kotlarix  Dołączył: 15 Lis 2008
[K20D] Problem z K20D, proszę o doradzenie co zrobić
Witam

we wrześniu stałem się posiadaczem aparatu K20D, wszystko było ok do momentu pełnego rozładowania akumulatora. Włożyłem akumulator do ładowarki dołączonej w zestawie, gdy akumulator był już naładowany włożyłem go z powrotem do aparatu i bach, aparat po uruchomieniu zaciął się, objawy są następujące:

1. nie reaguje na włączenie-wyłączenie
2. wyświetlacz wygląda jak zacięty windows (różnokolorowe pasy w pionie wyświetlacza)
3. żeby wyłączyć aparat trzeba wyjąć akumulator

no nic nie panikowałem włożyłem-wyjąłem akumulator i aparat zaczął działać poprawnie przez miesiąc. Ostatnio rozładowałem do końca akumulator, po czym naładowałem go w ładowarce. Po zrobieniu kilkunastu zdjęć sytuacja się powtarza:(

Wgrałem najnowszego softa i dalej problem występuje.

Doradźcie mi co mam zrobić czy odsyłać aparat do serwisu? czy da się to wyeliminować bez fachowej ręki?

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
do serwisu

Wahhim  Dołączył: 28 Maj 2008
Pierwszy raz słyszę o takim problemie w Pentaksie. Koniecznie do serwisu.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Sądzę, zę coś nie kontaktuje - jakieś złącze albo zimny lut na płytce. A puknięcie w aparat nie wywołuje takiego efektu? Albo go likwiduje? Tak czy inaczej nie ma co pukać, tylko do serwisu, masz gwarancję. Tyle, ze dobrze byłoby im go dostarczyć w stanie "popsutym" alboi umieć wywołać ten efekt, bo znając złośliwość rzeczy martwych i talent serwisu, aparat będzie zachowywał się ok, a serwis stwierdzi, że przecież wszystko w porządku...

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Nie ma sensu tracić czasu na szukanie przyczyny kiedy wygląda to tak poważnie. Kurierem do serwisu i w kilka dni powinni się uporać. Albo osobiście zawieźć jeśli jesteś z W-wa.

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
gdyby aparat w serwisie zaczął działać poprawnie to najlepiej w wysyłce dołącz zdjęcia aparatu oraz numeru seryjnego żeby wiedzieli że "od czasu do czasu" dzieją się takie rzeczy i wtedy nie będą mieć wymówki że u nich wszystko OK

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Jak ja oddawałem na miejscu aparat to wypełniałem protokół, jak się wysyła kurierem, to należy samemu coś takiego sporządzić, więc myślę, że zdjęcie to obowiązkowo powinieneś zamieścić.

Skocz do: