Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Postanowiłem nie pisać nic, aż nie sprawdzę dokładnie jak się body zachowuje po upgradzie (wiem, już napisałem raz)..

Wieczorem siadłem, zrobiłem reset do fabryki. Jeszcze raz upgrade (z 1.03 do 1.03).
Skalibrowałem wszystkie moje 3 szkła pod żarowe. Nie na kartach tylko na kolorowych zabawkach i mojej żonie ;-)
No i zaskoczenie było takie, że FF był, ale kalibrowany przez -3 do -5 a nie jak poprzednio od -7 do -10 zależnie od szkła.
Więc myślę sobie coś się jednak zmieniło.
Dziś w ciągu dnia na tych samych ustawieniach ostrość tam gdzie powinna być.

Znajduję jeszcze sytuacje, kiedy jest FF względem tych kalibracji co już mam. Ale o tym jak znajdę czas i wrzucę zdjęcia, żeby nie być gołosłownym.

Tak czy siak.. jest dużo lepiej. Powiedziałbym, że poprawnie.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
python28 napisał/a:
robię zdjęcie przypuśćmy linijce i celuję w cyfrę 5 to w świetle dziennym ostrość jest na 5 a w świetle żarowym/świetlówkowym jest na 2
To oznacza, że masz FF w żarowym. Kropka.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
jaad75 napisał/a:

dokladnie. nie chodzi o FF jako taki, ale FF (lub jego brak) zmieniajacy sie wraz z warunkami.

Adam Sławomir napisał/a:
Wieczorem siadłem, zrobiłem reset do fabryki.
Dziwne, że ja takiego resetu nie musiałem robić... Może dlatego, że miałem wyłaczoną kalibrację w czasie upgrade'u? Poza tym nie wydaje mi się, żeby reset całości ustawień był konieczny - być może chodzi tylko o reset ustawień kalibracji.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:

No dokładnie tak, ale to nijak ma się nadal do tekstów:
python28 napisał/a:
Tak jak napisałem zawodowcem nie jestem ale jak robie zdjęcie żonie to chciał bym żeby znalazła się w GO a nie za nią.

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
jaad75 napisał/a:
Dziwne, że ja takiego resetu nie musiałem robić... Może dlatego, że miałem wyłaczoną kalibrację w czasie upgrade'u? Poza tym nie wydaje mi się, żeby reset całości ustawień był konieczny - być może chodzi tylko o reset ustawień kalibracji.

Wiesz.. ja w tej chwili nie mam pewności czy ten reset coś dał.
Po prostu na szybko robiłem testy z wyłączoną kalibracją w warunkach, w których wydaje mi się, że wcześniej nie miałem FFa, czyli w mieszkaniu przy świetle dziennym zaświecone kilka żarówek bo światła z okna było mało.
No i jako, że wychodzi, że mam FF ze wszystkimi szkłami (ale taki sam w żarowym i dziennym) to się zasugerowałem, że upgrade nic nie dał.

Dlatego postanowiłem wieczorem sprawę dokładniej sprawdzić i nie dolewać już do tej czary goryczy ;-) zanim się nie upewnię.

[ Dodano: 2011-03-11, 13:44 ]
I wychodzi na to, że nie będę na razie dolewał.

BTW, włączyłem wczoraj swoje ustawienia dla żarowego sprzed upgrade'u tak z ciekawości... Jest faktycznie dziwna sprawa, bo niektóre szkła ostrzą nadal w punkt (lub prawie w punkt), a niektóre z wyraźnym BF (np. 77Ltd, który miał akurat chyba najmniejszą korektę (-10/-2))... Chyba reset kalibracji jest faktycznie niezbędny. Tyle, że tak czy inaczej byłby... :-)

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Cytat
No dokładnie tak, ale to nijak ma się nadal do tekstów:
python28 napisał/a:
Tak jak napisałem zawodowcem nie jestem ale jak robie zdjęcie żonie to chciał bym żeby znalazła się w GO a nie za nią.

Co dokładnie masz na myśli, bo aż zmusiłeś mnie do czytania. GO to głębia ostrości, skoro żona znajduje się za głębią ostrości to co wtedy jest?

pipex  Dołączył: 21 Paź 2010
Adam Sławomir napisał/a:

Wieczorem siadłem, zrobiłem reset do fabryki. Jeszcze raz upgrade (z 1.03 do 1.03).
Skalibrowałem wszystkie moje 3 szkła pod żarowe. Nie na kartach tylko na kolorowych zabawkach i mojej żonie ;-)

Qrcze będe miał problem z kalibracją - nie mam żony... :mrgreen:

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
python28 napisał/a:
skoro żona znajduje się za głębią ostrości to co wtedy jest?
Ciche dni :?: :mrgreen:

gam  Dołączył: 08 Paź 2010
pipex napisał/a:

Qrcze będe miał problem z kalibracją - nie mam żony... :mrgreen:

może Adam ci pożyczy ;-) ... albo python28 jak ją odnajdzie bo wypadła mu z GO :mrgreen:

ewentualnie można Zbycha przebrać w damskie ciuszki :mrgreen:

mario633 napisał/a:
python28 napisał/a:
skoro żona znajduje się za głębią ostrości to co wtedy jest?
Ciche dni :?: :mrgreen:

raczej "faza końcowa" ... koniec picia :-B

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
pipex napisał/a:
Qrcze będe miał problem z kalibracją - nie mam żony...

Najpierw znajdujesz żonę, potem przystępujesz do kalibracji, inaczej się nie da :mrgreen:

Podczytuję wątek już jakiś czas i szczerze mówiąc nie bardzo wierzyłem, że sprawę żarową rozwiąże nowy firmware, ale jak widać w niektórych przypadkach pomaga. W pozostałych obstawiam jednak czujnik + safoxa, tylko dlaczego serwis jeszcze do tego nie doszedł :evilsmile:

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Cytat
Najpierw znajdujesz żonę, potem przystępujesz do kalibracji, inaczej się nie da :mrgreen:

...
-mam k-5
-a ja mam żonę
-ja tez będę miał żonę
- a to juz nie będziesz miał k-5
:-P

i oczywiście wszystkich problemów z nia związanych
Wniosek masz problem z k-5 ? znajdź sobie żonę :mrgreen:

Moja k-5 ma numer 4007176 data produkcji 22 luty 2011, ma FF w żarowym na sofcie 1.03 ale daje się korygować na Tamronie 17-50. Jestem w trakcie testów, szczegóły niebawem...

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
rbucz napisał/a:
Ale w poniedziałek odbieram nowego K-5, właśnie dzwonili z Apollo... i zakończę wizyty w tym wątku.

no to fajnie :-x ,wysłałem K-5 w styczniu czyli miesiąc wcześniej niż kolega i cisza,jak pytałem kiedy mi odeślą nowe body to powiedzieli że nie wiedzą kiedy będzie dostawa,muszę się jeszcze raz przypomnieć :-/

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
gam napisał/a:

ewentualnie można Zbycha przebrać w damskie ciuszki :mrgreen:

Nie ładnie.

[ Komentarz dodany przez: opiszon: 2011-03-11, 21:06 ]
nie wstawiamy animowanych obrazków :!:

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Adam Sławomir napisał/a:
No i jako, że wychodzi, że mam FF ze wszystkimi szkłami (ale taki sam w żarowym i dziennym) to się zasugerowałem, że upgrade nic nie dał.

Adam Sławomir, nowy firmware nie miał rozwiązać definitywnie problemu FF/BF (po to jest mikroregulacja) a jedynie występowanie FF w żarowym. To co napisałeś oznacza, że skoro masz taki sam FF w żarowym i dziennym to nie masz problemu o jakim jest ten wątek.
Ja również mam FF i BF na różnych szkłach, ale nie zmienia się to ze względu na światło (żarowe).
Zatem jeżeli rozumiem dobrze - problemu u Ciebie nie ma, gdyż samo występowanie FF czy też BF nie jest problemem. Problem jest jedynie wtedy gdy mając skalibrowane szkła (w świetle dziennym) przy świetle żarowym są one rozkalibrowane ujawniając FF.
Chyba, że czegoś nie rozumiem... ;-)

philip100  Dołączył: 30 Paź 2010
MacRayers napisał/a:

Adam Sławomir, nowy firmware nie miał rozwiązać definitywnie problemu FF/BF (po to jest mikroregulacja) a jedynie występowanie FF w żarowym.

Gdzie tak napisano :?:
Oficjalnie wiadomo mi iż v1.03 poprawia pracę AF w słabym oświetleniu. O żarówkach nic nie znalazłem :roll:

joker333 napisał/a:
Cytat

Wniosek masz problem z k-5 ? znajdź sobie żonę :mrgreen:

kobieta jest jak Anioł Stróż
przed ślubem anioł, po słubie stróż...

to ja już wole mieć lekki FF :mrgreen:

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
philip100, obudź się Kolego ;-) Poprawa AF w słabym oświetleniu polega na tym, że sprzęt nie powinien wykazywać FF w świetle żarowym. Innej poprawy AF-a w słabym świetle nie trzeba było robić.

Skocz do: