Thadeus  Dołączył: 21.03.2008
Cytuj
To j ja sobie pozwolę dorzucić swoje 3grosze w temacie. Mianowicie jako że ostatnio bawię się w kombinacje pod tytułem przeniesienia tutoriala, za symulowania narzędzia z Ps na PSP etc.
Akurat się tak złożyło ze całkiem przyjemne zdjęcie znalazło się w ostatnim PC to zabrazlem się do kombinowania.

W tutorialu wykorzystam wtyczkę SmartCurves http://free.pages.at/easyfilter/curves.html , wtyczka ta znacznie przewyższa narzędzie obecne w samym psp, choćby możliwością pracy na różnych trybach koloru jednocześnie nie zmieniając trybu obrabianego zdjęcia na stałe. Ponadto czyta i zapisuje krzywe w formacie PS.

A oto mała specyfikacja:
Curves adjustment of RGB and gray images.
Full support of 8 and 16 bits color depth.
Use of the more common gamma correction.
Smart-display of the live histogram.
Auto level correction by setting of shadows and highlights.
Remove of color casts by setting of multiple midtones.
Highlighting of clipped colors.
Different color spaces like RGB, CMK, Lab and others.
Channel masks to limit curve effects.
Works as smart filter in PhotoShop CS3.
Pixel and percentage curve editing and view.
Batch Mode for applying a curve on multiple images

Zatem do dzieła:

1.Odwrócenie obrazka – w tym celu użyłem krzywej Alkosa otrzymując ładny niebieski obrazek.





2. W kolejnym etapie zatem pozbywam się tego brzydkiego zafarbu ponownie używając wtyczki SmartCurves



Nie jest to może dokładne opracowanie kolorów ale i tym się zajmiemy.

3.Do wyrównanie balansu bieli zastosuję obecne w PSP i całkiem sprawnie działające narzędzie do regulacji balansu bieli. Narzędzie to pozwala zarówno wpisać znaną temperaturę i tinte dla danego zdjęcia, jak i ustalić ją poprzez wskazanie 3 punktów na zdjęciu: czarnego (tutaj wskazałem czarna krawędź filmu), białego (gazeta ) i szarego (tenisówki). Z tych punktów program ustala wyjściowy balans bieli który można zmienić na pożądany ustawiając w dole okna wartość wyjściowa.



Kolorystyka zdjęcia od razu się poprawia :)

4. Finalnie dodałem jeszcze zdjęcia kontrastu ponownie z pomocą SmartCrurves (można by to w sumie w poprzednim etapie robic na krzywej lumnacji ale wyszło jak wyszło) i w ostatnim kroku podkręciłem ciut wyprane kolory by stały sie bardziej żywsze.






I finalnie mamy taki obrazek:




Wszystko to można by bez problemu zapiac w skrypt jednak nie rozgryzłem dotąd jak zmusić SC do wybierania presetu w skrypcie PSP (w PS podobno działą to be z problemu)

Życze owocnej zabawy. PSPcałkiem przyjemny kiedy sie nim pobawić i nie trzeba PS'a do wielu rzeczy. Pozdrawiam i miłej zabawy. :-) :-B :mrgreen: :-D

P.S. cholerka mam mam nadziej ze mi głowy nie urwiecie - bo min w picasie moge na 400 ustawic miniaturke ale nie czytelna za bardzo bedzie. Jak by co to zmienie. :-B
 

mateo_m  Dołączył: 17.05.2007
Cytuj
A ja mam pytanie o skanowanie w Vuescanie...

Jak go zmusic, albo czy jest jakis myk zeby miec ICE przy skanowaniu RAW. Bo przy tym trybie, mozna co najwyzej zapisac plik jako 64 bitowy z kanalem podczerwonym.
Wie ktos cos na ten temat?
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
mateo_m napisał/a:
czy jest jakis myk zeby miec ICE przy skanowaniu RAW
Zakładka output, Raw output with: Save.

Fragment z helpa:

Output | Raw output with

(Professional Edition only)

This specifies which operations in VueScan cause the raw scan data to be written to a file.

If set to "Scan" (or "Preview"), the raw file is written at the same time as the scan (or preview). In this case, the raw file has not had infrared cleaning or grain reduction applied.

Assuming that the preview is used primarily to prepare for the final scan, this option should normally be set to "Scan" so that the highest resolution raw image can be saved.

If set to "Save", it is written at the same time as other files are written (i.e. after a scan completes or when the "Save" button is pressed). In this case, the raw file has had infrared cleaning and grain reduction applied.


[ Dodano: 2009-06-24, 22:13 ]
mateo_m napisał/a:
Bo przy tym trybie, mozna co najwyzej zapisac plik jako 64 bitowy z kanalem podczerwonym.
Jak masz zapisaną podczerwień, to możesz też zaaplikować ICE przy skanowaniu z tego rawa. Czyli raw będzie miał paprochy, ale wynikowy plik już nie.
 

mateo_m  Dołączył: 17.05.2007
Cytuj
Dzieki Jarek, jutro sprobuje cos zeskanowac i zobacze jak to dziala :-B
 

Pemigan  Dołączył: 24.06.2006
Cytuj
U mnie ten tutek rowniez nie dziala. Otrzymuje krwisto czerwone negatywy. Maska wyglada ok i tylko maska, tak jakby obraz stal sie maska a maska obrazem ( czarnym ).
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Kurde, przykro mi, jak wyjezdzalem wszystko bylo u mnie w porzadku. Przeslijcie mi kilka zrodlowych plikow na maila (alkos malpa tlen pl), powalcze z nimi jak wroce.


Serdeczne pozdrowienia z Bobo Dioulasso! :mrgreen:
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Cytat
Serdeczne pozdrowienia z Bobo Dioulasso!


Pozdrawiamy i czekamy na relację.

Czerwony zafarb poczeka ;-)
 

xrog  Dołączył: 07.02.2008
Cytuj
Thadeus, dziekuję za ten tutorial. Paint Shop Pro ma atrakcyjną cenę i najprawdopodobniej zastąpi u mnie gimpa, który nawet w ostatniej wersji wspierającej podobno 16-bitów na kolor, ZTCW przy otwieraniu tiffa 16-bitowego konwertuje go do 8-bit.
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
xrog napisał/a:
Paint Shop Pro ma atrakcyjną cenę i najprawdopodobniej zastąpi u mnie gimpa, który nawet w ostatniej wersji wspierającej podobno 16-bitów na kolor, ZTCW przy otwieraniu tiffa 16-bitowego konwertuje go do 8-bit.
Uzywam w pracy Corel Paint Shop Pro X2 i sprobowalem tej wtyczki, no i jednak nie jest tak rozowo. PSP w ogole ma kiepska obsluge 16bit na kanal. Niby otwiera, ale niewiele da sie zrobic. Nie wiem jak to zrobil Thadeus, ale u mnie na Corel Paint Shop Pro X2 wtyczka jest nieaktywna przy pliku 48-bitowym (Plesn Challange 016). Po konwersji na 8-bit dziala, jednak wylaza takie artefakty, ze glowa boli. Usuniecie zafarbu za pomoca krzywych to hardkor - gdybym mial tak sleczec nad kazdym zdjeciem z rolki, to bym sie chyba zalamal. Plik z tutoriala byl stosunkowo latwy - w Gimpie po autolevels wychodzily w miare znonse kolory.
 

Thadeus  Dołączył: 21.03.2008
Cytuj
dzerry napisał/a:
PSP w ogole ma kiepska obsluge 16bit na kanal

to chyba podstawowa blaczka i teoretycznie jak wtyczka ma obsługe 16 bit i podobnoa batch w skryptach PS to pod PSP za cholere nie udało mi się tego zrobić.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Podchodzę jeszcze raz do całego tutorialu i się zastanawiam... Bo mi została jedna śrubka po złożeniu, a zwie się: cs2_act.atn. Co z tym zrobić i gdzie to wrzucić?
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
jorge.martinez napisał/a:
Podchodzę jeszcze raz do całego tutorialu i się zastanawiam...


Podszedlem jeszcze raz i sie wycofuje. Teraz i mi nie dziala :-/ :-/ :-/
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Uff, wreszcie i u mnie działa :-)
 

Iza  Dołączyła: 01.10.2007
Cytuj
alkos napisał/a:
Teraz i mi nie dziala
jorge.martinez napisał/a:
wreszcie i u mnie działa
Alkos, może poproś jorge o pomoc :-P
 

bix  Dołączył: 22.01.2008
Cytuj
Opracował ktoś metodę podobną tylko używając jakiegoś darmowego oprogramowania? lub choć bez tej wtyczki WB?
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Zamiast wtyczki WB można użyć ctrl+b :-)

Być może to ja coś źle konfiguruję, ale gdy klatka jest troszki niedoświetlona, to workflow nie działa. Nie da się nic wyciągnąć z klatki wtedy.

Działa za to zwykłe odwracanie za pomocą innego algorytmu podawanego przez alkosa. Ale wychodzi ziarno i bez ctrl+b na pewno się nie obejdzie.
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
bix, wtyczka BW nie jest konieczna. Jesli koniecznie chcesz poprawiac WB, to na koniec mozesz wciagnac tiffy do jakiejs wywolywarki RAW.

Jesli chodzi o darmowy soft, na koreksie jest temat o skrypcie opartym na imgmagick, ktory jesli dobrze rozumiem zasade dzialania akcji alkosa, opiera sie na podobnych zalozeniach, czyli sciagniecie trzech krzywych do jednego punktu w czerniach. Niestety demon szybkosci to nie jest. Co prawda nie trzeba siedziedz przy komputerze, jednak uzywajac akcji alkosa szybciej obrabiam skany niz automatyczny skrypt z koreksu. Tuatj szczegoly: http://www.korex.net.pl/forum/viewtopic.php?t=2928

[ Dodano: 2010-01-17, 11:23 ]
jorge.martinez napisał/a:
Być może to ja coś źle konfiguruję, ale gdy klatka jest troszki niedoświetlona, to workflow nie działa.
Potwierdzam. Mam rowniez wrazenie, ze nie dziala ze wszystkimi negatywami. Czasem strasznie mi wariuje podczas pipetowania maski.
 

bix  Dołączył: 22.01.2008
Cytuj
Fakt. Dawno nie skanowałem. I teraz dostałem kliszę z ORWO. No i nadal mi wychodzi maska niebieska/zielona zależnie jak mocno przytnę. Muszę coś wymyśleć :)
 
kefa  Dołączył: 13.03.2008
Cytuj
bix, podrzuć na PCZ :-)
 

bix  Dołączył: 22.01.2008
Cytuj
36 klatek? I więcej? :D
Rozważę to. Muszę przede wszystkim sprawdzić czy na pewno zeskanowałem do RAW a nie tylko TIFF.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach