anatol1  Dołączył: 18.06.2009
K-m + wężyk spustowy Cytuj
Km-ka, jak wiadomo, nie ma gniazda do wężyka spustowego i jest przez to problem
z autobracketingiem potrzebnym do HDR-u.
Pilot i samowyzwalacz pozwala na strzelenie pojedyńczej klatki, natomiast ABC można
uruchomić tylko "z palca". Do pewnego unieruchomienia korpusu potrzebne jest imadło.
Mechaniczny/giętki wężyk spustowy rozwiązałby sprawę, tylko że....nie ma go gdzie
wkręcić.
W związku z tym pytam: czy jakaś złota rączka przy udziale złotej główki zrobiła już
jakąś przystawkę pozwalającą na użycie zwykłego wężyka do Km-ki ?
 

KoZoL  Dołączył: 07.08.2009
Cytuj
Nie wiem czy Km-ka ma opcje sterowania podczerwienią :), bo jak ma - to komórką z irdą + odpowiednie oprogramowanie => sprawa załatwiona :)
Programik to Psiloc irRemote.
Pozdrawiam
 

anatol1  Dołączył: 18.06.2009
Cytuj
o pilocie wspomniałem, więc sterowanie na podczerwień jest, ale wyzwala tylko jedno
klapnięcie lustra z jednym ustawieniem czas/przysłona/czułość.
O trzykrotnym klapnięciu -/0/+ nie ma mowy.

Jakie oprogramowanie masz na myśli, bo chyba nie takie, które zmienia to co jest
aktualnie w puszce ?
 

KoZoL  Dołączył: 07.08.2009
Cytuj
anatol1 napisał/a:

Jakie oprogramowanie masz na myśli, bo chyba nie takie, które zmienia to co jest
aktualnie w puszce ?

Niestety nie takie :/.
To program symulujący prace pilota uniwersalnego.

W takim razie na moim poziomie wiedzy sprawę załatwi żeliwny statyw :)
Pozdro
 

rbucz  Dołączył: 01.12.2006
Cytuj
"z palca" mówisz działa? no to proste: rozbierasz aparat, wiercisz w okolicach spustu dziurkę, przez którą wyprowadzasz kabelki przylutowane jednym końcem do spustu migawki - a na drugim - przełącznik. W bardziej eleganckiej wersji, w dziurce montujemy miniaturowe gniazdo, pozwalające na odpięcie "wężyka", gdy nie jest potrzebny. Tylko czy warto tak demolować aparat? ;-)
 

anatol1  Dołączył: 18.06.2009
Cytuj
No nieee...chirurgiem nie jestem i w operację na otwartej puszcze bawić się nie będę.
Poza tym gwarancja :!:

Przyszedł mi do głowy pewien pomysł - jak zrobić czarodziejską różdżkę/popychacz
do zwalniania spustu:
kawałek patyka (może być z drewna sandałowego - szlachetność marki do
czegoś wszak zobowiązuje) z wkręconą na końcu sprężynką, w której środek włożę
gąbkę tłumiącą drgania własne sprężynki i .... wuala ... mamy przyrząd do wyzwalania
migawki bez przenoszenia drgań pochodzących od palucha.

Śmiech śmiechem, ale po zejściu z rowerowego siodełka, tętno długo się uspokaja.
Cóż...wiek i zdrowie, a raczej jego brak, robią swoje :-(
 

KoZoL  Dołączył: 07.08.2009
Cytuj
Powstanie nowej technologii warunkuje tylko jedno - potrzeba jej posiadania :)
Powodzenia :)
 

user  Dołączył: 27.03.2008
Cytuj
a moze w instrukcji cos podpowiedzieli..
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
Może wygiąć kawałek płaskownika, nawiercić i nagwintować otwór na tradycyjny wężyk mechaniczny a całość umieścić między body a płytką statywu, ew. przykręcić śrubą statywową.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Ja tak zrobiłem do pleśniaka który miał uszkodzone wyzwalanie wężykiem , z tą różnicą że
ta klamra była ustawiona - patrząc z boku - góra , przód aparatu i spód , i była niezależna od mocowania statywowego , na spodzie i górze na płaskownik (z blachy aluminiowej , która się dobrze poddawała przy zakładaniu ) były założone gumki które pewnie się trzymały obudowy a przy tym nie rysowały jej . W cyfrówce przód/tył pewnie odpada bo grip i przyciski wadzą .
No i w cyfrze można coś podłożyć/przykleić do linki wężyka np. gumowa podkładka , ja miałem poprostu zadekowany oryginalny otwór w spuście :-)
 

anatol1  Dołączył: 18.06.2009
Cytuj
No to chyba pomysł michal5150 będzie zrealizowany - :-B
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
A może bardziej elegancko? ;-)


Blaszka odpowiednio wyprofilowana (żeby przeszła nad pokrętłem), mocowana w sankach aparatu.
 

anatol1  Dołączył: 18.06.2009
Cytuj
Też dobry pomysł :!: tylko jedna uwaga: blaszka powinna być wsuwana w sanki
od tyłu (z przodu nie ma prześwitu) i jakaś folia izolacyjna na styki lampy chyba też
by się przydała.
Zarobiłeś drugie :-B

(chyba wpadniesz w alkoholizm :mrgreen: )

[ Dodano: 2009-09-18, 20:42 ]
Wygięcie blaszki na kształt leżącej litery U powinno załatwić sprawę !
 

Limonit  Dołączył: 29.01.2009
Cytuj
Że do K-m gripa nie ma, to wiem, ale może zamontowali tak jakieś gniazdko na spodzie i moze przypadkiem wyprowadzili tam styki wyzwalania? Jak to wygląda? Bo byłaby to jakaś możliwość dorobienia wężyka.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Nagwintować spust. Aż mnie dziwi, że od razu nie wstawili. Taki sam problem miałem z Fuji S602Z - brak możliwości podłączenia wężyka. A to zaawansowana hybryda roku 2002 (albo 2004, już nie pamiętam). Naprawili ten błąd w następnym modelu i po prostu wstawili nagwintowany spust. Jak minie ci gwarancja, możesz podmienić spust na gwintowany z innego aparatu. A na razie musisz szarpać się z płaskownikami. :-|
 

user  Dołączył: 27.03.2008
Cytuj
tokiem Limonit'a, niema tam miejsca na gripa? moze tutaj wystarczy styki zewrzec..
 

anatol1  Dołączył: 18.06.2009
Cytuj
Znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/ite...d_k20d_k_7.html
i zastanawiam się, czy sterowanie migawki poprzez gniazdo USB nie jest ryzykowne.
To chyba nie jest rozwiązanie firmowane/aprobowane przez pentaxa :?:
Co o tym sądzicie ?
 

kapsel  Dołączył: 13.11.2008
Cytuj
k20d można podłączyć pod komputera i ponastawiać żeby robił zdjęcia.
ale k-m pomyślany jako nieduży aparat i do tego noszenie laptopa :D
zaprzepaszcza całą ideę.
 

anatol1  Dołączył: 18.06.2009
Cytuj
kapsel ... Twoja uwaga jest bezcenna - czyli ma wartość "0" (słownie: zero)
Otworzyłeś chociaż link podany przeze mnie ??? ... Wiesz o czym piszesz ???

Mimo to dziękuję za zainteresowanie moim problemem :)

Ubi Pentax, ibi Pax !
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
anatol1:
1) na tej aukcji USB widać tylko na jednym zdjęciu, w opisie aukcji nic o tym nie wspominają
2) drogo jak na kawałek kabla z guzikiem
3) nie znam k-m, ale jeśli podłączenie do kompa przez USB może wyzwalać migawkę, to znaczy, że odpowiedni układ [zapewne trzeba określony sygnał wysłać] podpięty na kabelku też powinien spełniać funkcję. Należałoby znaleźć dokumentację jaki sygnał wyzwala migawkę z USB - bo nie sądzę, że zwarcie 2 końcówek jak to jest w zwykłym wężyku

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach