cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
pszczołowaty napisał/a:
Mlekowi i cukrowi mówimy zdecydowanie nie ;)
Ja do cukru aż tak restrykcyjnie bym nie podchodził. Szczególnie do tego brązowego...
Cafecito/espresso Cubano:
- wersja z kawiarki - https://www.youtube.com/watch?v=S90HRPPjEkM
- kolba - https://www.youtube.com/watch?v=9kAx4pAD8ps

Jeśli słodzę kawę, to właściwie tylko w sposób jak wyżej :-)
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08.05.2016
Cytuj
cube007 napisał/a:
pszczołowaty napisał/a:
Mlekowi i cukrowi mówimy zdecydowanie nie ;)
Ja do cukru aż tak restrykcyjnie bym nie podchodził. Szczególnie do tego brązowego...


Zgadzam się z cube007oczywiście można nie słodzić cukrem, za to potraktować kawę po wietnamsku tz. z koglem moglem. :-D
https://www.youtube.com/watch?v=cHnBx2kPueM

galex napisał/a:
Jak chcesz się podelektować kawą, to koniecznie odstaw mleko (chociaż raz na próbę)

Galex, kawę piję nie od dziś :-) Swego czasu pracowałam nawet jako barista, także sprawę mam przemyślaną i raczej dostosowaną do siebie tz. sama kawa jest dla mnie za esencjonalna, za mocna i mleko ma jakby złamać tą intensywność samego smaku kawy, a czasem zalewam mlekiem ale, to już nie kawa.

lazar napisał/a:
To chyba w lokalu mieli tylko jakieś Warki, Lechy i inne Tyskie.

Nie, to było jakieś piwo o smaku malinowym, żeby było mniej piwne, a bardziej malinowe ale co mi się działao po tym, to już nie będę wdawać się w szczegóły ;)
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
KasiaMagda napisał/a:


Zgadzam się z cube007oczywiście można nie słodzić cukrem, za to potraktować kawę po wietnamsku tz. z koglem moglem. :-D


Jak się ma do dyspozycji paskudną wietnamską robuchę, to trzeba jakoś jej wady przykryć :-P

KasiaMagda napisał/a:


Galex, kawę piję nie od dziś :-) Swego czasu pracowałam nawet jako barista,

Wow! Barista nielubiący kawy, dobre! :mrgreen:


KasiaMagda napisał/a:



Nie, to było jakieś piwo o smaku malinowym, )

Piwo osmaku malinowym, powiadasz... :shock: A, to słusznie Cie pokarało :-o
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
KasiaMagda napisał/a:
a czasem zalewam mlekiem


mleko jest bardzo ... bardzo smaczne ;)
https://www.youtube.com/watch?v=dhcun1byFfA

cube007,
słodzę trzcinowym, i próbuje odstawić. Lata picia z cukrem zrobiły swoje. Może mi to troszkę czasu zająć.
Trudno Maćkowi nie przyznać racji. :)
https://www.youtube.com/w...4y0-E_a0&t=267s
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08.05.2016
Cytuj
Już miałam przyznać Wam rację :mrgreen: ale posłuchałam eksperta i niestety kawa z mlekiem jest nie tylko źródłem przyjemności smakowych ale przede wszystkim dostarcza niezbędnych minerałów i składników odżywczych. :))
https://www.youtube.com/watch?v=UAlc9553rjY
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
KasiaMagda, A cóż to za pożalsięboże ekspert? :shock: :shock: :shock:

Ja tam lubię i kawę, i mleko.

Ale pite osobno.
:-D
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08.05.2016
Cytuj
galex napisał/a:
Barista nielubiący kawy, dobre!


No to teraz Was zapędzę w kozi róg :mrgreen:

Jeżeli pójdziemy do kawiarni, to jedynie kawa espresso i wariacje na jej temat (ristretto i amaricano) są podawane bez dodatków.
Pozostałe kawy, a jest ich zdecydowana większość podawane są ze spienionym mlekiem w różnej ilości i na różne sposoby. Jeśli chodzi o mnie, to najczęściej wybieram kawę cappuccino czyli kawa espresso z kapturkiem mlecznej pianki na wierzchu. osobiście nie przepadam za spienionym mlekiem, w warunkach domowych wolę odrobinę mleka.

Najlepiej pokazuje, to poniższy obrazek.
Na 9 klasycznych kaw, tylko trzy są bez mleka, a właściwie jedna, bo to espresso w różnych wariacjach i irish coffi podawane z bitą śmietaną.



:-P
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
Nie wiem, do jakich kawiarni chodzisz, ale w wielu podaje się znacznie więcej kaw bez mleka - np. dripy, aeropress etc.

I jeszcze jedno - cała dyskusja o dolewaniu mleka rozpoczęła się od Twojej uwagi, że będziesz je dodawać do kawy z nowo zakupionego aeropressa ...

Zauważ, że pokazana przez Ciebie tablica ilustruje wariacje z mlekiem (lub bez) oparte na bazie espresso .
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
Cytat
sama kawa jest dla mnie za esencjonalna, za mocna i mleko ma jakby złamać tą intensywność samego smaku kawy

Teraz, mając aeropress możesz dowolnie tą kawę sobie zaparzać. Temperatura wody, grubość przemiału, proporcje woda - kawa, czas zaparzania i najważniejsze - świeża dobra kawa. Wszystkie te elementy będą istotne ;) Właściwie nic Cię nie ogranicza
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08.05.2016
Cytuj
galex napisał/a:
cała dyskusja o dolewaniu mleka

Dokładnie, traktuję to jako dyskusję trochę pół żartem, pół serio, nie ma jednej racji tak jak nie ma jednego rodzaju kawy :-)

pszczołowaty, smak kawy z aeroekspresu przeszedł wszelkie moje oczekiwania, nie wspominając o takich zaletach, że nie zajmuje prawie miejsca, nie trzeba go specjalnie szorować, składać i rozkładać, no i wielość możliwości dowolnego dostosowania do swoich potrzeb - jest super. :-B
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
I do tego jest niezniszczalny - mój ma ponad 10 lat (miałem jako jeden z pierwszych w Polsce :-) ) i sprawuje się jak nowy.

Powodzenia!
 

marfalc  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
Warto dokupić metalowy filtr czy lepiej zostać przy papierowych ?
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
Ja stosuję 2*papierowy, z metalowym nie próbowałem. Niektórzy sobie chwalą.

Za to na pewno warto dokupić Fellow Prismo.
 

marfalc  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
Wszędzie pisze że jest tam metalowy filtr.
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
Bo jest ;-)

Ale mówimy o dwóch różnych rzeczach - myślałem, że pytasz o metalowy filtr, który stosuje się zamiast papierowego w standardowym aero.

A Fellow to osobna nasadka, z metalowym filtrem, nakręcana zamiast tej standardowej.
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
Cytat
Jaki sympatyczny wątek

brakuje w nim troszkę zdjęć, te kawiarki, chemeksy, drippery.... Taki np. syfon... Fenol miałby pole do popisu ;-)

[ Dodano: 2018-07-31, 22:42 ]
marfalc, jeśli masz na myśli zwykły filtr metalowy do aeropressu i dużo cierpliwości w oczekiwaniu, możesz wypróbować za prawie 2$ Chińczyka z Ali, daje radę ;)
 

marfalc  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
Ja wstępnie myślę o aeropresie ale mam już zwykłą ciśnieniówkę , na kapsułki , teraz kawiarkę.Jak jeszcze dokupię aeropress to nie wiem co mi rodzinka zrobi ;-)
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
Cytat
brakuje w nim troszkę zdjęć, te kawiarki, chemeksy, drippery.... Taki np. syfon..
zdjęcie syfonu chyba zapodawałem?
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
pszczołowaty napisał/a:
brakuje w nim troszkę zdjęć, te kawiarki, chemeksy, drippery....

Gdyby to było forum kawiarzy, ludzie waliliby seriami zdjęcia swoich sprzętów i wstawiali. Ale na forum foto nie wypada wstawić byle jakiego pstryka - trzeba przemyśleć kompozycję, ustawiać światła, zrobić trzysta ujęć, potem selekcja, wreszcie obróbka... Lekko licząc pół dnia roboty, żeby móc wstawić zdjęcie swojego drippera czy chemeksa. Nie każdy ma na to czas. ;-)
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
PiotrR, Racja, racja.

Ale coś znalazłem:



:-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach