andrusz  Dołączył: 28.07.2007
  K-m - pierwsze wrażenia Cytuj
Witam,

Stało się - mam Kaemkę :mrgreen: Posiadam ją dopiero kilka godzin, więc opiszę tylko pierwsze, ogólne wrażenia. Na ew. testy przyjdzie czas ;-)

Na początek porównanie z K100D, którą dotychczas posiadałem. Co Kaemka ma lepszego:
- 10MP
- obsługę obiektywów SDM
- mniejsze wymiary. Ale uchwyt jest na tyle głęboki, że aparat trzyma się bardzo wygodnie (ja mam małe ręce ). Osoby z dużymi rękami mogą trochę narzekać, gdyż uchwyt jest węższy.
- polskie menu
- ISO 100-3200
- bezpośredni dostęp do: WB, ISO, ustawień lampy błyskowej, trybu rejestracji zdjęć
- tryb Sv (priorytet czułości)
- kompensacja cienia (nie mam pojęcia jak to działa): wł/wył
- funkcja rozszerzonej dynamiki (D-range)
- regulacja poziomu redukcji szumów: Wyłączona, Najniższa, Niska, Silna
- większy wybór kolorystyki obrazu (jasna, neutralna, portret, pejzaż, żywa, monochromatyczna)
- bezprzewodowe wyzwalanie zewnętrznej lampy błyskowej
- synchronizacja lampy na tylną kurtynę
- zdjęcia seryjne 3,5 kl/sek.
- automatyczne mapowanie bad/hot pikseli
- wykrywanie/usuwanie kurzu z matrycy
- "wywoływanie" plików RAW w aparacie
- filtry cyfrowe (działają podczas robienia zdjęć): aparat dziecinny, wysoki kontrast, miękki, błysk gwiazd, retro, ekstrakcja koloru
- duże możliwości edycji zdjęć (porównywanie 2 zdjęć, HDR, filtry, zmiana rozdzielczości, przycinanie...)
- więcej funkcji użytkownika
- inne mniej ważne funkcje np. regulacja jasności i kolorystyka ekranu, jasność kontrolki zasilania(!) ;)

Co mi się nie podoba:
- brak podświetlania punktów autofokusa. W wizjerze widać czarne kółko w środku ekranu, które pokazuje raczej środkowy punkt pomiaru ekspozycji, nie punkt AF. W ciemniejszym pomieszczeniu w ogóle go nie widać i trzeba trafiać w obiekt "na czuja".
- wydaje mi się, że redukcja drgań działa gorzej niż w Kasetce, częściej wychodzą mi poruszone zdjęcia. Może dlatego, że to 10MP, a poza tym aparat jest lżejszy (w zestawie dostajemy lekkie baterie alkaiczne).

A co mi się podoba:
- szybszy autofokus - wyraźnie! :-D Fotografowanie obietywem SDM to "bajka" (cichutko i szybciutko)
- ogólnie aparat jest szybszy w użytkowaniu np. przechodzenie po menu, podgląd zdjęć, itp.
- cichsze i delikatniejsze kłapnięcie lustrem (Kasetka była bardzo głośna)
- wyraźnie lepszy automatyczny WB
- uruchomienie lampy błyskowej automatycznie ustawia WB na Flash (można to wyłączyć)

Wiem, że AF wzbudza najwikęsze zainteresowanie, więc opiszę jakie są odczucia w czasie pracy.

Pierwsze wrażenie, to takie że autofokus pewniej dociera do właściwej ostrości. Z reguły jest to szybki duży ruch, aby zbliżyć się do obiektu, potem... zdarza się, że od razu jest ostro(!), często wystarczy jedna mała korekta, a dopiero gdy warunki są trudniejsze (mało kontrastowy obiekt, ciemne pomieszczenie) to robi dwie, trzy korekty :-) Nie ma za każdym razem wielu "podchodów" małymi kroczkami, jak to było w Kasetce. Poza tym, poszczególne "kroczki" są dużo szybsze :-) Natomiast jeśli chodzi o czułość AF, to wydaje mi się, że jest tak samo - od pewnego, niskiego poziomu jasności AF odmawia posłuszeństwa (np. gdy w pokoju świeci niezbyt jasna lampka nocna). Ogólnie jestem bardzo zadowolony z nowego AF :-)

Aha - kit SMC DAL 18-55/3.5-5.6 nie posiada funkcji QF.

Wstępne testy wykazały, że "kit" DAL jest wyraźnie ostrzejszy od starego DA. Czyli przypuszczalnie to uproszczona wersja kita DA II :-)

Pozdrawiam,
Jędrek

 
Michał  Dołączył: 24.09.2006
Cytuj
gratuluję zakupu,
czy Twój 16-50/2.8* z K-m`em ma FF/BF?
czekamy na testowe foty..:)
 
dsk  Dołączył: 19.03.2008
Cytuj
andrusz napisał/a:
Aha - kit SMC DAL 18-55/3.5-5.6 nie posiada funkcji QF.

Naprawdę? Chodzi o to, że nie można dowolnie sobie kręcić pierścieniem ostrości? Jeśli tak, to trochę lipa. Czy na tym się da w ogóle oszczędzić? :-/
 
dagio  Dołączył: 29.11.2006
Cytuj
zastanawia mnie brak podswietlenia punktu AF.. rozumiem ze mozna ustawic tylko centralny punkt? W MZ-50 podswietlenia tez nie ma, ale nie jest to jakies szczegolnie uciazliwe :-)
 
siwyyy77  Dołączył: 24.07.2007
Cytuj
andrusz napisał/a:
- zdjęcia seryjne 3,5 kl/sek.


Najszybsza puszka w systemie :evilsmile:

Małe jest piękne... tfu "szybkie"
 

kaczor  Dołączył: 04.02.2008
Cytuj
dagio napisał/a:
zastanawia mnie brak podswietlenia punktu AF.. rozumiem ze mozna ustawic tylko centralny punkt? W MZ-50 podswietlenia tez nie ma, ale nie jest to jakies szczegolnie uciazliwe :-)


Tak można ustawić centralny, albo auto i wtedy puszka sama wybiera któryś z 5 punktów i chyba wtedy uciążliwy jest brak podświetlenia, bo nie wiadomo który punkt aparat wybrał.
Ale przy centralnym punkcie nie powinno być to problemem.
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
kaczor napisał/a:
puszka sama wybiera któryś z 5 punktów i chyba wtedy uciążliwy jest brak podświetlenia, bo nie wiadomo który punkt aparat wybrał.

A po zrobieniu zdjęcia, po wejściu w wyświetlenie opcji (INFO) pokazuje się, który punkt AF użyto?
(zastanawiam się, jak bardzo okrojono kamyszkę)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jest po prostu to samo co w DL-u.
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Czyli co i jak? Nie znam DL'a...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Brak podświetlenia punktów AF
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
A po zrobieniu zdjęcia, po wejściu w wyświetlenie opcji (INFO) pokazuje się, który punkt AF użyto?
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
A jak dziala HDR? Czy mógłbyś pokazać efekty jego pracy i sposób w jaki się ustawia robienie HDR - mało, czy dużo grzebania w menu? Z 2 zdjęć robi HDR, czy może z większej liczby? Jeśli z większej liczby zdjęć, to co ile kroków można ustawić bracketing i w jakim zakresie, czy też w manualu trzeba wykonać zdjęcia do HDR, a aparat potem to złoży?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Samp napisał/a:
A po zrobieniu zdjęcia, po wejściu w wyświetlenie opcji (INFO) pokazuje się, który punkt AF użyto?

W DL-u nie. Informacja jest zachowana bo PhotoMe pokazuje.
 
mirqus  Dołączył: 20.08.2007
Cytuj
andrusz, szkoda, że nie posiadasz K20, wówczas porównanie AF byłoby bardziej miarodajne...

Nooo... A z tym HDR w korpusie, to ciekawa sprawa :-P

Napisałeś o wykrywaniu kurzu na matrycy, czyli aparat alarmuje o tym fakcie ?
 

ttb  Dołączył: 26.07.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Samp napisał/a:
A po zrobieniu zdjęcia, po wejściu w wyświetlenie opcji (INFO) pokazuje się, który punkt AF użyto?

W DL-u nie. Informacja jest zachowana bo PhotoMe pokazuje.


plwk a w dl'u masz auto wybieranie punktu af?
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
mirqus napisał/a:
Napisałeś o wykrywaniu kurzu na matrycy, czyli aparat alarmuje o tym fakcie ?
Jest opcja w menu. Włączasz, aparat dość długo sprawdza i jeżeli coś wykrył, to pokazuje w którym miejscu na LCD.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
ttb napisał/a:
a w dl'u masz auto wybieranie punktu af?

Tak, ale nie mam możliwości wyboru ręcznego. Automatyka wyboru punktu ostrości, wg opisu, ustawia ostrość na punkcie pokrywającym się z najbliższym obiektem.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
No to K300D zapowiada się ciekawie. ;-)
 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
Samp napisał/a:
A po zrobieniu zdjęcia, po wejściu w wyświetlenie opcji (INFO) pokazuje się, który punkt AF użyto?

W info widać tylko czy ustawiony był punkt środkowy czy automatycznie wybierany. To samo pokazuje Photo Browser: spot albo automatic.
 

MateuszG  Dołączył: 29.10.2008
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
No to K300D zapowiada się ciekawie. ;-)


nie wiadomo czy w ogóle będzie K300D ...
czy do tego czasu nie będzie po pentaxie :-P

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach