rjan  Dołączył: 18.03.2008
k-7 a pułapka ostrości Cytuj
Kolejna irytująca nieco sprawa związana z obsługą K-7: catch in focus (tzw. pułapka ostrości). Aby skorzystać z tej funkcji trzeba posiadać obiektyw manualny lub DA/FA z przełącznikiem manualnego ostrzenia. Po ustawieniu odpowiedniej funkcji w menu, ustawia się ostrość na AF-S i wciska spust jak przy normalnie wykonywanym zdjęciu. Wtedy aparat robi zdjęcie gdy w kadrze znajdzie się coś ostrego (ponoć - nie testowałem jeszcze, bo nie mam teraz odpowiedniego obiektywu). Chyba dużo lepiej byłoby zrobić to w sposób podobny do interval shooting - start z menu, i umożliwić funkcjonowanie z każdym obiektywem.
 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
rjan, nie jestem w tej kwestii prymasem, ale zdaje się, że tak było zawsze jeśli chodzi o pułapkę ostrości w starych korpusach a nie tylko w K7 .. jeśli się mylę to przepraszam :roll:
 

rjan  Dołączył: 18.03.2008
Cytuj
sołtys, być może, ale nieco irytujący jest fakt, że nie mogę tego użyć z żadnym z moich szkieł AF - od kitów, poprzez Sigmy 10-20, 18-50/2.8 do Tamrona 90/2.8. Nie widzę powodu, dla którego nie można by tego zrobić.
 

matth  Dołączył: 21.04.2008
Cytuj
rjan, jakie miałeś body wcześniej? Tam też było to irytujące? Eeee nie popadajmy w paranoję.
 

rjan  Dołączył: 18.03.2008
Cytuj
matth, nie o to chodzi, co miałem wcześniej. Chodzi o to, że w dzisiejszych czasach nie mogę skorzystać z pułapki z żadnym z wymienionych szkieł, które są szkłami produkowanymi obecnie. To, że od zawsze tak to działało nie oznacza, że nie można tego poprawić. Bo z technicznego punktu widzenia sensu takiego ograniczenia nie ma - kwestia sterowania. Z tego powodu na początku inne było sterowanie dla punktów AF, inne jest dla podświetlania górnego LCD. Kwestia pomyślunku i poprawy ergonomii, nad którą Pentax/Hoya mogłby jeszcze popracować.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Pułapka ostrości to rozwiązanie, które ma ułatwiać pracę szkłami manualnymi i tak to zostało ograniczone.
 

rjan  Dołączył: 18.03.2008
Cytuj
plwk, * nie są manualne, a działa...
 

matth  Dołączył: 21.04.2008
Cytuj
rjan, jak wyłączysz ich napęd to są manualne. Ja nie widzę sensu robienia pułapki ostrości dla szkieł af. Pewnie konstruktorom nie wpadło to nawet do głowy ;-)
 

rjan  Dołączył: 18.03.2008
Cytuj
matth napisał/a:
Ja nie widzę sensu robienia pułapki ostrości dla szkieł af.

A jaki widzisz dla szkieł manualnych? Kiedy się to stosuje i dlaczego dla AF nie ma sensu?

Wiem, że AF K-7 jest dużo lepszy niż poprzedników, ale i tak pułapka czasem by się przydała - np. stawiam aparat na statywie i zostawiam by czekał aż zwierz się z matecznika wynurzy ;-)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
rjan, Ale tak było w innych korpusach DSLR Pentaxa.
 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
A ja rozumiem rjana, bo czemu nie miałoby to działać lepiej niż w poprzednich modelach? Może podesłać Pantaksowi (emailem) ten pomysł, zanim wypuszczą kolejną wersję firmware? Skoro tak szybko zareagowali na niewygodne wybieranie punktów AF, to może i cóś takiego "przy okazji" poprawią? ;-)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
andrusz napisał/a:
A ja rozumiem rjana, bo czemu nie miałoby to działać lepiej niż w poprzednich modelach?
Ale to przecież działa dobrze.
 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
rjan napisał/a:
pułapka czasem by się przydała - np. stawiam aparat na statywie i zostawiam by czekał aż zwierz się z matecznika wynurzy

Dokładnie m.in. do tego typu fotografii to jest wymyślone .. albo np. ustawiasz ostrość na dziuple i czekasz aż coś tam przyfrunie. Często przy "bardziej zaawansowanych" fotografiach (cokolwiek by to nie znaczyło) zostawia się aparat na jakiś czas (w tym również na noc). Ustawia się ostrość na jakieś konkretne miejsce (operując przy tym głębią ostrości w razie potrzeby) i tutaj AF jest absolutnie zbędne.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Mnie tylko dziwi, że nie czytałem narzekań na działanie tego ficzera w poprzednich korpusach. Nagle jest be w K-7 :shock: .

 

Jacek S  Dołączył: 28.04.2008
Cytuj
rjan napisał/a:
A jaki widzisz dla szkieł manualnych? Kiedy się to stosuje i dlaczego dla AF nie ma sensu?


Nie chodzi o to, że dla szkieł AF nie ma to sensu, tylko z założenia było to przewidziane dla szkieł manualnych. Dlatego w szkłach z * dodano przełącznik AF/M, dla którego zdaje się nie być innego zastosowania aniżeli ww wymieniona pułapka ostrości. Aby pułapka ostrości zadziałała korpus musi być ustawiony w tryb AF i podpięty obiektyw manualny lub obiektyw z * ustawiony w tryb manualny. Zatem jest sporo obiektywów które to obsługują. Tym bardziej, że taka funkcjonalność tego ficzera jest od lat 90-ych ubiegłego wieku i nie została okrojona.
Została nawet rozbudowana, dzięki przełącznikowi AF/M na * ;-D
 

rjan  Dołączył: 18.03.2008
Cytuj
Panowie, wiem, ze tak było, nikt nie krzyczał wcześniej itp. Mnie po prostu nieco irytuje fakt, że mając ten ficzer w puszce nie mogę z niego skorzystać we współpracy z na codzień wykorzystywanymi szkłami. Tym bardziej, że żadnego sensownego uzasadnienia nie widzę. Cieszyłbym się z możliwości postawienia mojego Tamrona 90 na czatach, ale niestety nie mogę. Nie widzę powodu, dla którego w menu, obok pozycji "Interval shooting", nie mogłaby się pojawić opcja "Catch in focus". Zresztą w tej pierwszej też mogliby pozwolić na więcej niż 99 zdjęć :-)
 

Jacek S  Dołączył: 28.04.2008
Cytuj
rjan napisał/a:
Cieszyłbym się z możliwości postawienia mojego Tamrona 90 na czatach


Zawsze można napisać maila do tamrona aby w następnej wersji obiektywu dodali przełącznik AF/M ;-)
Bo tu akurat to wina tamrona a nie pentaxa.
 
folab  Dołączył: 31.01.2007
Cytuj
Jacek S napisał/a:
Zawsze można napisać maila do tamrona aby w następnej wersji obiektywu dodali przełącznik AF/M

Przecież właśnie taki przełącznik ma :!:
 

Jacek S  Dołączył: 28.04.2008
Cytuj
folab napisał/a:
Przecież właśnie taki przełącznik ma

No to jak ma, to będzie działać.

Ale aby aparat mógł stać "na czatach" trzeba mieć wężyk z blokadą spustu. Chyba, że jest jakieś inne rozwiązanie, którego nie znam.

Na przykład taki:
http://www.allegro.pl/ite...k100d_k110.html

(nie jestem sprzedawcą ale jeśli nie wolno takich linków podawać to proszę usunąć)
 

rjan  Dołączył: 18.03.2008
Cytuj
Primo, w instrukcji napisano, że obiektyw ma być manual albo serii DA/FA z przełącznikiem. Nie ma słowa o AF innego typu. Przełączanie Tamrona na manual pierścieniem (taki to mechanizm on ma) nic nie da, ponieważ tylko odpina sprzęgło. Dla body wciąż jest obiektywem AF - zestaw styków dla KAF2.

Secundo, wg instrukcji nie jest potrzebny wężyk. Naciska się spust i aparat czeka na obiekt w polu ostrości.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach