Dabrow  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
SzM napisał/a:
- jeśli masz do obrobienia 250 obrazków ze ślubu na "za godzinę" każda sekunda się liczy, mnie osobiście obracanie obrazków cholernie wkurza, na dodatek tej głupiej czynności nie da się zautomatyzować w kompie..


Ależ oczywiście że się da - jeśli mowa o fotosklepie to nagrywasz sobie akcję i jedziesz... Ewentualnie możesz skorzystać z fotosklepowego browsera przy otwieraniu plików i też to zrobi (-;
 
SzM  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
to ten fotosklep wie gdzie jest góra konkretnego obrazka a gdzie dół???!!! ciekawe... bo mój photoshop taki inteliGIENTNY nie jest...
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
SzM napisał/a:
to ten fotosklep wie gdzie jest góra konkretnego obrazka a gdzie dół???!!! ciekawe... bo mój photoshop taki inteliGIENTNY nie jest...


Przeciez gore masz zawsze po tej samej stronie, jak aprat ustawiasz spustem do gory....

Dziwne masz problemy :-?
 
SzM  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
1. a czy ja wszystkie zdjęcia robię tylko w pionie?
2. aparat w pionie ustawiam nie w zależności od spustu tylko od tego po której stronie obiektywu mam lampę błyskową - i co teraz?

Nadal moje problemy są dziwne?
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
sylwiusz napisał/a:
Jarek Dabrowski napisał/a:
No widzisz. A dla mnie wyznacznikiem jest matryca, i dopóki będziemy porównywać FF z APS-C, dopóty szala wagi będzie przechylona zawsze w jedną stronę.

No to zalezy. Jesli porownac jakosc obrazu (brak szumow) przy czulosciach > iso400 to pewnie. Ale z drugiej strony nie kazdy tego potrzebuje. Przykladajac do tego analogie analogowa - w rekach fotografa slubnego Nikon F100 bedzie znacznie lepszym narzedziem niz EOS-30 - zakladajac, ze w obu mamy NPH400 ;-) A to mniej wiecej taka roznica jesli idzie o klase korpusow.

No właśnie to nie takie porównanie - i Ty dobrze o tm wiesz, tylko wykręcasz kota ogonem :-) - D200 i 5D można porównać do F100 z Kodak-Goldem z kiosku leżącym przez całe lato na słońcu ;-) , z EOS 30 z NPH 400. Może trochę przesadziłem, ale to właśnie o to chodzi.

Cytat
Cytat
No chyba, że ktoś naprawdę zaproponuje rozwiązania, bijące pełnoklatkowego CMOSA. Poczekajmy do 14 września... :-D

Na cuda nie liczylbym, ale... ;-)


Ale co?
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
O! Jareczku - jak widzę już wstałeś. Wiadomo coś o tym wypadku lotniczym?
Pytam, by kontynuować chlubną tradycję OT.
Osobiście nie sądzę, by technologia zaipletowana w K10D była aż taką rewolucją. Bojęsię, że to będzie po prostu bajer - na zasadzie mniejsze szumy=mniejsza dynamika. Ale rzeczywiście zaczekajmy do miarodajnych testów, tudzież uwag użytkowników.
A! I wydaje mi się, że źle zrozumiałeś Sylwiusza. Mu chodziło o to, że o jakości puszki nie świadczy element światoczuły a nie o dywagacje co lepsze: cyfra, czy analog.
Buziaczki...
 

tm  Dołączył: 14.08.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
i Ty dobrze o tm wiesz

co o mnie wiesz? :-P
Michu napisał/a:
Pytam, by kontynuować chlubną tradycję OT.

Na torze w Turcji Kubica 12.

Tak trzeba czekać do premiery k10d, wtedy wszystko się wyjaśni.
A co do porównań, to nie bardzo można miarodajnie porównywać aparaty różnych klas.
A zresztą i tak o zdjęciu decyduje fotograf ;-) .
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
A! I wydaje mi się, że źle zrozumiałeś Sylwiusza. Mu chodziło o to, że o jakości puszki nie świadczy element światoczuły a nie o dywagacje co lepsze: cyfra, czy analog.


O jakości puszki analogowej - nie, bo film jest całkowicie od niej niezależny. Natomiast cyfrowej - tak, bo matryca jest jej integralną częścią.

Michu napisał/a:
Buziaczki...

Ooo, tabletki dzisiaj pomyliłeś, czy zabrakło tych zielonych, podłużnych?
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
  Cytuj
SzM napisał/a:
1. a czy ja wszystkie zdjęcia robię tylko w pionie?
2. aparat w pionie ustawiam nie w zależności od spustu tylko od tego po której stronie obiektywu mam lampę błyskową - i co teraz?

Nadal moje problemy są dziwne?


Sa dziwne, bo sa na poziomie totalnego amatora, ktoremy na dodatek nie chce sie pomyslec. Zdradze Ci moj sposob na sukces...

Pierwszy Total Comander + Batch w Photoshopie

Uruchamiam Total Comandera.
W lewym panelu mam folder a w nim utworzone trzy kolejne foldery:
- vertical_left (dla zdjec o orientacji pionowej z dolna krawedzia po lewej stronie)
- vertical_right (dla zdjec o orientacji pionowej z dolna krawedzia po prawej stronie)
- horizontal (dla zdjec o orientacji poziomej)
W prawym panelu mam folder, ze zdjeciami, ktore chce posegregowac. Pliki wyswietlone jako miniaturki (chyba nie pokazuje plikow .NEF). Ctrl zaznaczam wszystkie o orientacji poziomej i przerzucam do folderu horizontal. Analogicznie w przypadku plikow vertical (left i right).

Drugi sposob to Picassa. Chyba jeszcze prosciej i szybciej. I dziala z .NEF.

Np. chcesz obrocic wszyskie pliki o orientacji pionowej z dolem po prawej stronie. Zaznaczasz je z wcisnietym Ctrl -> prawy przycisk myszy -> obroc w prawo. Pozniej Plik->Eksportuj obraz do folderu... i juz.

Nie uwazam, zeby to bylo bardzo upierdliwe. Nawet przy duzej ilosci plikow.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
tm napisał/a:
Jarek Dabrowski napisał/a:
i Ty dobrze o tm wiesz

co o mnie wiesz? :-P


Dopiero teraz skojarzyłem... no jeszcze nic nie wiem. Ale się dowiem, nie bój, nie bój.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan, chłopie, ja z tego nic nie skumałem. Nie prościej jednak, by taki mały, malutki ficzerek zagościł w puszce? Po prostu odpada dodatkowa czynność. Jeżeli mam po sesji 100 zdjęć, to osobiście irytuje mnie obracanie zdjęć - nawet w Picasie. Pewnie dużo zależy od szybkiego kompa - mój akurat muli. Jeżeli programistom Pentaksa może to zająć15 minut, to niech lepiej umilą mi życie.
 
SzM  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
dan - rozwaliłeś mnie prostotą Twojego sposobu i rozumowania zarazem - zgadzam się z Tobą, teraz zrozumiałem na pewno, że samoorientujące się zdjęcia w aparacie to zwyczajny bajer.
Jeśli będę mógł wybiorę jednak drogę totalnego niemyślącego amatora, któremu się obrazki same obracają w aparacie. Tą jakże prostą i automatyczną w/w profi obróbkę fotek zostawiam więc dla Ciebie :)

Z moje strony koniec, kropka.

Biorę się za "obracanie" dzisiejszych fotek z wyścigów motorówek :))) Tym bardziej, że chyba stał się cud i mój istD przestał "rysować" mi kreski na zdjęciach - wyglda na to, że nie lubił prądu z poprzednich nadwyrężonych już mocno akumulatorków (to tak a propos wcześniejszych postów w tym wątku dot. zasilania korpusów firmowymi aku vs tanimi AA).
 

Dabrow  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
SzM - a może fotolab zmieniłeś gdzie tę matrycę wołałeś i już nie oddają porysowanej? (-;
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
SzM napisał/a:
dan - rozwaliłeś mnie prostotą Twojego sposobu i rozumowania zarazem - zgadzam się z Tobą, teraz zrozumiałem na pewno, że samoorientujące się zdjęcia w aparacie to zwyczajny bajer.


Nie twierdze, ze to bajer. Chcialem tylko pokazac, ze sa metody, ktore umozliwaja samodzielne, calkiem szybkie, obrocenie fotek.

Mysle ze gdyby dobrze poszukac w sieci, to znalazlby sie program, ktory sam ustawia poprawna orientacje na podst. informacji zawartej w EXIF-ie.
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
dan, Pentax nie wstawia do EXIFa informacji o orientacji - wlasnie o to sie rozchodzi ;-) Mozna zdjecia obracać od razu w aparacie i tez jest ok ale po co tak? To nie byłby przełom, chociaz na pewno wzbudził by szydercze uśmiechy na wielu forach ;->
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Myśle, że to w ramach oszczędności nie ma samoorientacji bo aby zorientować fotkę to do korpusu trzeba dołożyć czujnik położenia. Sama zmiana oprogramowania to niestety za mało.
 

tm  Dołączył: 14.08.2006
Cytuj
No i mamy rozwiązanie co to jest to COŚ w k10d!!!
To samoorientujące się zdjęcia ;-)
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
l_uka napisał/a:
dan, Pentax nie wstawia do EXIFa informacji o orientacji - wlasnie o to się rozchodzi ;-)


Ale klops! :-/


W takim razie moje metody tym bardziej aktualne! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
pawel1967 Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Wystarczy wydać 15,50 na Foto-Video wgrać przeglądarkę Fast Stone Image Viever i wciągu 5minut przekręcić wsadowo 100 czy 200zdjęć w dowolnym kierunku.Cały program jest darmowy zajmuje całe 4MB.A co do tych 10mega to pamiętajcie o tym że akurat minolta dysponuje miękkim obrazkiem który akurat niweluje sporo drobnych szczegółów a więc 10 milionów to jest bardziej chwyt marketingowy, w przypadku tego modelu.Na tej samej zasadzie mogę podnieść wielkość pliku w Photoshopie o 10procent zresztą po co i tak na weselach pracuję ja jak i większość moich kolegów na 4Mega.Co do czyszczenia to co jakiś czas trzeba filter czyscić nie wiem jaki jest koszt tej operacji może w tej chwili zostanę przy tradycyjnych sposobach czyszczenia.Co do optyki Karl Zeiss to niestety jest to tak samo chińska robota jak i inne.Może nie wielu wie ale kiedyś optyka Schneider Krauzenach była markową drogą optyką niemiecką a teraz sygnowane są nią obiektywy produkowane w Chinach i Vietnamie.Między innymi podpiął się pod to Samsung.W sklepie w Bielsku testowałem jednocześnie mojego ista Ds i jego odpowiednik Samsunga z trochę większym ekranem.Jest ustawiony na jeszcze silniejsze doostrzanie.I tu znowu można się posłużyć kompem.Wsadowo ustawić odszumianie w Photoshopie.Kilka minut i po ptakach.Natomiast należy robić zdjęcia mój ist ma już taki przebieg że przynajmniej analogowe migawki Minolty dawno by się posypały.Swoją drogą ciekaw jestem czy cos zrobiono pod względem trwałości.W połowie lat 90tych trwałość najbardziej profesjonalnego korpusu tej firmy określano na 100tyś cykli a to już na taki korpus było bardzo mało.Po za tym kompatybilność itd.Co do AF to w Pentaxsie nie było rewelacji nie podobał mi się nawet MZSa automat łapał tam gdzie nie chciałem.Natomiast przełączony na środkowy lub manualne ustawienie punktu sprawdzało się.W istDS najczęściej robię na głębię ostrości ale polecam przełączyć na środkowy i przekadrowywać szybko i skutecznie.Zresztą co fotograf to sposób.Stwierdzam jedno od wielu lat pracuję na pentaxach i nadają się one wybitnie do robienia wszelkiej maści ślubów.Natomiast polecałbym jednak orginalne lampy Pentaxa ponieważ Metze które testowałem naświetlały na zapas a to nie jest miłe przy cyfrze i eliminuje zdjęcie.Jeśli cyfra ma tendencję do przepalania no to wymaga niestety dużej uwagi aby tego nie robiłą(korekcja) a to wymaga czasu i uwagi.Należy poczekać na odpowiedz Pentaxa i wtedy zobaczymy.Natomiast dobra obróbka-poprawa 500-550zdjęć z wesela bez wstawek zajmuje nawet i 12godzin(przekształć,zniekształć-tego nie się nie automatyzuje a i wszędzie nie jest tak samo). Pozdrawiam
 
sp7foy  Dołączył: 31.07.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Myśle, że to w ramach oszczędności nie ma samoorientacji bo aby zorientować fotkę to do korpusu trzeba dołożyć czujnik położenia. Sama zmiana oprogramowania to niestety za mało.


Tylko pytanie czy K100D nie ma takiego czujnika?
Bo jakoś musi sterować położeniem matrycy. Napewno nie żyroskopem, czyli są jakieś czujniki. Ale jak to dokładniej działa to się nie wczytywałem zbyt głęboko.

No i programowo można obracać, tylko że trzebaby się zdecydować na pionowe robienie tylko w jedną stronę, inaczej można do góry nogami uzyskać obraz.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach