r0man  Dołączył: 15.01.2007
[ K10D] k10d i FF Cytuj
Witam

Od wczoraj stalem sie posiadaczem k10d i oczywiscie przetestowałem na okoliczność FF.
Obiektywy FA, jakimi dysponuję, to kit 18-55, FA 50/1.7 i parę innych o jasności około 4.
FF wystepuje wyraznie jedynie dla tego FA 50/1.7 i praktycznie tylko przy przyslonie 1.7 i zdjęciach na "krótkim dystansie".
Testy robiłem w ten sposób, że fotografowałem z ukosa pilota od telewizora ustawiając ostrość centralnym polem AF z odległości kilkudziesieciu centymetrów. Praktycznie we wszystkich przypadkach najostrzejszy był na zdjeciu przycisk na pilocie umiejscowiony przed tym, na ktory nastawiałem ostrość - róznica w odległości od czoła obiektywu poniżej 1 cm.
Ostrość ustawiana przy sztucznym oswietleniu, zdjecia z lampą.
Przy innych przyslonach i szklach efektu nie dałem rady zobserwować, gdyz był skutecznie maskowany przez DOF.
Na dzisiaj zostawiłem sobie testowanie FA*300/4,5 - mam nadzieję, że z tym szkłem nie wyjdą jakieś problemy - jak by co, napiszę.

Czy waszym zdaniem taki FF to problem uzasadniający ewentualną wymianę aparatu ?
W sumie zbytnio mi to nie przeszkadza - wiekszość szkieł jakie uzywam to manualne stałki, gdzie AF jest średnio przydatny, bądź szkła amatorskie i raczej ciemne. Tę 50 tez zwykle przymykam, a juz przy 2.0 nie widze problemu. Ale faktem jest, że z moim DS-em nie ma tego problemu w ogole (za to AF ustawia znaaaacznie dłuuuużej).


pozdrawiam

r0man
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Witam.
r0man napisał/a:
Czy waszym zdaniem taki FF to problem uzasadniający ewentualną wymianę aparatu ?
a czytałeś forum?
ak sprawdzić K10D przed zakupem
K10 w sprzdaży
 

Piotr Sawicki  Dołączył: 21.12.2006
Cytuj
roman , jezeli chcesz zamienic aparat to ff nie jest podstawą do wymiany tego aparatu. bo według serwisu , nalezy to skorygowac w serwisie . przykre ale prawdziwe
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Za to:
r0man napisał/a:
testowanie FA*300/4,5
zgodnie z tradycją:
I Hate You ;-) (poczytasz forum, zrozumiesz, że to nic obraźliwego!!!)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
r0man napisał/a:
Czy waszym zdaniem taki FF to problem uzasadniający ewentualną wymianę aparatu ?
To tylko zależy od ciebie. Testując moją Kasetkę, miałem BF na 50/1.7, ale na 300/4.5 aparat ustawiał AF w pkt.
Piotr Sawicki napisał/a:
roman , jezeli chcesz zamienic aparat to ff nie jest podstawą do wymiany tego aparatu. bo według serwisu , nalezy to skorygowac w serwisie . przykre ale prawdziwe
Tu masz rację, raczej serwis, chyba, że sklep bedzie tak uprzejmy i Ci wymieni.
 
r0man  Dołączył: 15.01.2007
Cytuj
argawen napisał/a:
r0man napisał/a:
Czy waszym zdaniem taki FF to problem uzasadniający ewentualną wymianę aparatu ?
To tylko zależy od ciebie. Testując moją Kasetkę, miałem BF na 50/1.7, ale na 300/4.5 aparat ustawiał AF w pkt.
Piotr Sawicki napisał/a:
roman , jezeli chcesz zamienic aparat to ff nie jest podstawą do wymiany tego aparatu. bo według serwisu , nalezy to skorygowac w serwisie . przykre ale prawdziwe
Tu masz rację, raczej serwis, chyba, że sklep bedzie tak uprzejmy i Ci wymieni.


Mozliwość wymiany istnieje - kupowałem w sklepie dla idiotów i mieli jeszcze 2-3 sztuki, tylko tam nie ma za bardzo jak sprawdzać i boje się trafic na jeszcze gorszy egzemplarz - wtedy bedzie prawdziwa kupa :-(

Mam jedno podstawowe pytanie - czy komuś wyregulowali skutecznie FF w serwisie ?
Ile to trwało ?

Pytam, bo jakoś mam uraz do wysyłania sprzetu do serwisu

pozdrawiam

r0man
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Ja proponuję przejść się jednak "do idiotów" i pomacać pozostałe puszki. Decyzję podejmiesz na miejscu. (Zabierz swoją kartę i aku, zrób zdjęcia, spisz nr seryjne =przypisz do zdjęć, sprawdź w domu co i jak...) wróć i zamień.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
r0man napisał/a:
Mam jedno podstawowe pytanie - czy komuś wyregulowali skutecznie FF w serwisie ?
Ile to trwało ?
Oddałem Kasetkę, odbiór mam na 17.01. Czyli 2 tygodnie, jak w gwarancji napisali. Przynajmniej na papierze. Odbiorę, to sprawdzę.

[ Dodano: 15-01-07, 13:36 ]
Apropo, właśnie odebrałem FA 300/4,5. Śmiga aż miło, prawdziwy demon szybkości z K10D. Oczywiście porównuje z DS i K100D. FF/BF oczywiście nie ma :mrgreen: .
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
argawen napisał/a:
Apropo, właśnie odebrałem FA 300/4,5. Śmiga aż miło, prawdziwy demon szybkości z K10D. Oczywiście porównuje z DS i K100D. FF/BF oczywiście nie ma :mrgreen: .
łojej, gratulacje! Cieszę się.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
argawen, jestem w dość masochistycznym nastroju - zrób może taki test, z jakim czasem naświetlania jesteś w stanie z ręki zrobić ostre zdjęcie z SeRem tym obiektywem przy 300 mm (czyli 450 mmm). Teoretycznie 1/50 -- 1/100 sek... :shock:
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
To są fotki jeszcze z Kasetki. Gorzej chyba nie bedzie z K10D. Ale nie zawsze się udaje.


1/45.


1/60 sek.

1/90 sek. Zapomniałem rękę wyciąć z prawej strony :-/ .

 

Pentagram  Dołączył: 21.09.2006
Cytuj
swoją drogą to zastanawiające, że ta sama puszka w zależności od obiektywu ma FF lub nie.
Też sprawdziłem i jak pisałem wcześniej w innym wątku mam 8mm FF z 18-55, podpiąłem Tamrona 300 i AF idealnie trafia w pkt, natomiast 28-70/2.8 pokazał ni FF 6mm. Idąc za ciosem, strzeliłem z Nikona D200 ale ten padalec nie wykazał FF/BF, ani przy 70-200/2.8, ani przy 17-55/2.8.
Wniosek: Podłość aparatów nie ma granic!
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Ale ta przypadłość widzisz na fotkach, czy tylko przy linijce ? Moja Kasetkę wysłałem do regulacji, bo BF wykazywała na fotkach. testem linijkowym nie przejmowałem sie, do czasu gdy znajomi poprosili, bym zrobił parenaście fotek ich córce. Wtedy wyszło szydło z worka. Postrzelaj sobie różne ujęcia, zobaczysz, czy ci to przeszkadza.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Jako weteran walk z FF dodam jeszcze, że K10 chyba "dociera" się z czasem...:)
Pierwsze zdjęcia (kilkaset) zawsze wykazywały FF (w świetle żarowym) - moje trzecie body po drugim naładowaniu akumulatora zacząło trafiać niemal w punkt (poprzednie 2 nie wyleczyły się tak szybko, ale też zaobserwowałem poprawę, po kilku dniach używania). Ponieważ zauważyłem (dzięki wątkowi na forum dpreview) zależność miedzy sprawnością AF, stanem naładowania akumulatora, polecam kilka razy go rozładować, zanim definitywnie stwierdzisz, że body powinno isć do regulacji, czy wrócić do sklepu. Naprawdę, z czasem jest lepiej i żadne inne logiczne wyjaśnienie tego faktu nie przychodzi mi do głowy... Jeżeli nie ma problemu z trafieniem w punkt w świetle dziennym, postrzelaj kilkaset fotek - jest szansa, że sytuacja się ustabilizuje.
A i jeszcze jedno:
Przez zeszły tydzień testowałem K100D dla koleżanki. Przez pierwszych kilka godzin również wykazywała FF (światło żarowe z 50/1.4) - odłożyłem ją pewny, że następnego dnia wróci do sklepu, gdy uruchomiłem ją za jakieś dwie godziny, zaczęła dokładnie w tych samych warunkach trafiać idealnie w punkt! Tutaj cieżko mi winić zasilanie, bo były to sprawdzone Energizery 2500 załadowane na full... Przez cały tydzień problem się już nie pojawił i dzisiaj aparat leci do Polski... Jeżeli ktoś potrafi to wyjaśnić, to chętnie posłucham...
 

Pentagram  Dołączył: 21.09.2006
Cytuj
niestety na niewielkich odległościach (oczywiście w przypadku szkieł, z którymi ten ff u mnie jest) zdjęcia są nie ostre. Ale najbardziej to zdenerwowała mnie dziś bateria. Wybrałem się na małe zleconko, miałem zrobić około 700 zdjęć bez lampy, na powietrzu, pomyślałem - prądu będzie na styk. Zrobiłem 305 i finito. Jutro muszę dokończyć. Oczywiście "guzik" RAW to wielki guzik z pentelką: ustawiam w menu aby naciśnięcie na niego zmieniało mi zapis na RAW na stałę, aż do następnego naciśnięcia, co jest logiczne i wszystko działa do czasu aż nie nacisnę klawisza PLAY czyli podglądu, po wyjściu z podglądu napis RAW znika z górnego wyświetlacza jak za dotknięciem magicznej różdżki.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Jeżeli ktoś potrafi to wyjaśnić, to chętnie posłucham...
To może byc tak jak z seksem - nie zawsze te pierwsze godziny są najlepsze, ale później człowiek się rozkręca.
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Jeżeli ktoś potrafi to wyjaśnić, to chętnie posłucham...

kasetka przestraszyla sie, ze ja oddasz no to nie miala wyboru 8-)
 

valdi99  Dołączył: 08.06.2006
Cytuj
argawen napisał/a:
To tylko zależy od ciebie. Testując moją Kasetkę...


A ja testując DSem co prawda, Twego FA 300/4.5 (dzięki za pożyczenie) też miałem w punkt, bez względu na rodzaj światła (żarowe/dzienne etc.) byle wystarczająco mocne.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Pentagram napisał/a:
Oczywiście "guzik" RAW to wielki guzik z pentelką: ustawiam w menu aby naciśnięcie na niego zmieniało mi zapis na RAW na stałę, aż do następnego naciśnięcia, co jest logiczne i wszystko działa do czasu aż nie nacisnę klawisza PLAY czyli podglądu, po wyjściu z podglądu napis RAW znika z górnego wyświetlacza jak za dotknięciem magicznej różdżki.

Fakt, tak to działa... Może poprawią w nowym firmware.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Pentagram napisał/a:
na powietrzu, pomyślałem - prądu będzie na styk. Zrobiłem 305 i finito.
Może zimno było, więc... Ale chyba spadek naładowania jest przy Ni-Mh.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach