deeper  Dołączył: 02 Paź 2006
[ K100D] Jeszcze raz o KaStoDe
Jak wyglada sprawa obslugi tej lampy ?
Szczrze mowiac od poczatku jej nie uzywalem,
przedwczoraj pierwszy raz, zrobilem zdjecie, blyslo...
a zdjecie masakrycznie przepalone...
czy aparat jakos reguluje moc lampy? czy mozna samemu regulowac ?
Bo jakos sie nie dopatrzylem sie takich opcji.
Krotko mowiac nie udalo mi sie zrobic poprawnie doswietlonego zdjecia z wbudowana lampa...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Z jakim obiektywem miałeś to przepalone zdjęcie?

Hmm ? w zasadzie bez roznicy kit i sgima 28-105

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pytam, bo gdybyś miał założony jakiś pleśniak - to wbudowana błyskotka wali pełną mocą. A tak, to jedyne co mi przychodzi do głowy, to powiązanie pomiaru z punktem ustawiania ostrości, no i na tym punkcie miałeś coś ciemnego, no i przepaliło...
Korekcję mocy lampy masz w menu, poszukaj (ale to chyba nie to - powinno być dobrze).

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
deeper u mnie lampa wbudowana śmiga aż miło, nieczego nie przepala. Może ustawiłeś w menu korekcję ekspozycji dla lampy na +2? Zdjęcia robiłem na kicie w różnej wielkości pomieszczeniach i efekty były na iso 400 naprawdę zadowalające.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Lampa w K100D jest obslugiwana w standardzie pTTL. To oznacza, ze przepalen nie powino byc - ale mozesz pobawic sie cwiczeniem z - EV - masz taki przycisk na korpusie [+-] i jak go nacisniesz i przytrzymasz, to mozesz zmienic koleczkiem krecac w lewo=prawo wartosc EV - na minus bedzie ciemniej - a na plus przeswietlone. Wykonaj testy na plus i munus - moze tam jest tajemnica. Jesli dalej tak zle - moze masz cos zle ustawione - zresetuj ustawienia do fabrycznych. I sprawdz na programach tematycznych najpierw - a potem dopiero walcz z ustawieniami w manualu. Prawdopodobnie masz ustawione jakies wartosci, ktore daja efekt przeswietlenia.

Przeswietlenie bylo tak wielkie ze widoczne byly jedynie zarysy postaci, reszta biale.
Lampa nie powinna dostosowac mocy blysku do ustawien ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zresetuj wszystkie ustawienia to jeśli coś dziwnego ustawiłeś to zostanie wyłączone i wtedy zrób próbne fotki.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zdecydowanie tak nie powinno byc. O ile przy Sigmie moglbys np. przypadkiem miec pierscien przeslon w pozycji innej niz "A" i wowczas byloby to normalne bo K100D nie ma zwyklego TTL, to w wypadku kita nic takiego nie powinno miec miejsca!

oyo555  Dołączył: 02 Wrz 2006
Przy bardzo jasnym tle, lampka wbudowana w K 100 D, przepala. Jest o tym nawet w instrukcji obsługi. Jeżeli jesteś przyzwyczajony do ttl, to jej zachowanie może Cię trochę dziwić, ale po jakimś czasie się przyzwyczaisz.

[ Dodano: 2006-11-01, 10:40 ]
No chyba, że przejarała Ci zdjęcie w normalnych warunkach, to wtedy rzeczywiście nie powinno tak być.

09042  Dołączył: 16 Cze 2011
Panowie pytanie czy- lampa w trybie auto w K100D super zgodnie z ustawieniami instrukcji str54-55 powinna sama sie podnosić w razie potrzeby w ciemnym pomieszczeniu?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
W trybie zielonym powinna się sama podnosić.

A co do przepalania to możliwe że się po prostu zepsuł układ sterujący albo światłowód. No i w mojej kasetce to też ten pTTL działał zwykle dość kapryśnie, mimo że sprawny ;-) Najlepiej używać lampy w trybie M, przysłona w miarę niewielka wartość, czas 1/30-1/180 sekundy i ISO wedle potrzeb.

Skocz do: