Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Markus napisał/a:
04/03/08 sprzedałem jedno moje zdjęcie...
:-)

pełne gratulacje!!!!!!

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
kiedyś postanowiłem przeprowadzić eksperyment...

http://www.fotolia.com/id/1600755 - fota zrobiona na balkonie. użyty sprzęt: statyw, aparat z obiektywem oczywiście (samozadowalacz w akcji - to moja ręka), krzesło jako punkt odniesienia (gdzie jest ustawiona ostrość). później w gimpie wycięcie tła. wrzucone do stocka daaawno daaaawno temu i zapomniane. przez długi czas leżało "nieużywane", ale ostatnio praktycznie co dzień się sprzedaje. przykład zastosowania: http://www.hiistanbulcity.com/contact_us.php

ciekawe, czy jak się pojawię w istambule, zawitam do holiday inn i pokażę swoją lewą dłoń, to mnie rozpoznają... ;-) :mrgreen: może by jakąś zniżkę dali ;-)

a na przykład toto: http://www.fotolia.com/id/1600713 sprzedało się już 30 razy (z czego dzisiaj 3 razy) :shock:

jak dla mnie jest to dowód, że:
- nawet największa szmira, jeśli nadaje się do czegokolwiek, znajdzie nabywcę
- opis, opis, opis (czyli tagi)
- ważne, żeby fota była dobra jakościowo (technicznie)

jestem jakieś $40 "do przodu" :evilsmile: . zastanawiam się co z tym zrobię (oprócz donatowania jakichś ciekawych projektów open source).

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
ryve, ale to bardzo dobry pomysł na stockową fotkę.
Nie masz powodów do umniejszania swojej pracy.

Odnawiając wątek - przydadzą się na stockach wszelkiej maści kable - wczoraj trochę potrzebowałem na okładkę książki, a są głównie takie spiralne słuchawkowe telefoniczne, ale niewiele. Jak ktoś chce się wyżyć, to obszar do do stocka jak znalazł.

tomos  Dołączył: 18 Sty 2007
dokladnie, bdb stockowe zdjecie :-)

ale co do tego, ze nawet najwieksza szmira znajdzie nabywce moge sie zgodzic.
wystarczy spojrzec np. na moje zdjecie: link :-P

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
tomos napisał/a:
ale co do tego, ze nawet najwieksza szmira znajdzie nabywce moge sie zgodzic. wystarczy spojrzec np. na moje zdjecie:

Ale jaka szmira? Przecież to ładny węgiel jest. :-P

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008
A macie może doświadczenia w sprzedaży zdjęć na polskich portalach tj.: ulicafotograficzna, bank-zdjęć :?:

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
tomos, akurat tego typu zdjecia sa wykorzystywane bardzo czesto jako tekstura w renderach 3D

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
"The photographer application page is currently disabled. Please try again later." - co jest? Klikam co godzinę, i ciągle to samo.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Mam jeszcze pytanie dotyczące istockphoto :

- po co jest opcja dodaj referencje i co ona daje ?

- co to jest sieć twórcza ? (dodaj do mojej sieci )

Jak w praktyce korzystać z tych opcji i jakie korzyści się z nimi wiążą ?

dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
ryve, a do tych fotek krówki i anioła używałeś namiotu bezcieniowego czy da się jakoś inaczej ? Bo namiotu nie mam, kiedyś dało się ponoć skorzystać z pojemnika na zabawki z OBI - był super, ale pewnie już go nie mają.

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
a jak! full profeska:

http://images29.fotosik.p...bf4116ca395.jpg

czyli pojemnik na brudy do prania zakupiony za jakieś 30zł w sklepie wiodącego skandynawskiego dostawcy wyposażenia mieszkań + dwie żarówki błyskowe po jakieś 40zł każda ;-)

Też się muszę w takie coś zaopatrzyć :D, dzięki

EDIT: możesz podać jaką moc mają Twoje żarówki ?

dr_Fell, odpuść sobie namiot, generalnie stół bezcieniowy jest lepszy, w namiocie ciężko uzyskać fotkę zupełnie bez cienia oraz idealnie biale tlo.

Poczytam o stole w takim razie - chociaz z tego co na razie widzialem, namiot ma ta zalete ze mozna pooswietlac z roznych stron i swiatlo bedzie rozproszone przez sciany, a w wypadku stolu chyba podswietla sie od dolu glownie... a z gory trzeba by swiatlo dodatkowo rozpraszac ?

dr_Fell, tu masz LINKA do stołu mojej konstrukcji

Do oswietlenia potrzebujesz zarówke błyskowa (badz lampe) z dolu i 2 lampy z parasolami lub softboxami po bokach.
Jeżeli chcesz sprzedawac packshoty na białym tle (czyli tzw. isolated) to tło musi być idealnie przeswietlone w namiocie trudno to uzyskac. Choć są rzeczy, które w namiocie się wygodniej fotografuje.
A tu moje kilka zdjec robionych na tym stole, tylko wołane RAW-y bez żadnego szparowania czy wyrównywania tła. LINK

woxy  Dołączył: 23 Lut 2009
Witajcie,
przyznać muszę że zainteresował mnie ten temat, StockPhoto.

Nasuneło mi się pytanie o "jakość, szumy". Czy możecie to tak konkretniej rozwinąć o co chodzi? Gdzieś w tym bądź inym wątku było wspomniane ,iż komuś fotki nie przyjęli bo szumy za duże były.

Pytanie o szumy to po części jest związane z StockPoto. Ale bardziej z tym, czy robiąc foty na ISO100 aparatem K20D po powiększeniu fotki do 1:1 też macie ziarno na fotkach? Sądziłem że to dość niskie ISO żeby miały się pojawiać szumy (ziarno)
Czy to także może zależeć od użytego obiektywu? Aktualnie pstrykam krótkim KIT oraz Pentax-A 70-210 f/4.

Czy taki szum (ziarno) dyskwalifikuje fotkę z StockPhoto?

Generalna zasada jest taka że fotki robi się na najniższym ISO jakie oferuje korpus.

To czy szum widać zależy od wielu czynników :

1.soft do wywoływania rawów,

2.sposób i siła wyostrzania ,

3. kompresja jpg,

4.czas naświetlania i siła rozjaśniania lub zciemniania zdjęcia ogólnie najlepiej jak jest to maks. 1,0 ev.

Ja wszystkie fotki cykam na ISO 200 bo to jest najniższe ISO mojego korpusu.

Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie zadane kilka postów wcześniej ?

kenzo napisał/a:
dr_Fell, tu masz LINKA do stołu mojej konstrukcji

Do oswietlenia potrzebujesz zarówke błyskowa (badz lampe) z dolu i 2 lampy z parasolami lub softboxami po bokach.
Jeżeli chcesz sprzedawac packshoty na białym tle (czyli tzw. isolated) to tło musi być idealnie przeswietlone w namiocie trudno to uzyskac. Choć są rzeczy, które w namiocie się wygodniej fotografuje.
A tu moje kilka zdjec robionych na tym stole, tylko wołane RAW-y bez żadnego szparowania czy wyrównywania tła. LINK

Dzięki wielkie Kenzo, Twoja konstrukcja wygląda poważnie :). Fajnie że się chciałeś takim patentem podzielić. Nie wiem czy zmieszczę coś takiego u siebie, rozmiary w mojej sytuacji przemawiają za namiotem raczej, ale spróbuję na początek zrobić może trochę mniejszą wersję - w każdym razie Twój opis na pewno się przyda, kiedy zaczne robic stół. Możesz jeszcze napisać które rzeczy i dlaczego w namiocie się wygodniej fotografuje ? Chodzi o kształt czy raczej właściwości materiału z którego wykonany jest przedmiot ?

EDIT: chociaż stół można faktycznie raz na jakiś czas rozłożyć do sesji, a potem złożyć i schować...

[ Dodano: 2009-05-26, 21:57 ]
Grzegorz napisał/a:
Witam,
Tak sie sklada ze mam konto na iStocku i paru innych agencjach. Pare miesiecy temu poruszalem ten temat czy by kogos sie nie zainteresowal, z marnym jednakze skutkiem. od tego czasu troszke rozbudowalem stockowe portfolio.
Shutterstock

Grzegorz

Cześć, widzę że na shutterstocku format Twoich zdjęć możliwy do ściągnięcia to nawet 24 mpix... Czym Ty teraz robisz zdjęcia ?

tatroman  Dołączyła: 13 Maj 2008
Marcus - dostałeś odpowiedzi na swoje pytania, dotyczące sieci twórczej itd?
Zaczepiłam Cię właśnie na istock... Jeśli masz ochotę popytać dalej - odezwij się... Ekspertem tam nie jestem, stawiam też pierwsze kroki, ale zawsze co 2 głowy to nie jedna...
Pozdrawiam

Właśnie odpowiedziałem na Twoją zaczepkę :-)

Pozdrawiam Marek

Skocz do: