sidthar  Dołączył: 05.12.2006
Jak sprawdzić przebieg Cytuj
Witam,

Czy jest możliwość sprawdzenia przebiegu migawki w DS, k100?

Pozdrawiam,
Tomek
 

MKw  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Chyba tylko po numeracji zdjec o ile ktos jej nie zresetowal.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
sidthar, o ile ja sie orientuje to zaden z pentaxow nigdzie nie zapisuje tak podstawowej informacji (przebieg)
mialem chyba ze 3 programy ktore mialy nibyodczytywac rozne informacje z exifow ale tego parametru nie czytaly......
w innych aparatch podobno sa te informacje...
 

davnes  Dołączył: 18.11.2006
Cytuj
w e300 dało się sprawdzic w menu serwisowym np: ilośc właczenia i wyłaczenia aparatu i przy tym ilośc czyszczenia matrycy, liczbe zdjęc od urodzenia aparatu i inne tego typu p*****.
IMO w kazdym aparacie musi byc jakies ukryte menu serwisowe tak by serwis wiedział co i ile uzytkownik zrobił gdy np: padnie mu migawka w aparacie
 

Zbigniew  Dołączył: 04.11.2006
Cytuj
Ja potwierdzam, że z Nikonie mogłem kiedyś odczytać paramter total shutter release programem Opanda. Niemniej już w Canonie tego uczynić nie mogłem.
 
sidthar  Dołączył: 05.12.2006
Cytuj
Dzięki!
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
Zorzyk odgrzebał ten stary wątek odsyłając do niego pytających o przebieg aparatu. A ten wątek to lekko archaiczny jest i zawiera zdezaktualizowane informacje. Wobec tego należy się uzupełnienie (które na forum już padło gdzieś indziej).
Jest taki program, co nazywa się PhotoME. Odczytuje on z EXIFa (i chyba nie tylko) kupę różnych informacji. Wśród nich jest "Shutter Count". Oraz jeszcze trochę innych dziwnych, jak temperatura aparatu, czas wciśnięcia spustu do połowy, czas integracji AFa (co to może być?) i kupę innych niepotrzebnych informacji.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
matb napisał/a:
Zorzyk odgrzebał ten stary wątek
Tak, bo nie zrobił tego pytający, tylko od razu założył nowy temat!.

[ Dodano: 2008-03-21, 16:35 ]
Nie słyszałem, żeby u nas tematy stawały się nieaktualne z powodu daty założenia.
 
marucha  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
matb, dzięki za namiar - jednak można sprawdzić w Pentaksie całkowity przebieg...
 

dickkett  Dołączył: 18.09.2006
Cytuj
matb napisał/a:
Wśród nich jest "Shutter Count"

Ślepym!, w której sekcji jest ten parametr?
 
predoo  Dołączył: 26.08.2006
Cytuj
Manufacturer notes
 
marucha  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
dickkett - Manufacturer notes, sprawdzaj RAW-a, w JPG-u po konwersji nie ma tej informacji

[ Dodano: 2008-03-21, 17:11 ]
predoo - byłeś szybszy :-B
 
predoo  Dołączył: 26.08.2006
Cytuj
marucha napisał/a:
w JPG-u po konwersji nie ma tej informacji
ja ma w jpg tylko prosto z aparatu
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
zorzyk napisał/a:
Nie słyszałem, żeby u nas tematy stawały się nieaktualne z powodu daty założenia.

Nie z powodu daty założenia, ale z powodu tego, że od czasy ostatniego postu w temacie się trochę zmieniło. Odesłałeś do wątku, w którym pisano, że się nie da odczytać - bo kiedyś się nie dało. I taka była konkluzja. Ja tylko go "updatowałem" - że teraz się już da.
Kurde - kiedy ja 12 tysięcy kłapnięć lustrem zrobiłem? :shock:
 

specmisiek  Dołączył: 19.03.2008
Cytuj
Kurcze albo mówicie jakimś szyfrem albo udajecie wtajemniczonych! Mam nadzieję że znowu sie na mnie nikt nie obrazi, ale czy nie było by łatwiej wytłumaczyć to po prostu (nie po chahłacku oczywiście ;)) jak czterolatkowi albo dac link? Bo jestem ciemny- a przecież piwa ciemnego nie pijam..;( No nie widzę linka...
Pozdrawiam wszystkich serdecznie... A Zorzyka szczególnie-Wesołyś świąt! :)
 

pawli  Dołączył: 10.02.2008
Cytuj
a w której sekcji znajdę informacje o przebiegu?
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
specmisiek, w googlach wpisujesz PhotoME i powinien Ci link do programu wyskoczyć. Ściągasz na dysk, instalujesz. Wczytujesz zdjęcie wykonane aparatem cyfrowym. I studiujesz, co tam zapisane zostało. Któraśtam rubryczka informacji (a jest ich bez kozery - pińćset) to shutter coutnt, czyli informacja, ile razy była migawka odpalona.
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
Tak trudno wpisać w google :?:
http://www.photome.de/download_en.html
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
SPrawdziłem - w altaviście też można szukać. Pierwszy link jest do www.photome.de
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
matb napisał/a:
Któraśtam rubryczka informacji (a jest ich bez kozery - pińćset)

Na dole jest szukajka, w którą można wpisać shutter count.


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach