Paweł  Dołączył: 30.09.2011
PENTAX-DA 1.4X REAR CONVERTER SDM Cytuj
Witam,

podejrzewam, że temat był już poruszany ale w żaden sposób nie mogłem takich postów znaleźć.

Trafiłem na taką informację:
http://www.pentax.jp/english/news/2008/200820.html

Domyślam się, że ten konwerter DA 1.4X SDM w końcu nie wyszedł zgodnie z zapowiedzią z 2008. Czy koś wie, co z tym projektem się stało? Pojawiały się jakieś informacje o przesunięciu terminu?


Pozdrawiam
Paweł
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Paweł napisał/a:
Domyślam się, że ten konwerter DA 1.4X SDM w końcu nie wyszedł zgodnie z zapowiedzią z 2008. Czy koś wie, co z tym projektem się stało? Pojawiały się jakieś informacje o przesunięciu terminu?

nie, nie wyszedł

kiedyś (za Hoyowych czasów) był jakiś wywiad z kimś z Pentaxa, osoba ta twierdziła że w dobie wysokorozdzielczych aparatów cyfrowych, nie są potrzebne TCki, bo można cropować

z drugiej strony nie wiadomo jak się zmieniła strategia Pentaxa po przejęciu przez Ricoha
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
espresso około dwóch tysięcy, raczej ponad tę granicę. Mówi się, że ma kosztować mniej od swojego odpowiednika od Nikona.

Obstawiam 2169, 90 :mrgreen:
 

schwefel  Dołączył: 17.12.2007
Cytuj
Tylko do czego to podpiąć jak sensownych tele w systemie brak...chyba tylko pod T/S 70-200/2.8.

Ja więcej jak 1,6k zł nie dam. Za 990zł jest Sigma a za 500zł można dostać używanego Tamrona.
 

schwefel  Dołączył: 17.12.2007
Cytuj
Cytat
Jak to pod co :shock: 200/2,8 a głównie 300/4

Dopóki nie rozwiążą problemu z napędem to dla mnie nie są sensowne, bo szkła kupuje się na lata, szczególnie te drogie.
espresso napisał/a:
to ja dziękuję nawet do ręki nie biorę

Szczerze mówiąc nie widzę różnicy między Sigmą a Tamronem (mam oba). W obu przypadkach AF mocno kuleje a jakość jest tylko akceptowalna.
espresso napisał/a:
spróbuj go podpiąć pod 300/4

A co ma takiego 300/4 żeby Tamron nie dał rady?
 
Starzec Bogdan  Dołączył: 19.01.2014
Cytuj
A ostrość jest bardzo zdegradowana , że tak się wyrażę, po podpięciu tego conv. Tamrona?
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
espresso napisał/a:
Przynajmniej u mnie nie potrafił złapać ostrości tylko jeździł po zakresie. Łapał tylko ostrość np. z sigmą 85/1,4 HSM


Bo to logiczne, działał prawidłowo. To nie wina telekonwertera.
Obiektyw o ogniskowej 300mm i świetle F4 z telekonwerterem x2 ma już 600mm i światło około F8, a to graniczna ilość światła jakiej do dzialania potrzebuje czujka AF i to nawet przy jasnych scenach i dziennym świetle.
Z Sigma 85mm F1,4 miał tylko 170mm i światło około F2,8 czyli znacznie, znacznie, więcej niż wartość graniczna.

Skuteczność czujników AF to około 0EV do -1EV dla obiektywu o jasności F1,0. Canon podaje -0,5, niektóre korpusy mają -1EV, resztę można sobie przeliczyć, biorąc solidną poprawkę na optymizm producenta, który ową skuteczność podaje pewnie dla silnie kontrastowej granicy, czyli czarne/białe. Ponieważ realnie takie granice są rzadkie chyba, że ktoś stoi na śniegu albo ustawiamy ostrośc na obiekt na tle jasnego nieba, to problemy zaczną się już od 3EV.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Dla K-3 Pentax podaje pracę autofokusa od -3EV.
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
schwefel napisał/a:
Dopóki nie rozwiążą problemu z napędem to dla mnie nie są sensowne, bo szkła kupuje się na lata, szczególnie te drogie.

Z tego co pamiętam, to wszystkie dotychczasowe DA* teleobiektywy miały napęd hybrydowy, a nowy telekonwerter też przenosi napęd przez śrubokręt jeśli wierzyć zdjęciom na pentaxforums.

Co do AF z telekonwerterami, to pamiętam, że K100D potwierdzał ustawienie ostrości w dzień nawet z Tairem 300/4,5 i jakimś bazarowym telekonwerterem x2, więc wynikowa przysłona ponad F8, ale na Canonie 350D z dandelionem już nie.

Podejrzewam, że oprócz jasności bardzo duży wpływ ma wynikowa jakość obrazu, zresztą nawet bez telekonwertera cuda się dzieją jak na pełnej dziurze obiektyw jest słabo skorygowany.
 

schwefel  Dołączył: 17.12.2007
Cytuj
Tylko, że ten napęd hybrydowy nie polega na tym że jak ci SDM padnie to na wiertarce dalej pohula.

Tak mi się teraz przypomniało, że dotąd żaden konwerter nie przeliczał ogniskowej przez co SR miał błędne informacje i więcej psuł niż poprawiał. Ciekawe czy ten będzie miał w końcu funkcję przelicznika jak to jest w C/N.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
schwefel napisał/a:
Tak mi się teraz przypomniało, że dotąd żaden konwerter nie przeliczał ogniskowej przez co SR miał błędne informacje i więcej psuł niż poprawiał.
Gdzieś o tym było już, Pentax AF 1.7x (ten z AF) przelicza i podobno niektóre modele Konko również.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
Skuteczność czujników AF to około 0EV do -1EV dla obiektywu o jasności F1,0. Canon podaje -0,5, niektóre korpusy mają -1EV
SAFOX X i XI, to -3EV mierzone dla szkła f/1.4.
Zresztą to czy szkło jest 1.4, czy 2.8 akurat jest tu mało istotne dla działania AF-a.
schwefel napisał/a:
Tylko, że ten napęd hybrydowy nie polega na tym że jak ci SDM padnie to na wiertarce dalej pohula.
Na tym właśnie może polegać - można przełączyć szkło na śrubokręt jeśli SDM padnie, a zresztą skoro naprawa SDM jest tak prosta, to nie ma się czym przejmować.
 

philip100  Dołączył: 30.10.2010
Cytuj
Makler napisał/a:
schwefel napisał/a:
Tak mi się teraz przypomniało, że dotąd żaden konwerter nie przeliczał ogniskowej przez co SR miał błędne informacje i więcej psuł niż poprawiał.
Gdzieś o tym było już, Pentax AF 1.7x (ten z AF) przelicza i podobno niektóre modele Konko również.

Pentax AF 1.7x nie przelicza. Tzn. nie automatycznie.
Po podpięciu konwertera, na ekranie pojawia się zakres ogniskowych, z których można wybrać tą najbardziej zbliżoną. Podobnie jak w przypadku podpięcia szkła bez styków (przynajmniej jeśli chodzi o K-5 oraz jej nowsze wersje).
 

yazon  Dołączył: 27.02.2013
Cytuj
No i jest: http://www.bhphotovideo.c...x_hd_da_af.html

600 baksów to cena jakiej można było sie spodziewać, nie tak źle.
 
emwi  Dołączył: 02.10.2011
Cytuj
na łąkowo - łachowy sezon jak znalazł :-) oby był tak dobry jakbyśmy chcieli ...
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
espresso napisał/a:
Ciekawe dlaczego 50-135 nie jest dedykowany do współpracy :?:
Może tylna soczewka obiektywu zawadza o soczewkę TC. A gdzie jest napisane z jakimi szkłami współpracuje?
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Bardziej bym się cieszył gdyby odświeżyli starego AF 1,7x, zachowując wszelkie jego zalety.
 

yazon  Dołączył: 27.02.2013
Cytuj
Z x1.7 jest za ciemno na f4, uważam, że x1.4 to bdb posunięcie.

Supported AF lenses:
DA 12-24mm F4
DA* 16-50mm F2.8
DA 17-70mm F4*
DA 20-40mm F2.8-4
DA* 50-135mm F2.8
DA L 55-300mm F4-5.8**
DA 55-300mm F4-5.8 (SMC and HD)**
DA* 60-250mm F4
DA 14mm F2.8
DA 35mm F2.4
DA 35mm F2.8 Macro Limited (SMC and HD)
DA 40mm F2.8 Limited (SMC and HD)
DA 50mm F1.8
DA* 55mm F1.4***
DA 70mm F2.4 Limited (SMC and HD)
DA* 200mm F2.8
DA* 300mm F4
DA 560mm F5.6**
D FA 50mm F2.8 Macro
D FA 100mm F2.8 macro

A few restrictions apply as referenced above:

* does not fully support live view AF
** viewfinder AF can be unstable due to slow lens aperture
*** effective maximum aperture will be F2.4

The following lenses are listed as incompatible as their optical elements will come into contact with the teleconverter:
DA 15mm F4 Limited (SMC and HD)
DA 21mm F3.2 Limited (SMC and HD)
DA 40mm F2.8 XS
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
yazon pisałem już o tym gdzieś na forum, jednakże widzę, że wątek gdzieś "zaginął" :-/
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Bardziej mnie ciekawi jak to będzie współpracować ze szkłami FA i F. Bo że z wymienionymi to raczej oczywiste.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach