ślepowron  Dołączył: 20 Cze 2009
[K200D] Przesunięte podświetlenie punktów AF na matówce...
Witam wszystkich.
Spoglądając dziś w wizjer mojego K200D zauważyłem, że te czerwone punkciki określające aktywny punkt AF są jakby przesunięte w lewo względem linii na matówce. Co śmieszniejsze aparacik mam już jakiś czas, dopiero co robiłem nim sporo fotek na wyjeździe i dopiero dziś zauważyłem to przesunięcie. Poza tym wydaje się korpus ostrzy ok. Czy to może być efekt jakiegoś uszkodzenia mechanicznego, bo chyba fabrycznie nie powinno to być tak ustawione? Sam już nie wiem czy po prostu nie zwróciłem na to wcześniej uwagi czy stało się to niedawno :-/
Dodam, że niestety na wspomnianym wyjeździe aparat przeżył upadek z wysokości około 1 metra, ale zaraz po nim jakoś nie zwróciłem uwagi na wyświetlanie tych punktów. Wydawało się że wszystko jest ok...

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
U mnie są rozmieszczone symetrycznie a podświetlenie punktu centralnego jest ustawione dokładnie na środku kółka pomiaru punktowego.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Może podczas upadku przesunęła się matówka? Otwórz ramkę, wyciąg i włóż ponownie matówkę i zobacz jakie będą efekty.

pxm  Dołączył: 17 Paź 2006
Re: Przesunięte podświetlenie punktów AF na matówce...
ślepowron napisał/a:
bo chyba fabrycznie nie powinno to być tak ustawione?

Podobny temat był kiedyś na forum Nikona (dot. D300). Okazało się, że kilka osób który dokładnie to sprawdziły miały także lekkie przesunięcie. Może to być wada fabryczna.
Jeśli "wychodzi" to na zdjęciach i przesunięcie jest duże to chyba pozostaje Ci serwis :-/

ślepowron  Dołączył: 20 Cze 2009
michal5150 napisał/a:
Może podczas upadku przesunęła się matówka? Otwórz ramkę, wyciąg i włóż ponownie matówkę i zobacz jakie będą efekty.

Zrobiłem tak jak radziłeś, odpiąłem ramkę i ustawiłem matówkę tak na oko i zapiąłem z powrotem. Jest już lepiej, ale wydaje mi się jakby teraz matówka była z kolei delikatnie przekręcona. Najwyżej spróbuję powtórzyć operację aż do skutku...
Nie myślałem, że mocowanie może mieć takie luzy żeby matówka mogła się przemieścić, chyba że coś tam jednak uległo uszkodzeniu i nie jest ona właściwie pozycjonowana po zapięciu ramki :-?
A czy ta podkładka nad matówką powinna być luzem czy po odpięciu ramki powinna pozostać w gnieździe nad matówką?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Opada Ci taka jakby podkładka. Matówkę wsuwasz między tę podkładkę a zatrzask.

Skocz do: