Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
LRMogrify - plugin exportu do Lightrooma
Aż przegooglałem archiwum, bo nie przypominam sobie, zeby ktoś o tym tutaj wspominał. Jakiś czas temu Adobe udostępniło SDK do Lightrooma, no i ludzie wzięli się do roboty. Powstał między innymi świetny plugin do eksportu zdjęć, używający enginu ImageMagick (mogrify.exe).

http://www.timothyarmes.com/lrmogrify.php

Korzystam z niego od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że spełnia swoje zadanie w 100%.
Można użyć Unsharp Mask na zmniejszonym obrazku, dodać ramkę, znak wodny, notkę tekstową i na koniec wypluć plik na swój serwer FTP. Ja korzystam tylko ze zmniejszania z wyostrzaniem - nareszcie mogę wszystko zrobić w LR, nie muszę ostatniego etapu robić w PS.

Nie sprawdzałem, czy na ukośnych liniach robią się schodki (liczę na dana).

No i plik wynikowy nareszcie mam sporo mniejszy. Właśnie zrobiłem małe porównanie - ten sam DNG wyeksportowany do jpg standardowo przez LR, 1024 pix szerokości, miał ponad 600kb. Wyeksportowany pluginem i dodatkowo wyostrzony - niewiele ponad 200kb.

Za darmo można wyeksportować do 10 zdjęć na raz, po wpłaceniu dowolnej sumy to ograniczenie znika. W wersji na PC trzeba mieć zainstalowany pakiet ImageMagick.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Jarek Dabrowski, swietna wiadomosc, biore sie za eksperymenty

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ja probowalem tego jakis czas temu. Nadal uzywam PS-a do ostatniego etapu :-P

miklo  Dołączył: 09 Lip 2007
Re: LRMorgify - plugin exportu do Lightrooma
Jarek Dabrowski napisał/a:
W wersji na PC trzeba mieć zainstalowany pakiet ImageMagick.

Eee... To jednak łatwiej chyba odpalić skrypt z ImageMagick, który obskoczy JPG wyplute przez LR i sam zrobi co i jak :-) I za free - nie trzeba pluginu.

miklo napisał/a:
To jednak łatwiej chyba odpalić skrypt z ImageMagick, który obskoczy JPG wyplute przez LR i sam zrobi co i jak
No ale właśnie dokładnie to ten plugin robi. Płacisz za GUI.

miklo  Dołączył: 09 Lip 2007
Ok. Jak lubisz płacić za nic ;-)

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
A ja uważam, że najlepiej ostrzy irfan view, wypróbowalem już chyba wszystko i irfan view do ostrzenia fot wg mnie najlepszy :)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dla fotek o wielkosciach "do sieci" najlepszy imho jest Xnview -> filters -> effects -> enhance edges , z wartosciami 50-80, w zaleznosci od zdjecia...

A ja już się w 100% przerzuciłem na LRMogrify. Porobiłem eksperymenta z wyostrzaniem, mam już templejty do labu (w różnych rozmiarach), do sieci (w różnych rozmiarach) - super, w końcu od początku do końca obróbkę mam w jednym programie.
Jeszcze tylko musze znaleźć czas, żeby ukatrupić to wyskakujące okno konsoli - mniej więcej wiem jak, tylko nie mam czasu...

Jarek Dabrowski, a jak sie przedstawia wielkosc wyeksportowanych plikow? Standardowy eksport z LR dawal przy tych samych ustawieniach kompresji sporo wieksze pliki niz save for web w PS-ie.

Mniejsze niż standardowe z LR, to pewne. I to sporo mniejsze.
W pierwszym poście napisałem:
"Właśnie zrobiłem małe porównanie - ten sam DNG wyeksportowany do jpg standardowo przez LR, 1024 pix szerokości, miał ponad 600kb. Wyeksportowany pluginem i dodatkowo wyostrzony - niewiele ponad 200kb."

Jak chcesz, to w domu porównam z PSem. (albo suczką)

Jak chcesz, to w domu porównam z PSem. (albo suczką)

Dzieki, powyzsze mi wystarczy :-)

dan napisał/a:
Dzieki, powyzsze mi wystarczy
Sorry, już zrobiłem, to pokażę...

ACR 3.7
Wszystko domyślne, wyostrzanie na 0, odszumianie na 0
PC CS2
Resize (bicubic) do 700pix, konwersja do sRGB, Save for Web z jakością 85
223 KB

LR 1.31
Wszystko domyślne, wyostrzanie na 0, odszumianie na 0
LRMogrify
Resize (lanczos) do 700pix, konwersja do sRGB, save z jakością 85
108 KB

i drugi, save z jakością 90
161 KB

W żadnym z trzech powyższych przypadków, zdjęcie po zmniejszeniu nie było dodatkowo wyostrzane.

[ Dodano: 2008-03-25, 22:44 ]
No i właśnie chyba się poddałem, jeśli chodzi o te durne wyskakujące okienka.
Żeby było śmieszniej, byłem przekonany, że mi się udało - zrobiłem exeka, który wykonuje innego exeka, ale z flagą SW_HIDE (zminimalizowany). Działa pięknie, z mogrify.exe, jak się uruchamia z palca, wszystko dzieje się na pasku zadań, żadne okienka się nie pokazują (a normalnie sie pokazują).
No, ale coś ostro musi być w tym Lua schrzanione... już wiem co: LrTasks.execute. Podmieniłem i lrmogrify.exe i exiftool.exe swoimi plikami i kupa. Okienka jak wyskakiwały, tak wyskakują.

Ech, wkurzyłem się.
A dodatkowo zauważyłem, że autor pluginu deaktywuje przycisk "Export", jeśli wybrany plik nie nazywa się mogrify.exe, no toż to bez sensu zupełnie. A co komu szkodzi nazwać go inaczej.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
No i właśnie chyba się poddałem, jeśli chodzi o te durne wyskakujące okienka.

czy to okno ma nazwe na pasku na gorze? Czy widac je wystarczajaco dlugo, zeby kliknac w pasek i wybrac "wlasciwosci"? Wprawdzie to nie rozwiazuje problemu, ale moze uda sie go obejsc? We wlasciwosciach masz zakladke Uklad i tam "Pozycja okna" - przesun je na maksa w prawo i nie bedzie go po prostu widac. Zapisz ustawienia wlasciwosci dla wszystkich przyszlych okien o tej samej nazwie no i trzymam kciuki ;-)

l_uka napisał/a:
czy to okno ma nazwe na pasku na gorze?
ta... "c:\windows\system32\cmd.exe"
l_uka napisał/a:
Czy widac je wystarczajaco dlugo, zeby kliknac w pasek i wybrac "wlasciwosci"?
Tak. Ale podziałać na okienku własciwości już nie mogę, bo znika razem z konsolą.
No chyba, że użyję magicznego klawisza "Pause" - udało się.
Zmieniłem te współrzędne - i rzeczywiście pomogło - tzn do szczęścia brakuje tylko jeszcze, żeby te okienka nie przechwytywały focusa... ale skoro teraz już nie ma szans w nie kliknąć, to jest sporo lepiej. Dzięki.

Muszę teraz tylko pamiętać, żeby nie kląć, jak cmd będę wołał z palca.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Muszę teraz tylko pamiętać, żeby nie kląć, jak cmd będę wołał z palca.

w windows\system32 utworz plik shell.cmd z zawartoscia
start "shell" cmd.exe
i z palca odpalaj "shell" - powinno pomoc ;]

[ Dodano: 2008-03-26, 20:34 ]
ta... "c:\windows\system32\cmd.exe"

swoja droga, to by wyjasnialo, dlaczego Twoja rekompilacja nie pomogla...

Skocz do: