
roket, sam się ustawia na 35 mm ? Może gwint się wyrobił ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
roket napisał/a:
opiszon, Mylisz pojęcia nie chodzi o funkcję Power Zoom .
spox, nic nie mylę

roket napisał/a:
nie jest to czasami pamięć zadanej ogniskowej .?
to nie Olympus, który ma wszystko ustawiane elektronicznie ;-)
zaręczam Ci, że to szkiełko nie ma takiego fjuczera

za Bożydarem (w naszej wiki jeszcze tego nie ma)
Cytat
Power Zooming

At the time of the initial introduction of the KAF2 mount, power zooming was a standard feature implemented in all bodies and all zoom lenses. However the feature is losing popularity, and while newer bodies typically implement only the the most basic functions, most new lenses do not support it at all.

In power zoom mode, the body selects, activates and controls the operation of the power zoom functions. The lens contains the zoom motor as well as a push-button and a three-position slide switch. The zoom ring can be pulled away from the body to enable power zooming or towards the body to select manual zooming. In the power zoom position, twisting the zoom ring changes the focal length at one of three speeds (more twist results in a higher zooming speed).

The following functionality is possible (not all KAF2 bodies support all functions):

* Auto Lens Retraction: when the main switch is moved to the "OFF" position, the body zooms the lens to the focal length at which the lens has the smallest physical dimensions.
* Image-Size Tracking: the lens is zoomed in or out in order to maintain constant image size. This is useful when the subject changes its distance from the camera.
* Power Zoom: the focal length of the lens is changed either via a small twist of the zoom ring or via controls located on the body.
* Zoom Clip: zooms to the preset focal length (or lengths) when the control button is pushed. The desired focal length is set by adjusting the zoom ring (at the "AS" setting).
* Zoom Effect: halfway through the exposure the lens zooms in or out, creating zoom lines towards or away from the main subject.

Faktycznie coś tu nie gra , ale łeb dam sobie uciąc że jak wyłączałem aparat to zawsze mordką kręcił. :-/

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
nie ma takiej opcji...

radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
kit mordką nie kręci, niezależnie czy zoomujesz pierścieniem, czy też ostrość ustawia AF lub fotografujący

Skocz do: