alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
mam inny pomysl: kupuje sobie teraz target kolorystyczny IT8
wystarczy go sfotografowac na kliszy przy swietle dziennym, zeskanowac na domyslnych ustawieniach i zapuscic jakis freeware'owy profiler - otrzymujemy wtedy profil, ktory po przylozeniu do kazdego nastepnego skanu z tego typu kliszy bedzie dawal w teorii idealne kolory :-)

(target C1 - http://www.targets.coloraid.de/ )

w zasadzie powinno dzialac idealnie takze w tej metodzie :-)
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
otrzymujemy wtedy profil, ktory po przylozeniu do kazdego nastepnego skanu z tego typu kliszy bedzie dawal w teorii idealne kolory

Ze slajdem to moze i tak, ale z negatywem nie bardzo chyba. Gdzies czytalem, że ze wzgledu na maske, skanerow w ogole nie profiluje sie pod negatywy. Postaram sie znalezc zrodlo.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Gdzies czytalem, że ze wzgledu na maske, skanerow w ogole nie profiluje sie pod negatywy.


Znalazlem magikow co tak robili... ino trzeba jeszcze wytrzasnac zrodlo swiatla D50... ;-) http://lists.tako.de/Olym...4/msg01576.html


(no tak... kupilem kilka halogenów Solux... :-P )
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
Kurde, nie moge dorwac tego zrodla. Myslalem, ze to kolesie z coolscan.pl o tym pisali. Generalnie chodzilo o to, ze relacja kolorow na negatywie do maski "nie jest stala" i zdejmowanie maski z automatu nie uwzglednia tego, jakie kolory znajduja sie na konkretnym kadrze.

Zaraz poczytam, co jest pod linkiem.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Generalnie chodzilo o to, ze relacja kolorow na negatywie do maski "nie jest stala" i


Wydaje ci sie? Hmmm... Z drugiej strony ci by chyba badziewia nie sprzedawali:

http://www.colour-science...productlist.htm
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
Wydaje ci sie?

Tylko mi sie wydaje, ale musze to jakos zweryfikowac, bo temat jest intrygujacy. Byloby ekstra, gdyby dalo rade automatycznie zdejmowac maske z negatywu.

Ok, mam wzornik (kupilem/zrobilem sam - nieistotne). I co dalej? Trzeba jakos profil zrobic, tak? A pozniej do surowego, odwroconego skanu podpiac ten profil, i otworzyc w sofcie z obsluga profilow?

W sumie to jestem sklonny wejsc w temat, bo i tak interesuje mnie tylko Portra 400VC/NC.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Ok, mam wzornik (kupilem/zrobilem sam - nieistotne)


Istotne. Musisz miec jeszcze plik referencyjny z absolutnymi wartosciami pojedynczych kolorow we wzorniku.

dan napisał/a:
I co dalej? Trzeba jakos profil zrobic, tak? A pozniej do surowego, odwroconego skanu podpiac ten profil, i otworzyc w sofcie z obsluga profilow?


Ja zamierzam tak:

1. skan w pozytywie 16bit linear
2. odwrotka "moją" funkcją
3. profil*

* - najpierw w tym miejscu kreuje profil na zdjeciu wzornika, potem go podłączam na normalnych zdjęciach

[ Dodano: 2008-10-06, 22:43 ]
dan napisał/a:
Wydaje ci sie?

Tylko mi sie wydaje


aha, to nie bylo cyniczne ;-)
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
Musisz miec jeszcze plik referencyjny z absolutnymi wartosciami pojedynczych kolorow we wzorniku.
Cytat
Color reference file on 3.5" floppy disk
Without this you have to download this file from this webside

Czyli daja razem z paskiem negatywu.

Cytat
2. odwrotka "moją" funkcją

Ona nie ingeruje jakos w histogram?

alkos napisał/a:
aha, to nie bylo cyniczne

wiem ;-)
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Ona nie ingeruje jakos w histogram?


Oczywiscie ze tak. Ale co za roznica, skoro i stworzenie profilu jak i jego aplikacja odbędą się po tej transformacji? A cos mi po kosciach chodzi, ze bedzie lepiej ;-P

(i tak sprobuje tak i tak)

dan napisał/a:
Czyli daja razem z paskiem negatywu.


No tak, ale sam sobie takiej tablicy nie wydrukujesz, o to mi chodzilo...

Skadinand ja swoj target kupilem w formie A4 i bede sobie fotografowal na poczatku kazdego batcha, co 3-5 filmow... chodzi o to, ze czy w domu, czy w labach wywolanie C41 ma spore odchyly - sadzac jedynie po kolorach maski jakie dostawalem ;-)
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
No tak, ale sam sobie takiej tablicy nie wydrukujesz, o to mi chodzilo...

Jasna sprawa. Pytanie, co wyjdzie lepiej i taniej: samodzielne robienie zdjec profilow papierowych, czy kupienie gotowych targetow z tej Szwajcarskiej firmy :->

alkos napisał/a:
chodzi o to, ze czy w domu, czy w labach wywolanie C41 ma spore odchyly - sadzac jedynie po kolorach maski jakie dostawalem

Jesli tak jest, to lepsze w tym wypadku byloby wlasnoreczne tworzenie targetow :-)
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Cytat
Jesli tak jest, to lepsze w tym wypadku byloby wlasnoreczne tworzenie targetow


Czyli fotografowanie ich na pierwszej/ostatniej klatce na kliszy. Samo profilowanie to pestka...

dan napisał/a:
Pytanie, co wyjdzie lepiej i taniej: samodzielne robienie zdjec profilow papierowych, czy kupienie gotowych targetow z tej Szwajcarskiej firmy


Jak wyzej.
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
Czyli fotografowanie ich na pierwszej/ostatniej klatce na kliszy

Albo jakiejkolwiek. Problem pojawia sie wtedy, gdy caly film robisz poza domem (gdzie nie ma tych SoLuxow :-P )

alkos napisał/a:
Samo profilowanie to pestka...

Tez mi sie tak wydawalo, az trafilem na to:
http://groups.google.pl/g...pl.rec.foto%2Fb

alkos napisał/a:
Jak wyzej.

No to przynajmniej jedna kwestia jest jasna: wlasny wzornik drukowany + odpowiednie oswietlenie + zdjecie wzornika na klatce kazdego negatywu.

Jeszcze jedno - dlaczego kupiles Wolfa a nie polecanego w tamtym watku HTC?
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Jeszcze jedno - dlaczego kupiles Wolfa a nie polecanego w tamtym watku HTC


A widziales cene HTC?

dan napisał/a:
Problem pojawia sie wtedy, gdy caly film robisz poza domem (gdzie nie ma tych SoLuxow


To taki sam problem jak robienie na slajdach - masz po prostu zafarb odpowiedni do pory dnia :-P

A co do oswietlenia wpadlem na co innego: jedno zdjecie z fleszem (5500K), drugie z fleszem + filtrem do światła żarowego i jedno z filtrem do jarzeniówek. Do SB-800 i 900 takie dołączają, to spróbuję :-)

dan napisał/a:
zdjecie wzornika na klatce kazdego negatywu.


Mysle ze na każdym to jednak troche przesada, ale raz na jakis czas moznaby robic :-)

Cytat
Tez mi sie tak wydawalo, az trafilem na to:
http://groups.google.pl/g...pl.rec.foto%2Fb


Jakos nie moge sie doczytac... gdzie te schody? ;-)
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
A widziales cene HTC?

niet

alkos napisał/a:
A co do oswietlenia wpadlem na co innego: jedno zdjecie z fleszem (5500K), drugie z fleszem + filtrem do światła żarowego i jedno z filtrem do jarzeniówek. Do SB-800 i 900 takie dołączają, to spróbuję

Tak, tylko jak skierujesz swiatlo w ten target? Bezposrednio? Bo odbicie poskutkuje zafarbem scian.

Ja myslalem o swietlowkach Philipsa MASTER Graphica (5300K i Ra=98)..

alkos napisał/a:
Jakos nie moge sie doczytac... gdzie te schody?

coolscan pisze tak, ze odechcialo mi sie w to bawic ;-) Ale... ja nie potrzebuje idealnej reprodukcji kolorow. Chcialbym miec z automatu takie kolory, jakie teraz robie na piechote.
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
xrog napisał/a:
Dan, tak jak mi podpowiedziałeś w innym wątku, próbuję skanować negatyw fuji reala 100 na płaskim skanerze epson v200 doświetlając z góry przez mleczną plexi.

Chodzi rzecz jasna o negatyw srednioformatowy? :-)

xrog napisał/a:
Rozmiem, że powinienem dążyć do jak największej dynamiki składowych RGB w skanie.

Zasadniczo tak, choc to, ze histogram masz od prawej do lewej, nie gwarantuje dobrych rezultatow. Wazna jest tez jego wysokosc.

xrog napisał/a:
Jaki kolor (RGB) powinien mieć mniej więcej nie naświetlony film po zeskanowaniu?

Pojecia nie mam, musialbym to sprawdzic. Ale lepiej chyba, jakbys od razu poprobowal na negatywie naswietlonym.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Tak, tylko jak skierujesz swiatlo w ten target? Bezposrednio? Bo odbicie poskutkuje zafarbem scian.


Bezposrednio - jest na matowym papierze.

dan napisał/a:
coolscan pisze tak, ze odechcialo mi sie w to bawic


broni fachu :-P
dan napisał/a:
Chcialbym miec z automatu takie kolory, jakie teraz robie na piechote.


Ot, to :-)

Cytat
Ja myslalem o swietlowkach Philipsa MASTER Graphica (5300K i Ra=98)..


Problem jest ze one maja spektrum mniej wiecej takie:



... a wiec jakies pojedyncze kolory bedziesz mial mocno falszywe... Nie lepiej lampą z softboxem? :-D
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
Bezposrednio - jest na matowym papierze.

No to luz :-)

alkos napisał/a:
broni fachu

Taka byla pierwsza mysl, a druga: zaje.biscie mu to wychodzi (mozna by pomyslec, ze porzadne skanowanie ma ten sam ciezar gatunkowy, co badanie asymetrii wszechswiata ;-) )

alkos napisał/a:
Problem jest ze one maja spektrum mniej wiecej takie:

A dokladnie takie:


A tu (cytuje) "diagram oddawnia barw"


Czyli lekka lipa jednak... :-/

alkos napisał/a:
Nie lepiej lampą z softboxem?

Sek w tym, ze lampy mam 4,5 km od domu... :roll:
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Sek w tym, ze lampy mam 4,5 km od domu...


Naprawde nie musisz kalibrowac kazdej rolki, dan :-P

[ Dodano: 2008-10-08, 07:21 ]
dan napisał/a:
(mozna by pomyslec, ze porzadne skanowanie ma ten sam ciezar gatunkowy, co badanie asymetrii wszechswiata ;-) )


I mniej wiecej podobną wartość praktyczną :-P
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Ok - koty za ploty!

Zrobilem zdjecie targetu w ostrym swietle dziennym ok. 3ciej po poludniu (niestety sie blyszczy jednak, lampa odpada). Dzisiaj wywolalem, przynioslem do domu, zeskanowalem na "twardych" ustawieniach i odwracaniu (żadnych funkcji AUTO - to wazne), zrobilem profil, nalozylem na normalne zdjecie i......... kiszka, kupa, posteryzacja jak sto diablow, dno.




... aż do kuźwa pierwszej w nocy, gdy po wyprobowaniu WSZYSTKICH darmowych (i nie ;-) ) profilerow ICC cos mnie tknelo i przypomnialem sobie, ze vuescan ma wbudowana funkcje kalibracji filmu... po kolejnych bojach z topornoscia tego programu udalo mi sie stworzyc profil ktory DZIALA - zdjecia bez zadnych modyfikacji (prawie*)wychodza jak ta bajka !!! jeszcze w zyciu tyle koloru z przedatowanej superii 100 nie widzialem !!! :-D yuuupiii... :-P


* - to znaczy sie ustawiam tylko jeden suwak - Brightness, do tego Vuescan dziala w trybie White Balance


 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
alkos, mozesz zrobic tutorial krok po kroku, od tego co trzeba kupic, az po skanowanie? Nie chce mi sie starac zrozumiec tych wszystkich profili-srili, przestrzeni i kij tam czego jeszcze.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach