ttb  Dołączył: 26.07.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Automatyka wyboru punktu ostrości, wg opisu, ustawia ostrość na punkcie pokrywającym się z najbliższym obiektem.


oj to najwyrazniej nie doczytalem instrukcji, a teraz w necie po naszemu nie moge znalezc. Mi wlasnie w dl2 najbardziej brakuje wyboru punktu AF. wolalbym tą funkcje niz stabilizacje czy wspolprace z sdm.

A co do KM to jesli ktos wybiera miedzy wlasnie KM a k200d to wybor zdecydowanie na tego 2giego. Niby KM fajny bo maly ale 123 x 92 x 68 mm do 134 x 95 x 74 mm ten 1cm jest pomijalny
 

andrusz  Dołączył: 27.07.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
ttb napisał/a:
a w dl'u masz auto wybieranie punktu af?

Tak, ale nie mam możliwości wyboru ręcznego. Automatyka wyboru punktu ostrości, wg opisu, ustawia ostrość na punkcie pokrywającym się z najbliższym obiektem.

Dokładnie. Wybierasz z menu "Ostrzeżenie o kurzu". Aparat podnosi lustro, potem je opuszcza, potem przetwarza dane (w sumie trwa to 1 min.) i jako wynik pokazuje matrycę na biało z czarnymi "paprochami". Można wtedy na oko ocenić czy jest ich dużo czy nie i zdecydować czy ją czyścić. Można też w menu ustawić czyszczenie matrycy z kurzu automatycznie po każdym uruchomieniu aparatu.
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
Odnośnie HDR-a to jest tak samo jak w K20D, że obraz jest "obrabiany" przez puszkę (w sumie powinienem kiedyś sprawdzić tego działanie) czy wykonuje kilka ujęć i robi "prawdziwego" HDR-a?
 

andrusz  Dołączył: 27.07.2007
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
A jak dziala HDR?

To raczej nie jest prawdziwy HDR, bo po prostu wybierasz zdjęcie, które chcesz obrobić, podajesz poziom działania funkcji HDR (3 stopnie) i wciskasz OK. Może potem spróbuję zrobić jakiś test (ale nigdy nie bawiłem się HDR-em, więc nie za bardzo wiem jaką scenę mam do tego wybrać - kontrastową czy wręcz przeciwnie?).
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
andrusz, z tego co piszesz to jest to identyczne jak w K20 i hmm powiem jak dla mnie to tylko może zdjecie popsuć, ale przeglądałem tylko dla paru przykładów, chyba że ktoś użyje i przekabaci zdjęcie na bardziej artystyczne z zamierzonym takim efektem :-P
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Czyli żaden HDR a ordynarne wyciąganie cieni. Tylko po co to rozdzielili, skoro jest już funkcja wyciągania cieni? Czyżby zatrudnili w Pentaksie kogoś kto się choć trochę zna na marketingu ? :mrgreen:
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
pawelek-79, mi to bardziej wygląda na wzmacnianie świateł, a nie wyciąganie cieni :-/
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
Czyli żaden HDR a ordynarne wyciąganie cieni. Tylko po co to rozdzielili, skoro jest już funkcja wyciągania cieni?

Ta funkcja wyciągania cieni działa jakby agresywniej w obszarze cieni, bez mocnego ruszania świateł, natomiast ta "większej dynamiki" coś miesza tu i tam. Jeśli masz PPL uaktualnionego do 3.61 możesz sobie to wyciąganie cieni (chociaż nie koniecznie musi być to ten sam algorytm jak w puszcze z uwagi na wydajność) zastosować także do RAWów z innych korpusów.
pawelek-79 napisał/a:
Czyżby zatrudnili w Pentaksie kogoś kto się choć trochę zna na marketingu ?

Czytałem że w hameryce całą firmę od tego wynajęli - koniec świata już blisko ;-)
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
ttb napisał/a:
Niby KM fajny bo maly ale 123 x 92 x 68 mm do 134 x 95 x 74 mm ten 1cm jest pomijalny
miałeś obie puszki na raz w łapach :?: ja miałem, moja żona też miała, i oboje twierdzimy (a zdanie mojej żony jest święte :P ) że Kamyszka jest zdecydowanie mniejsza od k200d
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
WuWu84 napisał/a:
Jeśli masz PPL uaktualnionego do 3.61 możesz sobie to wyciąganie cieni (chociaż nie koniecznie musi być to ten sam algorytm jak w puszcze z uwagi na wydajność) zastosować także do RAWów z innych korpusów.

Ja akurat do sposobu i efektów wyciągania szczegółów z cieni w PPL 3.61 jakoś nie mogę się przekonać. Jeśli tak samo (lub podobnie) to działa w aparacie, to ja dziękuję :-|
 
MatthewK  Dołączył: 03.04.2008
Cytuj
Ostatnio zaglądnąłem do Fotopanoramy w Krakowie na Sławkowskiej. Od jakiegoś czasu sporo sprzętu na P można u nich zobaczyć, między innymi zaprezentowane na półce wszystkie aktualne modele Pentaxa - K20, K200 i K-M. Na pierwszy rzut oka wizualna różnica między KM a K200 jest mniej więcej jak między K20 i K200. Nie macałem, ale grip w KM wydawał mi się porównywalny do mojego starego kompakta-ultrazoom (czyli deczko za mały). Wszystko to oczywiście moje osobiste wrażenia, i to głównie wizualne a nie "organoleptyczne", acz odkąd dość często zdarza mi się używać mojej Ksetki z lampą, przekonałem się co to znaczy konieczność wygodnego uchwytu.

To takie moje 0.03 zł
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
komtur napisał/a:
Ja akurat do sposobu i efektów wyciągania szczegółów z cieni w PPL 3.61 jakoś nie mogę się przekonać. Jeśli tak samo (lub podobnie) to działa w aparacie, to ja dziękuję :-|

Niestety nie mamy wielkiej kontroli nad tą funkcją PPL - wszystko zależy właściwie od ekspozycji. Ale dobrze że jest, jeszcze lepiej, że nie włączone na stałe :-)
 
PePeu  Dołączył: 28.07.2008
Cytuj
andrusz, a czy możesz pstryknac pare fotek tekstyliom (najlepiej polar) i sprawdzic czy ta puszka sie nadaje do profesjonalnych zastosowan ?
 

Eldred  Dołączył: 16.10.2007
Cytuj
PePeu, to chyba trzeba by było profesjonalnie to zrobić co nie? odpowiednio oświetlić materiał itd..
 

andrusz  Dołączył: 27.07.2007
Cytuj
Niestety nie posiadam żadnej porządnej lampy zewnętrznej (chociaż czasem by się przydała). Robić wbudowanym flashem? Ew. mogę cyknąć coś w świetle dziennym, ale dopiero w weekend.
 
PePeu  Dołączył: 28.07.2008
Cytuj
andrusz, pstryknij prosze lampa wbudowana, najlepiej szare polary i inne tkaniny w tym np. torby; w dziennym tez moze byc, ale lampa powinna bardziej uwidocznic

[ Dodano: 2008-12-16, 15:50 ]
Eldred, profesjonalniej moznaby zrobic, gdyby najpierw przeszla test łosia ;-)
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Eldred napisał/a:
to chyba trzeba by było profesjonalnie to zrobić co nie
To co najmniej FF musi być. :-P
 

Eldred  Dołączył: 16.10.2007
Cytuj
PePeu napisał/a:
Eldred, profesjonalniej moznaby zrobic, gdyby najpierw przeszla test łosia
:shock: że co?
 

MacRayers  Dołączył: 07.09.2008
Cytuj
Dada napisał/a:
To co najmniej FF musi być. :-P

oczywiście że musi być FF. Inaczej plastyka APS-C nie odda prawdziwej jakości materiału. :lol:
 
PePeu  Dołączył: 28.07.2008
Cytuj
To jest prosty test (podobnie jak omijanie słupków w testach samochodów - tzw. test łosia) na to, jakiej jakości filtr odcinający podczerwień został zamontowany na matrycy. Jeśli neutralny materiał będzie fioletowy (uv+ir) lub brązowy (ir), to znaczy, ze filtr jest kiepski. W takim przypadku zastosowanie puszki do zdjęć imprez, pokazów mody itd. nie ma sensu.
Nie ma znaczenia czy aps-c czy nie.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach