dream3r  Dołączył: 06 Mar 2012
Mam pytanie do posiadaczy tej lampy (50 AF-1): jak u was zachowuje się ten szary przycisk blokujący ruch głowicy z palnikiem. U mnie blokada działa tylko w przypadku gdy lampa jest ustawiona równo na wprost. Jeśli wcisnę przycisk blokady w celu zmiany pozycji palnika, to przycisk pozostaje cały czas wciśnięty (nie działa blokada), niezależnie od tego, pod jakim kątem ustawię palnik.
Przycisk wyskakuje (a tym samym łapie blokada), dopiero jak przywrócę palnik do pozycji na wprost.
Też tak macie, czy coś nie tak jest moim egzemplarzem? Wydaje mi się, że powinna być możliwość blokady lampy w pozycjach pośrednich.

marek_poz  Dołączył: 07 Sie 2011
Też mnie to zdziwiło ale mam tak samo jak napisałeś

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
dream3r, Metz tak ma.

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Blokuje tylko na wprost. I chwała za to :-B

dream3r  Dołączył: 06 Mar 2012
@marek_poz, @kwantus, @mtb:
Dzięki za potwierdzanie :)

kubica  Dołączył: 30 Lis 2011
Pełna blokada jest tylko na wprost, a że tak powiem w innych pozycjach jest mały opór przy przestawianiu mordki, słychać chrupnięcia, ale już po dociśnięciu przycisku i zmiany położenia głowicy jest gładko i cicho

xchomik  Dołączył: 13 Kwi 2011
Cześć wszystkim :)
Od kilku tygodni posiadam lampkę jak w tytule i w zasadzie nie mam żadnych zastrzeżeń do niej, świetnie mi się z nią pracuje, poza tym, że ostatnio kupiłem sobie kabel p-ttl, który z pozoru jest w zasadzie jedynie przedłużaczem ale problem w tym, że po jego zastosowaniu lampa jest wyzwalana nie tylko przy każdej ekspozycji, ale także za każdym razem kiedy aparat kończy pomiar światła. Jeśli dobrze rozumiem sposób działania K20D to w momencie gdy z wyświetlacza znika podziałka pokazująca prześwietlenie/niedoświetlenie kadru to w tym momencie kończy się ustawiony w menu okres (3s, 10s, lub 30s) pomiaru światła i dokładnie w tym momencie następuje dodatkowe wyzwolenie lampy.
Sory że tu to doklejam, ale nie jestem w stanie dokopać się (jeśli takowy jest) do tematu o kablach ttl. Jeżeli ktoś zna sposób jak spowodować, że lampa będzie wyzwalana jedynie wtedy kiedy faktycznie następuje ekspozycja to byłbym wdzięczny za podpowiedź, lub skierowanie do właściwego wątku. Dzięki :).

flizer  Dołączył: 16 Maj 2012
Co byście wybrali METZ 50 AF-1 czy METZ 44 AF-1 ????
Zastosowanie hmmm mieszkanie , wesele, może kościół , jakiś portrecik

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
flizer, Jak masz fundusze to ta pierwsza. Poczytaj !

flizer  Dołączył: 16 Maj 2012
Nie chodzi o pieniądze tylko czy to nie będzie przerost formy nad treścią ?? Chodzi mi o moc czy 50 do takich podstawowych zastosowań czy to nie za dużo ??

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
flizer napisał/a:
Nie chodzi o pieniądze tylko czy to nie będzie przerost formy nad treścią ??

Dopłacając do 50-ki zyskujesz HSS i trochę mocy, czy to jest przerost formy nad treścią, czy nie - to już sam musisz sobie odpowiedzieć.. dla mnie to trochę dziwne pytanie..

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Oprócz hss są jeszcze jakieś znaczące różnice między tymi modelami?

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Z zewnętrznych - metalowa stopka i wyświetlacz, z funkcjonalnych nie wiem - nie miałem w rękach 44 więc ciężko mi się odnieść..

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
pazuzu88 napisał/a:
Oprócz hss są jeszcze jakieś znaczące różnice między tymi modelami?
Lepszy podział mocy w trybie manualnym, HSS, tryb Wireless z PTTL i Manualem.
Jako podstawowa lampka na początek 44 nie jest zła ale jak masz fundusze to 50.
Przerostem formy mogłaby być 58 ale ta z kolei przebija je własną automatykę która działa chyba lepiej niz PTTL ;-)

kubica  Dołączył: 30 Lis 2011
Też miałem problem przy wyborze lampy 2 miesiące temu. Kwota ponad 800 zł za 50 metza trochę duża, 44 około 600 zł też jak na zdjęcia amatorskie ale po długim namyśle i opinii forumowiczów zdecydowałem się na 50. Jestem zadowolony.

porucznikx  Dołączył: 16 Maj 2007
Mam pytanko (może dla niektórych głupie) ale czy ta lampa jest dobrym wyborem do aparatu Pentax K100D. Muszę coś kupić do tej puszki i zastanawiam się właśnie nad Metz 50 AF-1.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak

BAN Gedeon  Dołączył: 22 Maj 2011
porucznikx napisał/a:
Metz 50 AF-1.
Bardzo dobry wybór...

Apollo_74  Dołączył: 11 Cze 2011
Witam Wszystkich Forumowiczów...
Jestem od dwóch lat wiernym i cichym czytelnikiem tego forum.
Potrzebuje porady "CO Z TYM FANTEM MOŻNA ZROBIĆ"?
A mianowicie:
W styczniu kupiłem lampę METZ-a 50AF po około dwóch tygodniach (i może 50 zdjęciach) lampa przestała wyzwalać błysk. Znalazłem w necie że serwisem zajmuje się warszawska OPTO-TECHNIKA. Dnia 30.01.2012r oddałem lampę do naprawy. Po dwóch dniach dostałem mailem odpowiedz- "Gwarancja uznana. Uszkodzona płyta główna i płyta wyzwalania".Po miesiącu na mojego maila z ponagleniem dostałem odpowiedz - "proszę czekać.....". Po kolejnych dwóch tygodniach i kolejnym e-mailu do firmy opto-technika taka sama odpowiedz - proszę czekać. Do dnia dzisiejszego nie mam ani lampy ani informacji jak długo jeszcze mam czekać.
Czy ktoś ma może pomysł lub podobne doświadczenie - CO Z TYM MOŻNA ZROBIĆ???????/

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
zadzwonić ?

Skocz do: