Robert K.  Dołączył: 24.07.2008
Pilot do K20D - większy zasięg Cytuj
Witam!

W instrukcji napisano, że oryginalny pilot (Remote Control F) działa na odległość ~5m. Mało trochę ;(
Grzebałem na alledrogo - jest kilka modeli, dla których nie podają zasięgu, jest też kilka o zasięgu właśnie ~5m. No i radiówki - ale kasa nie ta...
Czy znacie jakiś SPRAWDZONY model, który oferowałby zasięg około 15m? No... w ostateczności 10-12 m. Jest szansa na coś takiego?
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
Ja z kasetką używałem tego:

http://www.allegro.pl/ite..._ds_i_inne.html

Na stronce nie napisali, ale w instrukcji jest że działa też z K10D, więc może zadziała z K20D. Z 20m bez problemów wyzwalał migawkę, ale w pełnym słońcu miał problemy :-)
 

Robert K.  Dołączył: 24.07.2008
Cytuj
michal5150 napisał/a:
Z 20m bez problemów wyzwalał migawkę, ale w pełnym słońcu miał problemy


Wow. 20m to już ładny kawał! :)
Dzięki za info. Piszę do gościa, czy sprawdzał z K20D :-)
Pzdr
 

stefanscorpio  Dołączył: 15.07.2008
Cytuj
Witam! Mam TEGO http://www.allegro.pl/ite..._ds_i_inne.html wlasnie piklota.Uzywalem(?) go w A-20 i A-40 a teraz K-200.W opisie owszem podawali ze dziala z okolo 20-30 metrow.W moim przypadku wyzwolenie migawki z 5 metrow to cud.Dzwonilem do firmy. Poradzili mi zalozenie drugiej bateri co nie przynioslo poprawy.Ponownie zadzwonilem to juz mowili ze to tylko "blad w opisie'.Moze kolega trafi jednak na egzemplarz ktory im sie udal....Pozdrawiam.Stefan.
 
siwyyy77  Dołączył: 24.07.2007
Cytuj
http://www.allegro.pl/ite..._sterujacy.html

Nie do końca pilot ale działa z kilkudziesięciu metrów, i nie musi widzieć aparatu... sprawdzony ;-)

Ps. Aukcja pokazuje zestaw do sony, ja mam do pentaxa ;-)
 

Robert K.  Dołączył: 24.07.2008
Cytuj
No tak...
Ale tu już kasa znacząco większa :-)
Najpierw zanabędę jakiś przyzwoity pilot, a jeśli okaże się, że często z niego korzystam i przydałby sie większy zasięg, to pomyślę nad sterowaniem raiowym...
 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
Pilot na podczerwień nie wspiera trybu bulb (nie miałem pilota w łapie, gdzieś to na forum wyczytałem), natomiast radiowy jak najbardziej. Prezentowany przez siwyyy77, zestaw ma taką zaletę, że w przypadku padu baterii prawdopodobnie będzie go można użyć jako zwykłego przewodowego wężyka.
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
stefanscorpio napisał/a:
Witam! Mam TEGO http://www.allegro.pl/ite..._ds_i_inne.html wlasnie piklota.Uzywalem(?) go w A-20 i A-40 a teraz K-200.W opisie owszem podawali ze dziala z okolo 20-30 metrow.W moim przypadku wyzwolenie migawki z 5 metrow to cud.Dzwonilem do firmy. Poradzili mi zalozenie drugiej bateri co nie przynioslo poprawy.Ponownie zadzwonilem to juz mowili ze to tylko "blad w opisie'.Moze kolega trafi jednak na egzemplarz ktory im sie udal....Pozdrawiam.Stefan.


Akurat pozbyłem się puszki, więc nie mam jak sprawdzić, ale jak kupiłem pilota, to podczas testowania taki zasięg uzyskiwałem. Może rzeczywiście jakiś "lepszejszy" model trafiłem ;-)

A jak ktoś chce mieć duuuży zasięg to wężyk spustowy+stary telefon kom. i jazda. Tylko trzeba uważać na reklamowe smsy, bo się wyzwoli akurat w niechcianym momencie :mrgreen:
 
siwyyy77  Dołączył: 24.07.2007
Cytuj
LDevil napisał/a:
w przypadku padu baterii prawdopodobnie będzie go można użyć jako zwykłego przewodowego wężyka.


Dokładnie... częsciej nawt używam jako tradycyjnego wężyka, zestaw kupiłem sobie jako prezent imieninowy
 

kwantus  Dołączył: 08.07.2008
Cytuj
siwyyy77 napisał/a:
http://www.allegro.pl/item405685192_sony_alpha_a100_a700_radiowy_zestaw_sterujacy.html

Nie do końca pilot ale działa z kilkudziesięciu metrów, i nie musi widzieć aparatu... sprawdzony ;-)

Ps. Aukcja pokazuje zestaw do sony, ja mam do pentaxa ;-)

Tu jest do kupienia w Krakowie:
http://www.foto-tip.pl/sk...roducts_id=1075
 
siwyyy77  Dołączył: 24.07.2007
Cytuj
kwantus, Ale podałeś dokładnie tego samego sprzedawce co ja na wskazanej aukcji :evilsmile:
Tam tez kupiłem osobiście ;-)
 

kwantus  Dołączył: 08.07.2008
Cytuj
siwyyy77 napisał/a:
kwantus, Ale podałeś dokładnie tego samego sprzedawce co ja na wskazanej aukcji :evilsmile:
Tam tez kupiłem osobiście ;-)

Wiem, ;-) , ale podałem linka bezpośrednio do sklepu - pomijając alledrogo :-P
 
siwyyy77  Dołączył: 24.07.2007
Cytuj
kwantus napisał/a:
ale podałem linka bezpośrednio do sklepu - pomijając alledrogo


Ale sprawdziłeś ceny... widać nie i od razu alledrogo :evilsmile: na allegro mają taniej o 10zł.
http://www.allegro.pl/ite..._sterujacy.html
 

stefanscorpio  Dołączył: 15.07.2008
Cytuj
Witam! A za przesylke 16 zlotych? :mrgreen: Pozdrawiam.Stefan.

[ Dodano: 2008-08-04, 21:24 ]
Witam! Panowie kto podpowie jaka w tym pilocie jest dioda i jaka by byla "o numer"mocniejsza?Moze wowczas to diabelstwo zacznie dzialac poprawnie?Pozdrawiam.Stefan.
 
siwyyy77  Dołączył: 24.07.2007
Cytuj
stefanscorpio napisał/a:
Witam! A za przesylke 16 zlotych?


Za wysyłke będziesz miał zapewne taką samą opłate i też możesz odebrać osobiście...
 

Robert K.  Dołączył: 24.07.2008
Znowu prośba o podpowiedź.. Cytuj
Witam ponownie

Kiedyś poruszyłem ten temat (pilota) ale z różnych względów musiałem "odpuścić".
Teraz mam już czas i w końcu zamierzam coś kupić do swojej K20D.
Czy takie cuś:
http://www.allegro.pl/ite...ax_olympus.html
ktoś używał?
Dość kusząco brzmi te 25m - jest szansa, że chociaż połowa tego zakresu będzie realna...
Ale niepokoi mnie zapis w przypadku aparatów Pentax/Samsung tylko wyzwolenie migawki :?:
Czyli stosowanie takiego pilota nie pozwoli nastawić ostrości przed wykonaniem zdjęcia?

Znalazłem jeszcze takie coś:
http://www.allegro.pl/item414451889.html
Zna/używa ktoś?
 

Matey3000  Dołączył: 14.10.2007
Cytuj
W menu,
C ustawienia niestandardowe,
pozycje 16/Automatykaw ostrosci w czasie zdalnego sterowania/
zmieniasz na 2 /migawka zwolniona po funkcji automatyki ostrosci przy uzyciu pilota zdalnego ster./ i juz.
8-) Wyostrzy i dopiero zrobi. 8-)
wystarczy poznac swoj aparacik.
 

Robert K.  Dołączył: 24.07.2008
Cytuj
Dzięki!

Wiem, wiem - "wystarczy poznać" ;)
Mam go dość krótko, więc ciągle "poznaję"... Instrukcję oczywiście wałkuję w wolnych chwilach, ale jest co czytać. Nim się wszystko przyswoi to trochę czasu minie.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-08-20, 12:19 ]
Witam jeszcze raz w temacie pilotów :-)
Tym razem decyzja zapadła: będzie to radiowy, a nie na podczerwień.
Naczytałem się, że z tymi na podczerwień to róznie bywa...

No a do Was pytanie o podpowiedź/sugestię, który model wybrać?
(w sensie: który jest _sprawdzony_ przez Was i polecanie).
Wyszukałem na allegro takie:

1. http://www.allegro.pl/item419226030.html
chyba nie ma możliwości (wnioskuję ze zdjęć tylko) jakiegoś umocowania na korpusie odbiornika/wężyka)

2. http://www.allegro.pl/item414913382.html
ciekawe, czy można odbiornik umocować odwrotnie w saniach, bo w takim ułożeniu wydaje się, że lampy nie otworzę

3. http://www.allegro.pl/item414946462.html
a to to chyba to samo co pkt. 1 - tylko że droższe :-)

4. http://www.allegro.pl/item414451889.html
5. http://www.allegro.pl/item414947850.html
6. http://www.allegro.pl/item418640482.html
7. http://www.allegro.pl/item420677577.html
tu z kolei brak kuriera ;) a trochę mi się spieszy...

Który wg Was może być wart uwagi?
A może jakiś zupełnie inny, nie koniecznie z allegro...?
 

Premislaus  Dołączył: 28.10.2008
Cytuj
To jest niesamowite jak zdrożały piloty. IR-FB F za 85 zeta, niedawno jeszcze 15 zeta taniej. IR-FB E drożej niż miech temu o 25 zeta.
A co siądziecie o takim pilocie?
http://allegro.pl/item464...uper_pokro.html
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Cytat
To jest niesamowite jak zdrożały piloty

pewnie dlatego że dolar zdrożał, to i import z chin zdrożał

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach