alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
No to super. Spróbuj wgrać sobie Arkanoid


Smiejesz sie? Gralem w Dooma na Ipodzie pod linuxem.

:shock:

Serio.

:shock: :shock: :shock:
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
Spróbuj wgrać sobie Arkanoid

chcialem byc trendi i zrobic sobie FF, ale jakos nie moge albo z kitem nie widac :-/
Jest fajna opcja "Release Aging" - po wlaczeniu wykonuje odliczanie do 100 i za kazdym razem, mniej wiecej co sekunde wykonuje ekspozycje 8-) Mozna to wylaczyc glownym wylacznikiem, spoko :-B
Jest mozliwosc zablokowania reakcji aparatu na otwarcie klapki z karta - jak wiemy, istyD maja buga, ktory polega na tym, ze jesli w trakcie zapisu zdjecia otworzy sie klapke, fota idzie w pis, a tak, nic sie nie dzieje 8-) Tylko trzeba uwazac, zeby czasem karty nie wyciagnac z wlaczonym zasilaniem ;-)
Szkoda ze screenow nie mozna robic :mrgreen:
To skad pobrac jakiegos manuala do tego? Nie moge rozgryzc dwoch opcji: "WRITE CF VNDR" i "SCRIPT EN MODE" - po ich wlaczeniu, jakby nic sie nie dzieje 8-) Te nazwy, to chyba po japonsku? :roll: :-B

[ Dodano: 2007-02-12, 00:59 ]
alkos napisał/a:
Gralem w Dooma na Ipodzie pod linuxem.

Mam DOOMa na telefonie z Symbianem i to nie jest zadna przerobka - gierka korzysta z oryginalnych plikow :mrgreen:
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
l_uka napisał/a:
Nie moge rozgrysc dwoch opcji: "WRITE CF VNDR"
CF Vendor - producent karty? Ale gdzie miałby go zapisać - na kartę?
l_uka napisał/a:
SCRIPT EN MODE
Heh, może można jakieś skrypty pisać... ale by się działo ;-)
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
może można jakieś skrypty pisać... ale by się działo

moze da rade chociaz "kolko i krzyzyk" :lol:
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
jestem tak nietomny, że nawet nie wezmę się za tę zabawę, a przynajmniej dopóki nie odeśpię. Jeszcze z godzinka i skończę projekt, a potem łóżko! Heh ale jak się wyśpię to sam pozaglądam i bedę zgłębiał arkana wiedzy tajemnej. Jeszcze się okaże, że ja także mam SR, tylko softowo wyłączony - ale byłaby jazda :-P
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
na pdmlu juz cos kombinuja 8-)
w oprogramowaniu procka DSP sa ustawienia iso 50-3200
no i prawdopodobna architektura k10 to Fujitsu MB91680
http://www.fujitsu.com/do...ind/24-1e/3.pdf

ciekawe czy poleca za to jakies glowy... :-B
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
Nie probowalem na mojej kadyszce i mam opory przed ruszaniem tego menu - poniewaz rzeczywiscie mam problem z BF, i wole zeby zostal naprawiony porzadnie, sprzetowo. Dalej z forum dpreview -
- kilku gostkow znalazlo problem z wieloma szklami (w tym FA* 85/1.4 ) polegajacy na tym ze wyregulowanie w punkt dla swiatla zarowego powoduje BF w swietle dziennym i vice-versa - dobre ustawienie przy swietle dziennym powoduje frontfocus przy zarowym. Ciekaw jestem czyo to samo wystepuje ze szklami DA , ale moj kit jest za ciemny na takie proby
- ponoc ustawienie domyslne to 0 , czyli nic nie trzeba zapisywac jezeli rzeczywiscie tak jest. Oczywiscie przed wyslaniem aparatu do serwisu :-P sugerowalbym przywrocenie wartosci domyslnej
- regulacje sprzetowe (te slawne "3 srubki") sa udokumentowane w tym patencie: http://v3.espacenet.com/o...PN=JP2004157212 (niewyrazne rysunki sa pod zakladka "Mosaics", ale znacznie czytelniejsze sa w oryginale, zakladka "Original Document", strona 6) Rysunek 1 to komora lustra widziana od spodu oraz przykrecany na 3 srubki czujnik AF, rysunek 2 to samo z boku i rysunek 3 to ogolny schemat
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Cytat
No to super. Spróbuj wgrać sobie Arkanoid

To ja się jeszcze pochwalę, że kiedyć napisałem "węża" na kalkulator Casio :mrgreen:
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Bronek napisał/a:
Nie probowalem na mojej kadyszce i mam opory przed ruszaniem tego menu - poniewaz rzeczywiscie mam problem z BF, i wole zeby zostal naprawiony porzadnie, sprzetowo.


Tylko skąd wiesz, że jak odeślesz do serwisu, to zrobią to sprzętowo? :mrgreen:
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
PiotrR, sprawdze sobie w menu serwisowym :-P
 

tm  Dołączył: 14.08.2006
Cytuj
l_uka napisał/a:
w deelu dziala 8-)

W kasetce też :-D
Ale boję się coś zmieniać, bo z AF to chyba na razie ze 3 razy korzystałem ;-)
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Bronek napisał/a:
PiotrR, sprawdze sobie w menu serwisowym :-P


Ale to już będzie post factum. Swoją drogą rzeczywiście dobry pomysł, żeby ktoś kto odsyłał do serwisu na regulację AF sprawdził w menu, czy robili to sprzętowo czy softowo.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
No i są już relacje pierwszych odważnych. Wygląda na to, że warto i działa - upierdliwe jest jednak to, że jeśli AF jest kapryśny w zależności od szkła - to dla każdego trzeba kalibrować oddzielnie.

http://forums.dpreview.co...essage=22026990
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
to dla każdego trzeba kalibrować oddzielnie.

To znaczy przy każdej zmianie szkła trzeba powtarzać?
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Zdano napisał/a:
Jarek Dabrowski napisał/a:
to dla każdego trzeba kalibrować oddzielnie.

To znaczy przy każdej zmianie szkła trzeba powtarzać?
Jeśli każde się inaczej zachowuje, to niestety tak.
Ale większość przypadków, to stały FF na większości szkieł.

Ta cała kalibracja zaczyna przypominać stwierdzenie, że "it's not a bug - it's a feature" - ale jeśli już ma się problemy, to lepiej mieć możliwość ich skorygowania, niż nie mieć. Np. w przypadku moich dwóch byłych, felernych puszek wygląda na to, że to by sprawę załatwiło.
 

mily  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
to ja jeszcze poprosze o przepis na mapowanie zdedzialych piksli :D
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
dla większości szkieł gostek miał takie same albo bardzo pdobne ustawienia; przypuszczam że różnice biorą się z różnej CA dla różnych szkieł.
 

ThomFoto  Dołączył: 07.11.2006
Cytuj
Nie rozumiem czemu Pentax nie dał możliwości korekty FF iBF z poziomu menu użytkownika skoro jest taka mozliwość. Kazdy mógłby w prosty sposób dokonać korekcji sam bez knieczności wysyłki sprzętu do serwisu. Do tego byłoby to o wiele bezpieczniejsze niż grzebanie w menu serwisowym. i marketingowo byłby to pewnie niezły krok do przodu przed konkurencyjne produkty bo nie słyszałem żeby gdziekolwiek była możliwość korekcji FF z poziomu menu.
 

TomiTom  Dołączył: 13.01.2007
Cytuj
ja mysle ze ustawienie AF to tylko grzebanie w sofcie, cholera wie jak to działa mozna się tylko domyśleć że AF dostaje jakies inne wytyczne, sam nie wiem moż np przeostrza o jakąs tam jednostę lub np niedoastrza, ale jedyny właściwy sposób jak dla mnie to fizyczna regulacja a nie softowo - z drugiej strony gdyby to było w meny z mozliwością zapisu kilku- kilkunastu profili w zależności od posiadanego słoika - to byłaby to nielada gradka...
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
TomiTom napisał/a:
z drugiej strony gdyby to było w meny z mozliwością zapisu kilku- kilkunastu profili w zależności od posiadanego słoika - to byłaby to nielada gradka...
Pomarzyć , dobra rzecz :-P

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach