PENTAX@PL Strona Główna
 FAQ i REGULAMIN   Szukaj   Użytkownicy   Grupy  Giełda   Kontakt      Rejestracja   Profil   Zaloguj i sprawdź PW   Zaloguj 

 Ogłoszenie 


XI PPD - Supraśl (30.05 - 1.06) - Zapisy

Oczko 2014 - Pokuję swój bokeh - Głosowenie do 22. kwietnia



Poprzedni temat «» Następny temat
Krótki link pod własną domeną
Autor Wiadomość
dan 

Dołączył: 11.08.2006
Posty: 6710
Wysłany: 2009-03-02, 10:31   Krótki link pod własną domeną

Hej,

Potrzebuje skrocic link otagowany na potrzeby Google Analytics. Cos jak tinyurl.com, tylko pod wlasna domena (zamiast tinyurl.com/odnosnik chcialbym miec mojadomena.com.pl/odnosnik).

Pytania:
1. Da rade?
2. Jak to zrobic?
 
 
opiszon 
chryzantemy złociste


Dołączył: 29.01.2008
Posty: 15844
Wysłany: 2009-03-02, 10:40   

jak w PHP to szukaj info o mod.rewrite
_________________
"A taka to była spokojna okolica. Nawet skrzaty z rzadka jeno szczaly tu babom do mleka."
return LBA ? lemat Dady : piwko w Poznaniu?;
 
 
dan 

Dołączył: 11.08.2006
Posty: 6710
Wysłany: 2009-03-02, 10:46   

opiszon napisał/a:
jak w PHP to szukaj info o mod.rewrite

O! Cos juz kiedys o tym slyszalem :-> Dzieki za nakierowanie opiszon :-)
 
 
dzerry 


Dołączył: 01.05.2006
Posty: 10340
Wysłany: 2009-03-02, 10:46   

Jesli masz wirtualke na apaczu, to poczytaj sobie o pliku .htaccess. Krotki kurs wyrazen regularnych i jestes w domu :-)
_________________
pozdrawiam,

dzerrry
 
 
opiszon 
chryzantemy złociste


Dołączył: 29.01.2008
Posty: 15844
Wysłany: 2009-03-02, 11:01   

dzerry napisał/a:
Krotki kurs wyrazen regularnych i jestes w domu :-)


dan, tylko pamiętaj o starożytnej mantrze programistów

"jeśli chcesz rozwiązać problem za pomocą wyrażenia regularnego, to masz dwa problemy"
_________________
"A taka to była spokojna okolica. Nawet skrzaty z rzadka jeno szczaly tu babom do mleka."
return LBA ? lemat Dady : piwko w Poznaniu?;
 
 
kndr 


Dołączył: 04.07.2007
Posty: 574
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2009-03-02, 11:04   

Zakładam, że masz dostęp do konta z PHP

Jeśli Twój odnośnik może mieć postać:

http://mojadomena.com.pl/odnosnik.php

to możesz zrobić tak

utworzyć plik odnosnik.php w głównym katalogu i wpisać do niego kod o postaci:

<?php header('Location: XXX',true,301); ?>

gdzie: XXX - pełny adres otagowany dla Google Analytics

W ten sposób ktoś wpisując http://mojadomena.com.pl/odnosnik.php zostanie przeniesiony na otagowany adres.

Przykład z mapą Warszawy:

<?php header('Location: http://maps.google.pl/map...z=10&iwloc=addr',true,301); ?>

Jeśli zależy ci na tym, żeby odnośnik miał postać bez '.php' na końcu to powinieneś skorzystać z mod.rewrite, jak napisano powyżej.
_________________
100 nieznajomych w Rybniku http://www.100nieznajomych.rybnik.pl
K20D|S30|T17-50|S50-150|Metz-58AF1
 
 
dan 

Dołączył: 11.08.2006
Posty: 6710
Wysłany: 2009-03-02, 11:18   

Ok, to bardziej konkretny przyklad:

Jest sobie link:

mojadomena.com.pl/podstrona1?utm_source=biuletyn1&utm_medium=email&utm_campaign=kampania1

a chcialbym miec:
mojadomena.com.pl/jakistamtekst

Najwazniejsze - nie chodzi mi o przepisywanie adresu, tylko o przekierowanie.

A dlaczego tak? Ano dlatego, ze do maila tekstowego musze wstawic link tekstowo, a ten z tagami jest brzydki i za dlugi. Chcialbym wstawic krotki link, ktory po kliknieciu przekierowalby pod ten dlugi :-)

[ Dodano: 2009-03-02, 11:20 ]
kndr, o! i to jest blizsze, temu, co chce osiagnac :-)
 
 
kndr 


Dołączył: 04.07.2007
Posty: 574
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2009-03-02, 11:23   

dan napisał/a:
nie chodzi mi o przepisywanie adresu, tylko o przekierowanie.

dan napisał/a:
maila tekstowego musze wstawic link tekstowo, a ten z tagami jest brzydki i za dlugi

Wobec tego uważam, że metoda, którą podałem jest najodpowiedniejsze bo:
1. jest to przekierowanie
2. skaraca długość linku

Jednak w tym przypadku postać twjego linku będzie z '.php' na końcu czyli:

mojadomena.com.pl/jakistamtekst.php

i musisz utworzyć plik 'jakistamtekst.php' w katalogu głównym. Zawartość to:

<?php header('Location: http://mojadomena.com.pl/...paign=kampania1 ',true,301); ?>
_________________
100 nieznajomych w Rybniku http://www.100nieznajomych.rybnik.pl
K20D|S30|T17-50|S50-150|Metz-58AF1
 
 
dan 

Dołączył: 11.08.2006
Posty: 6710
Wysłany: 2009-03-02, 11:30   

kndr, masz racje, to jest to, o co mi chodzi :-B
 
 
Desmond 
PEFowiec

Dołączył: 07.10.2008
Posty: 601
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-02, 13:46   

Do metody kndr: zamiast odnosnik.php możesz dać to samo w indexie i zrobić tak:
ustalić kilka słów kluczowych pod którymi chcesz mieć strony i zapisać je jako zmienne:
np. strony kontakt, nowosci i takie tam.
Cytat:

$kontakt = $_GET['kontakt'];
$news = $_GET['news'];

W php dajesz sprawdzenie:
Cytat:
if (isset($zmienna)) header('location: adres');
Zmienne są puste ale zdefiniowane, nie ważne co w nich się potem umieści (choć takie coś potem też można ciekawie wykorzystać), a efekt jest taki że masz adres http://domena.com?kontakt, http://domena.com?news i one przekierowują potem pod żądaną lokację. 100% mod rewrite free ;)

[ Dodano: 2009-03-02, 13:51 ]
No i oczywiście cały kod PHP musi być w
Cytat:
<?php
kod
?>
A plik nazywać się index.php. Chyba że inaczej ustawić nazwe pliku głownego w .htaccess ...
_________________
Co to jest: leży w trawie i nie dycha? Kadycha
 
 
 
cerfes 

Dołączył: 03.04.2008
Posty: 361
Wysłany: 2009-03-03, 01:06   

a proste dowiązanie symboliczne w drzewie katalogów nie rozwiązałoby problemu?
_________________
K10D, KIT, HELIOS, SOLIGOR 30DA. BLOG!
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandred created by spleen modified v0.4 by warna
mobile pentax.org.pl


Strona używa plików cookie. Jeśli nie zgadzasz się na to, zablokuj możliwość korzystania z cookie w swojej przeglądarce.
my.pentax.org.pl