Cobretti  Dołączył: 06.02.2007
naprawa FF/BF samodzielnie:-) Cytuj
zobaczcie
http://forums.dpreview.co...thread=22013971

nie sprawdzałem, bo nie mam FF/BF, ale pewnie zadziała:-)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Cobretti napisał/a:
zobaczcie
:shock: :shock: . Niby nie potrzebuję, ale jak to się sprawdza.....
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Cytat
10. Go out and enjoy nice photos!!!
heh, niezłe, szukam tego w starszych korpusach, tak dla zabawy,a co... :-P

buu
Cytat
Well, I just confirmed that this particular sequence doesn't work on a DL. :-)


na DSie też nie
 

Tok'Ra  Dołączył: 10.07.2006
Cytuj
Z tego wynika, ze rewelacja - i wszystko regulowane ma cyfrowo, a nie na srubki :mrgreen: .
Ciekawa funkcja jest mozliwosc zgrania firmware aparatu na karte - tej funkcji
wlasnie brakuje mi w GX-1S ;-) - bo to krok do polonizacji menu i nie tylko (np. Wasia Samsung Firmware).
Podejrzewac nalezy, ze taka kombinacja przyciskow daje wejscie serwisowe w kazdym aparacie - a ta informacja wlasnie wyciekla, (serwisy pewnie nie moga obrobic sie w regulacjach), wiec zaawansowany uzytkownik moze to teraz zrobic sam.

Wazne: jesli cos modyfikujemy - nalezy przed modyfikacja zawsze zapisac wszystko co bylo przed modyfikacja na karteczce, by mozna bylo wlasciwie cofnac zmiany, gdyby cos poszlo nie tak :roll:

Ja tez tak chce!!! 8-)

[ Dodano: 2007-02-11, 12:45 ]
argawen napisał/a:
Cobretti napisał/a:
zobaczcie
:shock: :shock: . Niby nie potrzebuję, ale jak to się sprawdza.....


Hmm... czyli jak popsuc K10 ;-)

1. Sprawdzamy czy nasz K10D' ma juz firmware 1.10. Sprawdzamy, czy nasz akumulator w aparacie jest naladowany na full - jesli padnie podczas modyfikacji firmware, mamy pozamiatane...

2. Robimy fote wzorca czy linijki dla wykrycia BF/FF.

3. Wylaczamy aparat.
Naciskajac jednoczesnie [PLAY]+[OK] wlaczamy aparat.
Pojawi sie info o wersji firmware aparatu.

4. Wtedy naciskamy przyciski:
[Fn]->[Fn]->[INFO]->[MENU] przez 5 sekund.
I mamy tryb serwisowy!!!

5. Naciskamy strzalke w prawo [right key]
,przelaczamy tryb na DEBUG MODE .
naciskamy [OK].
(ekran zgasnie)

6. Naciskamy [MENU] i wybietamy zakladke SETUP.
naciskamy [Up key], widzimy TEST MODE.

7. Wybieramy AF TEST menu. Tu mamy menu korekcji autofokusa AF.
Jesli mamy FF czyli Front-Focusing, (zapisac org. wartosc na kartce ) zmniejszamy
wartosc.
Jesli mamy BF czyli Back-Focusing, zwiekszamy wartosc.
Po ustawieniu wartosci naciskamy [OK] i wychodzimy z Setup Menu.

8. Testujemy i nanosimy kolejne poprawki gdy dalej jest zle.
(powtarzamy algorytm od punktu 6 by poprawnie ustawic)

9. Wracamy do Service Menu (krok 3,4).
Wylaczamy DEBUG MODE
i naciskamy [OK].(zapisze sie i zgasnie ekran LCD)

10. I po naprawie, albo jak wykonamy cos nie tak, to mamy uwalony aparat !!!

 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Tok'Ra napisał/a:
jak wykonamy cos nie tak, to mamy uwalony aparat

e tam, w najgorszym razie mamy jeszcze wieksze problemy a AF niz przed regulacja. Wylaczamy tryb serwisowy, pakujemy zabawke do pudelka i wysylamy do serwisu.
 

Tok'Ra  Dołączył: 10.07.2006
Cytuj
l_uka napisał/a:
Tok'Ra napisał/a:
jak wykonamy cos nie tak, to mamy uwalony aparat

e tam, w najgorszym razie mamy jeszcze wieksze problemy a AF niz przed regulacja. Wylaczamy tryb serwisowy, pakujemy zabawke do pudelka i wysylamy do serwisu.


Pewnie....a serwis przysle nam fakturke na rownowartosc np. 100-200 euro, plus za spedycje, bo gwarancja takich dzialan nie obejmuje.
Troche droga zabawa :-P i powinien sie tak bawic tylko ktos to ma do tego czuja, z naladowanym akumulatorkiem, i musi to zrobic bo nie moze juz na swoje foty patrzec :mrgreen:
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Tok'Ra napisał/a:
serwis przysle nam fakturke na rownowartosc np. 100-200 euro, plus za spedycje, bo gwarancja takich dzialan nie obejmuje.
tylko wtedy, gdy jest jakiś zapis, że wchodziliśmy do menu serwisowego. Bo jak inaczej będzie wiedział, że cos robiliśmy z softem ?
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
argawen napisał/a:
tylko wtedy, gdy jest jakiś zapis, że wchodziliśmy do menu serwisowego

jaki to moze byc zapis? np cyfrowy? no to zmieniamy wczesniej date 8-)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
l_uka, :mrgreen: :-B :-B
 

papcio  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Tok'Ra napisał/a:
Pewnie....a serwis przysle nam fakturke na rownowartosc np. 100-200 euro, plus za spedycje, bo gwarancja takich dzialan nie obejmuje.


A jak mi udowodnią, że przez zupełny przypadek taka kombinacja klawiszy mi się nie wybrała? Gwarancji nie podlegają uszkodzenia związane z manipulacją mechaniczną bądź elektroniczną.

A swoją drogą to jak znajdę chwilkę to postaram się porozgryzać inne opcje. Musia tam być tego dużo. Chciało by się mieć instrukcję serwisową...
 

dpodlejski  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Jest dużo - można pozgrywać ROM/EEPROM procka, dsp i "lens" (czyli pewnie kontrolera obiektywów?).
Coś mi się zadaje że za jakiś czas pojawią się podrasowane wersje firmware dla K10D.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dpodlejski napisał/a:
"lens" (czyli pewnie kontrolera obiektywów?).


sa to zapewne dane MTF zawarte w chipie obiektywu - zgralem z FA50/1.4 i na to wlasnie wyglada :-)

W ogole niezly bajer - tez licze na wysyp wasiawerów ;-)
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
moge dopiero wieczorem to zobaczyc...dziala ten ukryty fjuczer?
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Dobra, z czystej ciekawości sprawdziłem - z kasetką nie działa :-) Może ktoś znajdzie jak wejść do tego menu w kasetce, stawiam :-B :-B ;-)
 

TomiTom  Dołączył: 13.01.2007
Cytuj
pewnie trzeba to wstukać trochę dłużej na oko 5h.
 

tomecki  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Ja mam zacięcie do takich prób, jak by się znalazł chętny żeby udostępnić mi kadyszkę do testów to zapraszam :mrgreen: a później się serwis otworzy i mogę ewentualnemu dobroczyńcy (czyt. samobójcy) zaproponować udział w dochodowej firmie:
U tomeckiego szybko łatwo i przyjemnie a co najważniejsze tanio spieprzysz swoją kadyszkę satysfakcja z dokonanej naprawy bezcenna ;-)
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
tref napisał/a:
heh, niezłe, szukam tego w starszych korpusach, tak dla zabawy,a co...
buu
Cytat:
Well, I just confirmed that this particular sequence doesn't work on a DL.
na DSie też nie

Właśnie się pojawiło na dpreview - dla DL, DS i K100D

http://forums.dpreview.co...thread=22023704

Nie mam jak sprawdzić, więc nie wiem, czy to prawda.

"hi,

Here's come How-to-adjust dl, ds, ds2, k100d!!

I can't find exact source of this, because it is wide spreaded.


If your pentax camera scribed above have problem with focus, you can adjust it yourself.

And Of course, You yourself is responsible for doing something scribed below.

STEP
1. Power OFF
While pressing [AE-L]+[INFO], turn the camera on.
Firmware is desplayed on LCD.
Press [MENU]->[MENU]->[INFO] within 5 seconds.
You can see DEBUG mode screen.
By pressing [Right key],Make [DEBUG MODE DIS] to [DEBUG MODE EN].
Then, Press [OK].

2. Press [MENU], you can see setup menu.
By pressing [Up key], select AF TEST.
By pressing [Right key], go into AF TEST menu.
By pressing [Down key], select FOCUS CORR.
now you can adjust shift amount by pressing [right key] or [left key].
(*Don't touch AF Area Test.)
after changing the value, Press [OK] to save.
3. Test your camera that Focus is corrected.
(repeat step 2. till you satisfy the result.)
4. Power OFF
While pressing [AE-L]+[INFO], turn the camera on.
Firmware is desplayed on LCD.
Press [MENU]->[MENU]->[INFO] within 5 seconds.
You can see DEBUG mode screen.
By pressing [Right key],Make [DEBUG MODE EN] to [DEBUG MODE DIS].
Then, Press [OK].
5. Go out and enjoy!!

Again, You YOURSELF is responsible for doing this process. "
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
w deelu dziala 8-)
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
l_uka napisał/a:
w deelu dziala
No to super. Spróbuj wgrać sobie Arkanoid ;-)
 
pepek  Dołączył: 19.07.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
(*Don't touch AF Area Test.)

ciekawe dlaczego nie? może da radę w jakiś cudowny sposób przesunąć punkt centralny af na właściwe miejsce.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach