Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Rafi napisał/a:
Jeden z dwóch (ewentualnie trzech), gdyż ponoć wybór jest taki: SX2462W lub PA241W. Ewentualnie S2433W.
Albo SX2462W, albo NEC PA241W.

ps. S2433W nie ma DUE, nie ma tak dokładnego LUT i ogólnie przetwarzania wewn. i nie ma IPS

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Drodzy Państwo
S2243W sprawuje się bardzo dobrze jako główny monitor. Postanowiłem wziąć teraz coś o przekątnej 24 cale w sRGB niekoniecznie świetnej jakości, nawet i dlatego by widzieć tak, jak widzi "przeciętny Kowalski". Poza tym zastosowanie monitora to poszerzenie powierzchni na różne aplikacje, a co ostatnio okazało się dość ważne, zastąpienie spalonego telewizora (w tym celu kupuję tuner hybrydowy USB LV5HD bo mam kablówkę z UTC).

Wymagania co do monitora:
- 24 cale
- cena do 1000zł (im mniej tym lepiej, może być i 500)

Zastanawiam się nad Dell U2412M bo można go dostać za równo 1000 a ma matrycę IPS.. czy w porównywalnej cenie znajdę coś na IPS? Jeśli to i tak padaka, to wolę padakę do 500zł :)
Wyszedłem z rytmu, dlatego proszę o pomoc. Dziękuję :)

dagio napisał/a:

Wymagania co do monitora:
- 24 cale
- cena do 1000zł (im mniej tym lepiej, może być i 500)

Zastanawiam się nad Dell U2412M bo można go dostać za równo 1000 a ma matrycę IPS.. czy w porównywalnej cenie znajdę coś na IPS?
Może i coś znajdziesz, ale raczej nic lepszego ... ten model jest sprawdzony.

Hmm.. a może za 1200zł kupię jakiś telewizor minimum 24 cale w HD? W sumie odszedłby zakup tunera do komputera, a przez HDMI mógłbym podłączyć do komputera i czasem spojrzeć jak zdjęcie wygląda na nim. W zasadzie to chyba wolałbym taki układ, heh

Jakie znasz TV 24" "nie TN"?

Nie znam.. ale chodzi GŁÓWNIE o telewizję... a za 1200zł można kupić ładne 32 cale w LCD, a nawet wycofywaną już większą plazmę :)

Niemniej, stanęło na zakupieniu "gwizdka" z tunerem hybrydowym analog/DVB-T i póki co sprawdzę jak to tanie urządzenie sprawdzi się z kablówką na jednym monitorze. Jeśli będzie więcej niż zadowalająco, pewnie się skuszę na wspomnianego już Della 24 cale za 1000zł...

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Ja mam zwykły telewizor Panasonic Viera 32 cale HD Ready na matrycy IPS, super kolorki, polecam :) Szkoda, że nie jest full hd..

BambiTheGrey  Dołączył: 31 Lip 2010
Witam, zastanawiam się nad jakimś podstawowym monitorem w celu rozpoczęcia jakiejś konkretniejszej obróbki zdjęć zastanawiałem się nad LG IPS236/231 możecie powiedzieć coś więcej poza wcześniejszym wpisem philip100, albo doradzić coś innego w podobnej cenie?

espresso napisał/a:
Odpaliłem dziś NECa PA241W. Nie wiedziałem że czerń może być taka czarna oraz biel tak biała + wszystko to co jest pośredniego (Pomimo tego że wydawało mi się że miałem nie najgorsze EIZO)
Jak miałeś ustawione to EIZO? (kontrast i nastawy R/G/B)

EIZO S2231W ma większy kontrast od NEC PA241W (ciemniejszą czerń przy takiej samej jasności bieli).

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
http://pclab.pl/art47360.html - 16 monitorow 23/24 cale na matrycach innych niz TN, moze komus sie przyda...

Kuzyn Mygosi napisał/a:
Jakie znasz TV 24" "nie TN"?

Więc niejako w odniesieniu do powyższego napiszę. Znalazłem telewizor na IPS :)

Kupiłem tuner hybrydowy do komputera, głównie ze względu na wejścia sygnału i możliwość nagrania sygnału na komputer (również z telewizji)...

Długie rozmyślania na temat Dell'a skończyły się tak, że priorytetowo postawiłem na wielkość, a przy okazji wyszło, że nie najgorzej na tym wyszedłem. Trafiłem na promocję LG 32LK530. Za cenę 1099zł i po sprawdzeniu dokładnego kodu produktu (wzorowałem się na zagranicznych wyjaśnieniach oznaczeń zeszłorocznej serii LD któą zastąpiła obecna LK) wyszło na to, że ten konkretny jest na matrycy IPS (a miewają różne matryce). Kupiłem, zawiozłem do domu.

Póki co podpiąłem sygnał z kablówki, bo kabel HDMI 5m chciałem kupić taniej niż 150zł w sklepie z telewizorem. Kupiłem dziś za 50zł, ale jeszcze do domu nie dotarłem.

Po ustawieniu wszystkiego, jakość panelu rewelacyjna. Matryca matowa (bardziej półmat, ale w stronę matu), niezależnie od kąta patrzenia (pion i poziom) kolory niezmienne. Czyli wydaje się, że IPS. Zresztą, widząc to co widzę, nie interesuje mnie jak jest faktycznie, ważne że wygląda dobrze.

Co ważne, ustawienia monitora można wykonać w trybie Ekspert, a tam cała lista parametrów. Poza możliwością wyłączenia wszelkich ulepszaczy, są tam rzeczy takie jak:
- podświetlenie
- jasność
- kontrast
- ostrość pionowa
- ostrość pozioma
- gamma (2.2)
- przestrzeń barw (szeroka, standardowa)
- temperatura (ciepłe, średnie, zimne)
- kontrast czerwonego
- kontrast zielonego
- kontrast niebieskiego

to co wyżej jest na pewno, nie wiem czy nawet czegoś więcej w tej sekcji nie było

- jasność czerwonego
- odcień czerwonego
- jasność zielonego
- odcień zielonego
- jasność niebieskiego
- odcień niebieskiego
- jasność purpurowego
- odcień purpurowego

te ciut wyżej mogłem pomylić, ale są 4 jakieś kolory i na pewno purppurowy w tym, każdy 2 parametry..

Piszę z pamięci, ustawień jest na prawdę dużo. Po podpięciu HDMI ustawienie 1920x1080 się zrobi. W proporcjach obrazu rozmiar piksela 1:1 (to telewizyjna sprawa, dla niewtajemniczonych termin "aspect ratio" w połączeniu z filmem powinien umożliwić poczytanie o tym).

No więc.. mam EIZO S2243 (22 cale 1900x1200, szeroki gamut, MVA), no i mam telewizor jako drugi monitor. Dziś sprawdzę pewne obrazy testowe i kalibracyjne... coś mi się zdaje, że za 1000zł mozna mieć przywoity obraz + tuner tv + pilot + natywne odtwarzanie filmów, zdjęć i muzyki z USB wbudowanym (tak, LG przeczytał mi wszystko, z napisami, rónież divX w HD, całość z dysku zewnętrznego 2.5 cala 500GB bez dodatkowego zasilania)..

wówczas można faktycznie rozglądać się za "telewizorami" jako monitorami ;)

Póki co nie polecam takich eksperymentów, chyba że tak jak mi zależy Wam na komfortowym oglądaniu filmów ;)

[ Dodano: 2011-10-27, 18:19 ]
Po podpięciu przez HDMI, jest pięknie :) Przejścia szarości rewelacyjnie, widać wszystkie wartości pośrednie i skrajne.. obraz "rzeźnik" wygląda jak padaka :) cały kolorowy :) to ze względu na sposób wyświetlania jak się domyślam. W niczym mi to jednak nie przeszkadza. Na oko, poszerzając białe okno między dwoma wyświetlaczami ustawiłem telewizor. Musiałem zejść z czerwienią by było neutralnie.

PS: te dodatkowe kolory do regulacji wyżej to czerwony, zielony, niebieski, żółty, turkusowy, purpurowy

dagio napisał/a:
obraz "rzeźnik" wygląda jak padaka :) cały kolorowy :) to ze względu na sposób wyświetlania jak się domyślam.
Po prostu ten TV bardzo przekłamuje obraz (zakładam że wyświetlasz rzeźnika w skali 1:1). Spróbuj pomanipulować gammą tak by ustawić okolice 2,2 (to że w menu TV masz ustawione na napis 2,2 nie gwarantuje że taka gamma jest). Jeśli gamma jest bardzo pokrzywiona, to możliwe że się nie da. Ciekawe jakie jest dE.

ps. EIZO S2243W jest na PVA, nie MVA
ps2. chyba wszystkie TV od 32" w górę są obecnie na PVA lub MVA lub IPS

[ Dodano: 2011-10-28, 08:05 ]
dagio napisał/a:
LG przeczytał mi wszystko, z napisami, rónież divX w HD, całość z dysku zewnętrznego 2.5 cala 500GB bez dodatkowego zasilania
A czyta mkv FullHD ?

Nie wiem czy czyta mkv, nie wiem jaki musialbym ustawic typ partycji na pendrivie zeby wkopiowac plik 13GB (NTFS lub exFAT) i zeby byl widziany przez telewizor.. sie nie bawilem jeszcze... zreszta majac po HDMI komputer, zapuszczam na nim,, a obraz wgniata :) czego chciec wiecej :)
Dzieki za poprawienie bledow.

Co do gammy.. widzę obrazy jak widzę, porownuje obrazy i sa dla mnie nierozroznialne kolorystycznie (oczywiscie jak zapne na EIZO do zdjecia profil sRGB)... a teoria "rzeznika" to teoria, ktora (jak praktyka pokazuje) w warunkach rzeczywistych, poza laboratorium, sie nie sprawdzi.

[ Dodano: 2011-10-29, 02:05 ]
Więc.. pendrive z partycją exFAT nie widzi... po formacie do NTFS i wrzuceniu filmu w .mkv 13GB (2h 12min), Odczytal naped, odczytal film bez zajakniecia rowniez, no i odtwarzal bez najmniejszego przycinania.. jak widac, mozna ;)

pzzg  Dołączył: 04 Sty 2011
Witam, orientuje się może ktoś jak najlepiej ustawić Dell 2209 do obróbki w LR?

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Witam czy różnica miedzy dell U2312HM a U2412M to tylko 1 cal wielkości matrcy, czy coś innego również ?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Inne proporcje ekranu. U2312HM ma 16:9 a U2412M 16:10 i wynikająca z tego różnica rozdzielczości 1920x1080 vs 1920x1200.
Nie wiem jak jest z kolorem, bo ten tańszy ma 6bit+A-FRC a ten drugi nie wiem, raczej jest gorzej niż w starszym modelu U2410, ale może lepiej niż w U2312HM?

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Daaaawno dawno temu jak jeszcze pracowalem na kompie stacjonarnym kupilem sobie taki monitorek samsung (173p+) na matrycy pva.Na owe czasy dalem 1600 zl. Bardzo milo wspominam ten sprzet, swietne kolory, o katach nie bede sie wypowiadal bo mial ideal w pionie jak i poziomie.Teraz dzielnie sluzy znajomym, ktorzy sa bardzo z niego zadowoleni. Na dzien dzisiejszy jak mialbym kupowac monitor to tylko sansunga na matrycy ips, pva badz podobnej ... nie wato bawic sie w tn, czy tn+ i pochodne.Sama wysoka rozdzielczosc to nie wszystko chociaz czasy i postep zmuszaja do fullhd i 16:9.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
axolotl, nie wiem czy to co napisałeś było nawiązaniem do postów TomaSzSz i mojego, ale te wymienione monitory Della są na matrycy IPS.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Mnie już krew zalewa od matrycy w laptopie, więc proszę o pomoc, ten u2410 kosztuje prawie 2k a u2412 ok 1k, więc różnica jest Dlatego też może ktoś zna lepszą alternatywę dla tego Della do 1k pln.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Po 2 miesiacach uzywania jest w pelni zadowolony z Della U2412m. Rozmiar, rozdzielczosc, kolory nieporownywalnie lepsze niz w ktorymkolwiek z moich poprzednich monitorow.

Skocz do: