Wcześniej robiłem tylko kitem i nie zauważałem problemu, ale odkąd mam jasne stałki problem się uwidocznił. Najgorsze jest to, że nawet w serwisie apollo mi powiedziano, że ten problem jest niestety nie do wyeliminowania... no kurde ja wiem, że to nie jest półka profesjonalna ani nawet pół-profesjonalna, ale czy faktycznie to zjawisko jest nie do przeskoczenia? No to wychodzi na to, że wszystkie cyfraki z tej pólki cenowej powinny mieć ten problem, a chyba nie mają. Jak się ma natomiast sprawa z Nicponiami i Gamoniami?
W k10d (1.10) przynajmniej mogę sobie wejść w każdej chwili do debuga bez potrzeby podłączenia do kompa. Chociaż w moim k10d problem ff w żarowym jest dużo mniejszy niż w kasetce. A przecież są tacy co twierdzą, że ich puszki nie mają takiego problemu, więc kurcze da się w końcu czy się nie da ominąć ten problem...
A przecież są tacy co twierdzą, że ich puszki nie mają takiego problemu, więc kurcze da się w końcu czy się nie da ominąć ten problem...
Nie mają albo nie zauważają (nie robią testów) Albo mają ciemniejsze szkła, może też przymykają przysłonę... A byli i tacy, którzy tego "nie mieli", dopóki nie przeczytali o problemie na forum
_________________ K-7 + grip alfa, kit WR, DA 21/3.2 Ltd, DA 40/2.8 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, Tamron 70-300/4-5.6 Di, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2
Czyli tak dla ścisłości, czy dobrze rozumuje: wychodzi na to że korekcja wykonana w DebugMode, stosuje się do wszystkich szkieł podpiętych do body? Czyli jeśli w jednym szkiełku mam FF i skoryguje to po podpięciu innego gdzie AF działał poprawnie to będę w nim miał teraz AF rozjechany. Dlatego muszę mieć cały czas DebugMode włączony w aparacie i korygować pod każde szkło?
_________________ Sprzęt: Pentax K10D + Tamron 28-75 f/2.8
"Nie pozwól by ludzie odchodząc od Ciebie nie byli choć trochę szczęśliwsi..."
_________________ to że używałeś tego obiektywu nie uwiarygadnia Cię, a wręcz przeciwnie K-7|DA 21 Ltd|Σ 30|FA 50|DA 70 Ltd|FA 100||DA* 16-50|DA* 50-135||540FGZ
piwko w Poznaniu?
Dlatego muszę mieć cały czas DebugMode włączony w aparacie i korygować pod każde szkło?
No, nie musisz Możesz znaleźć jedno kompromisowe ustawienie dla swoich szkieł (a idealnie nigdy nie będzie, bo AF zależy od... temperatury światła). Chyba, że bardzo się różnią ustawieniami...
_________________ K-7 + grip alfa, kit WR, DA 21/3.2 Ltd, DA 40/2.8 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, Tamron 70-300/4-5.6 Di, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2
Wysłany: 2009-07-06, 11:33
luke_z, jest jeszcze inne wyjście: kupić K20 , zapamiętuje ustawienia dla różnych szkieł
_________________ K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super
_________________ to że używałeś tego obiektywu nie uwiarygadnia Cię, a wręcz przeciwnie K-7|DA 21 Ltd|Σ 30|FA 50|DA 70 Ltd|FA 100||DA* 16-50|DA* 50-135||540FGZ
piwko w Poznaniu?
albo zaopatrzyć się w szkła, które potrzebują takiej samej poprawki AFa
piwko w Poznaniu?
Przeczytałem całe 13 stron tego wątku i doszedłem do wniosku, że albo musiałbym się męczyć cały czas z BF (zdjęcie niżej) albo mieć włączone debug mode co objawia się włączonym wyświetlaczem non stop przy pracy aparatu? A i jest jeszcze jedno wyjście: 3 magiczne śrubki i grzebanie w body...
_________________ +AR+ | folio
K10D i parę innych rupieci ;)
Czyli (v.1.30) władowuje się przez kabelek do debug mode, ustawiam idealny AF, i wychodząc już jest ok? Bo właśnie nie wiem dlaczego koledzy wcześniej pisali że mieli cały czas włączony debug mode?
Poza tym mam kita (starszego) tylko i ten bf sprawdzałem na 18 mm, jest pewnie duże prawdopodobieństwo że na 55 jest identyczny? Jak narazie nie zanosi się na nowe szkło bo i tak budżet zerowy po kupnie puszki z kitem...
Ale to jutro (w zasadzie dziś) jak światło będzie lepsze
Poza tym muszę się zaopatrzyć w kabelek, bo dziwnym trafem gościu od którego kupowałem gdzieś zapodział...
Czyli (v.1.30) władowuje się przez kabelek do debug mode, ustawiam idealny AF, i wychodząc już jest ok?
Dokładnie tak.
KristoVeeR napisał/a:
Bo właśnie nie wiem dlaczego koledzy wcześniej pisali że mieli cały czas włączony debug mode?
Ponieważ:
1. Poza K-7 DSLRy Pentaksa inaczej ostrzą w świetle żarowym, inaczej w dziennym.
2. Różne szkłą mogą wymagać różnej korekcji (AF K10D można korygować tylko globalnie).
3. Czasami jedno szkło może różnie ostrzyć na różnych ogniskowych.
Generalnie w debug mode ustawiasz tak, by było optymalnie, korygując ew. niedoskonałości kalibracji body.
Witam
Mam ciekawe informacje ze strony - http://translate.google.p...ang_pl%26sa%3DG
Cytuję - K10D można przechowywać do 4 soczewki w pamięci kalibracji AF (potwierdzone przez Pentax tech. Telefonicznie).
Podaję również link do ver. angieskiej gdyż podana w tym poście u mnie nie chodzi.
http://dednev.pisem.net/s...rl_1.1u_eng.exe
Mam komunikat tego typu - brak pliku Camera_control_v2.DLL i program się nie uruchamia.
_________________ Poprzednio Minolta7hi, Panas FZ7. Iuż K10D. Słoiki: kit 18-55, Sigma 24-135, TAMRON 70-300, Pentax A 28-2.8 i kilka w piwnicy z ogórkami :)
Jesli dobrze patrzę, to to jest ten "ruski program", co go znamy od dawna. Od czasu odkrycia metody MODESET.TXT to już jest passe.
Natomiast informacja o 4 obiektywach to już nowość, przynajmniej dla mnie.
_________________ ZX-7, Kadyszka i jeden limited
No i FA35/2 :)
Natomiast informacja o 4 obiektywach to już nowość, przynajmniej dla mnie.
ee tam, już się pojawiały takie rewelacje przy okazji premiery ruskiego programu, które są oczywiście nieprawdziwe
piwko w Poznaniu?