przemi  Dołączył: 03.12.2010
Cytuj
A jak lubisz majsterkować,


to jeszcze to
 
adalips  Dołączył: 10.11.2012
Cytuj
Ja jeszcze w sprawie styków.Napisałem do serwisu w tej sprawie następujący list:
"Drugie pytanie dotyczy styków.Otóż powiedział mi Pan w serwisie , że nie
można ich zwierać, bo grozi to uszkodzeniem elektroniki.Tymczasem
obiektyw manualny do Pentaxa który mam zwiera je zupełnie odkrytą dupką
.Wszędzie piszą że P k200d bardzo dobrze współpracuje z manualami, a
wszyscy polecają zwierać styki po to by uzyskać porawną pracę tych
obiektywów w Av.Przesyłam niektóre wątki z sieci i zdjęcie mojego
obiektywu - Petri 2,8/28.Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź."

Odpowiedź była taka:

"Co do styków - na wybranych punktach znajdują się styki prądowe. Aparat może być zabezpieczony, jednak polecane jest nawet zdejmowanie i zakładanie obiektywu przy wyłączonym zasilaniu. W przypadku wystąpienia stanów nieustalonych może spowodować to uszkodzenie elektroniki aparatu lub driverów."

Posiadam aparat k200d.

wyczytałem wcześniej na tym forum :

"Zwiera styki sygnałowe - czyli te, dzięki którym body otrzymuje informacje z obiektywu. One są po to, by je zwierać - płynie przez nie bardzo niewielki prąd.
Te, które służą do zasilania silnika w obiektywie znajdują się w głębi bagnetu i one nie są zwierane przez przejściówkę/obiektyw. Prąd do nich i tak jest wysyłany tylko wówczas, gdy obiektyw przez styki się "przedstawi" i poinformuje, że ma własny silnik."

Jak więc jest to na prawdę z tym zwieraniem styków?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wystają tylko styki informujące o minimalnej i maksymalnej przysłonie obiektywu.
http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mount/Ka.html
 

mizu  Dołączył: 13.07.2013
Cytuj
Kłaniam się, mój pierwszy post na forum.

Większość wpisów i pytań jest mocno techniczna. Ja od strony teoretycznej mam pytanie.

Wybierając sobie stare obiektywy na pentaxforums.com często spotykałem się ze stwierdzeniami użytkowników typu "not recommended for dslr". Nie odniosłem wrażenia, że chodzi im o wydłużanie się ogniskowych. O co więc może chodzić?

Sądziłem, iż nie ma żadnych barier przy stosowaniu manualów, poza oczywiście ergonomią. Czy z punktu widzenia jakości obrazka manuale pod dslr-ami są w jakiś sposób ułomne?

Wiem, że z ogniskowymi poniżej 50mm jest problem, bo cośtam pada na coś pod nie takim kątem.

Jakich obiektywów (seria? rok produkcji? producent?) ta zasada się tyczy?

Do mojego świeżo zakupionego body K-7 zakupiłem póki co obiektywy:
-SMC Pentax-M 50mm F=1.7
-Cosina Cosinon Auto MC 135mm F=2.8
jako niby najlepsze dla tych ogniskowych (wypowiedzi użytkowników pentaxforums.com).
Przydałoby się jeszcze coś szerokiego :)

Mając na uwadze powyższe pytanie, czy da rade (dostępność) wybrać coś szerokiego z manuali w rozsądnej cenie lepszego od kita?

Z GÓRY DZIĘKI!
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Kit ma na szerokim kącie 18mm. Nie przypominam sobie żadnego sensownego, manualnego obiektywu o takiej ogniskowej. Jako takie sensowne są stałki 20 mm (Cosina, Voigtlander, Pentax) ale żadna z nich tańsza od kita nie będzie, a nawet kilkukrotnie droższa. Nie zalecanie starych obiektywów do cyfry wynika m.in. stąd, że współczesne matryce 12-16 Mpix są znacznie bardziej wymagające (w zakresie rozdzielczości) od kliszy. Stąd też bardzo często użytkownicy starszych obiektywów, zwłaszcza z niezbyt wysokiej półki narzekają na mydło.
 

mizu  Dołączył: 13.07.2013
Cytuj
Czy gorszą rozdzielczość zniweluję domykając przesłonę?
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Niestety, nie. Zbyt duża przysłona może pogorszyć jeszcze obraz, ze względu na limit dyfrakcyjny dla upakowanych mocno pixelami matryc.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Przykładowo dla matrycy 16Mpix limit dyfrakcyjny jest dla przysłony tuż powyżej 7 a dla 14Mpix dla przysłony około 8.
 

modrzew  Dołączył: 07.12.2008
Cytuj
mizu napisał/a:
Nie odniosłem wrażenia, że chodzi im o wydłużanie się ogniskowych. O co więc może chodzić?

I kończąc temat - nic się nie wydłuża ;-)
 

mizu  Dołączył: 13.07.2013
Cytuj
modrzew napisał/a:
mizu napisał/a:
Nie odniosłem wrażenia, że chodzi im o wydłużanie się ogniskowych. O co więc może chodzić?

I kończąc temat - nic się nie wydłuża ;-)


Dobra, dobra, wszyscy wiedzą o co chodzi. Czep się słupa. :-P

Czyli, drodzy koledzy, do zastosowań poważniejszych (druk) tylko DA?
Mam nadzieje, że przynajmniej w necie będzie toto dobrze wyglądać.

Ciekaw jestem również waszej opinii jak jak ten smc-m 50mm 1.7 sprawuje się z dslr w porównaniu do kita.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
mizu napisał/a:
jak ten smc-m 50mm 1.7 sprawuje się z dslr

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=29893
Cytat
w porównaniu do kita

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=29919
 

mizu  Dołączył: 13.07.2013
Cytuj
Dzięki!
 

DevilDead  Dołączył: 10.09.2012
Cytuj
Mam pytanie dlaczego w KR po podpięciu manualnego obiektywu dokłanie Vivita 135 2.8 135mm(mocowanie P/K) nie pokazuje mi pomiaru światła (tego suwaka ) Dwa dlaczego co jakiś czas klapnie sam z siebie (chyba przesłoną). Potwierdzenie ostrości działa , zielony przycisk oraz +/- przycisk też działa tj ustawia mi odpowiedni czas.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
To może być problem ze stykami, dla szkieł bez automatyki (styków) dla prawidłowego pomiaru wszystkie wypukłe styki aparatu powinny być zwarte przez obiektyw. Jeśli bagnet jest lakierowany/czerniony lub zabrudzony czy wgłębiony to może być z tym problem.
 

DevilDead  Dołączył: 10.09.2012
Cytuj
Myślałem nad tym ale bagnet wygląda na stal nierdzewną i tak wygląda raczej nie ma problemów z przewodzeniem
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
To jest obiektyw bez styków raczej, więc prawidłowo działać będzie tylko w trybie M.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wartości przysłony nie pokaże ale po naciśnięciu zielonego guzika zmierzy światło i zapamięta pomiar.
 

DevilDead  Dołączył: 10.09.2012
Cytuj
A czy to samoistne klapniecie przesłoną można jakoś wyeliminować ??Czy jest to wada body/obiektywu ?
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
W k-5 przy obiektywach bez styków niema drabinki ani podpowiedzi cyfrą +/- w trybie M, nie wiem jak w KR.
Na zdjęciu widać po prawej stronie że na bagnet nachodzi element obudowy (czarny), a po lewej u góry widać że ten nierdzewny element jest głębiej niż obudowa. Przy takiej konstrukcji styki aparatu raczej nie dostają do tej nierdzewnej powierzchni lub dostają ledwo (kiepski styk) albo nie wszystkie. Poza problemami z aparatem najczęściej brak styku powoduje błędny pomiar, miałem tak z jednym szkłem Tokiny (tam był akurat czarny bagnet).
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
To nie jest obiektyw z bagnetem Pentaxa jak widzę, więc i nic dziwnego, że Ci nie działa.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach