dyptam  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
dtox, Naprawiłem sobie sam (Menu.. itd.), zresztą z Sigmą działa jak należy, a FA 50/1.4 leży w szafie i czeka na wysyłkę do Astera ponieważ przy 22 mam dziwne kółeczko na środku pola :-/
 

dtox  Dołączył: 20.05.2007
Cytuj
super, ja dzis odebralem 50 f1.4 i mam 6mm FF z lampa blyskowa i 3mm FF przy swietle zarowym. Najgorsze jest to, ze nie mam kiedy wyslac puszki bo co tydzien mam po 2 sesje zdjeciowe :-/ moze ktos z KRK ma sprawne body i pozyczy ze 2 razy na zdjecia :lol:
 

dyptam  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
dtox, :-( przykro mi, a co z innymi szkłami, może pokombinuj w menu u mnie pomogło. I też żal mi się rozstawać z body.
 

dtox  Dołączył: 20.05.2007
Cytuj
u mnie nie ma takiego menu jak wymienione w tym temacie. przesledzilem tez watek na dpreview ale nic nie znalazlem. napisalem maila do apollo i zobaczymy
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
dtox napisał/a:
u mnie nie ma takiego menu jak wymienione w tym temacie. przesledzilem tez watek na dpreview ale nic nie znalazlem. napisalem maila do apollo i zobaczymy


Musisz wejść do menu serwisowego. Na pierwszej stronie jest instrukcja jak to zrobić (ta po angielsku - do K100D, bo chyba taki masz korpus?)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
michal5150, jeszcze zależy, jaką ma wersję firmware.
 
Grizley  Dołączył: 30.08.2007
Cytuj
a jakie musi byc firmware w kasetce ? ja mam orginalne 1.00
i najwyzej moge zmienic na 1.02 te ze strony pentaxa

czy te menu działa z wersja super.?

a teraz drugie pytanie wydrukowałem ta plansze.
ustawiłem aparat na statywie 45• zrobiłem zdjecie
i jak teraz odczytac ten BF, FF
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Grizley napisał/a:
a jakie musi byc firmware w kasetce ? ja mam orginalne 1.00
Szukanie nie boli.
link na forum
Grizley napisał/a:
czy te menu działa z wersja super.?
Nie
Grizley napisał/a:
a teraz drugie pytanie wydrukowałem ta plansze.
ustawiłem aparat na statywie 45• zrobiłem zdjecie
i jak teraz odczytac ten BF, FF
Tutaj masz opis, jak to zrobić.
 
Grizley  Dołączył: 30.08.2007
Cytuj
szukalem od wczoraj , jakos po polsku na forum :mrgreen:
dzieki przetłumaczylem sobie.
ale i tak nic potym jak w k100d s. niedziała serv. menu
 
samber  Dołączył: 28.06.2007
Cytuj
w kasetce (takiej bez superów) działa nawet na firmare 1.0.
całkiem fajny bajer. muszę się jeszcze podszkolić ile czego ustawić dla poszczególnych szkieł, ale strasznie mi się to podoba. Właściwie można używać tej opcji przy każdej zmianie szkła, tylko trzeba zapamiętać (lub zapisać) ile nastawić, dla jakiego słoika i w jakich warunkach. Samo przestawiane trwa nie wiele więcej niż zmiana szkła. Ciekawe czy spokojnie można focić przy włączonym menu serwisowym. Wygląda na to że tak, tylko na lcd wyskakują jakieś dziwne rzeczy
 

dtox  Dołączył: 20.05.2007
Cytuj
odesle do apollo, niech robia, nie bede kombinowal :-|
 

igorkrupa  Dołączył: 17.05.2007
Cytuj
Ja mam BF z Sgiama 28-70 EX dla 28mm za to dla 70mm jest idealnie :/
W swietle zarowym dla 28mm mam 10mm BF w dziennym jeszcze nie testowalem.

Naprawione musialem dodac az 120[um] i teraz przy 28 trafia idealnie w pnkt a przy 70 ma leciutkiego FF ale przezyje :)
 

Jimmy  Dołączył: 27.11.2007
Cytuj
No to jednak mam FF, przynajmniej przy kicie. Kusi mnie, żeby samemu się z tym bawić, ale... Właśnie jest jak zwykle ale, głównie, żeby nie spieprzyć. Może jednak lepiej do serwisu? Tylko że zdążyłem juz wejść do menu serwisowego, wprawdzie bez grzebania ale zawsze (czyli punkty 1-6 w liście podanej przez Tok'Ra). I tu pojawia się pytanie, jak ma się to do gwarancji (bo upgrade firmware'u logicznie rzecz biorąc nie powinien mieć znaczenia)? Czy ktoś z szanownego towarzystwa już to przerabiał?

pozdrawiam
 

igorkrupa  Dołączył: 17.05.2007
Cytuj
Ja sobie pozmienialem i jest naprawde prosto, niema czego sie bac a odnoscnie pytania mysel ze nie ma to wplywu na gwarancje fakt widzialem ze po zapisaniu ustawien aparat zapisuje date ostatniej edytacji lecze nie mam pojecia czy serwis bedzie mial dostep do tych informacji, ja bym sie tego nie przejmowal to tak jak bys wgral sobie Tapetke albo Dzwonek do telefonu poprzez kabel USB...
 

Raven  Dołączył: 03.12.2007
Cytuj
Jest juz jakas metoda na wejscie do menu dla k100d super? Wszedzie jest tylko dla k100d, a ona nie dziala dla modelu super.

Odkrylem tylko, ze przy wlaczeniu jak trzymam [AE-L]+[MENU] to pokazuje sie firmware. Co dalej?
 
Grizley  Dołączył: 30.08.2007
Cytuj
z tego co osobiscie wybadałem*1 i zadałem dokładnie to samo pytanie
tu narazie nie ma mozliwosci wejscia do tego menu*2






*1) Przestudiowałem wszystkie kombinacje klikania guzikami z tylnej strony body.
*2) Czytaj nie znaleziono kombinacji (szukałem na ruskich, czeskich i niemieckich stronach.
 
dagio  Dołączył: 29.11.2006
Cytuj
tak tylko dodam, bo moze nikt nie zauwazyl, a mnie to zaskoczylo podczas zabawy w tym menu:

te wartosci mozna sumowac. Czyli mozna ustawic +120um, po wyjsciu i wejsciu do menu mamy napisane w nawiasie 120 a suwak na 0, po czym gdy powtorzymy +120um po wyjsciu i wejsciu mamy 240um. Nie wiem czy ktos o tym wspominal wczesniej, jesli tak, to przepraszam
 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
U mnie chyba nie da się tak ustawić AF, żeby zarówno FA50 jak i kitowy 18-55 nie miały żadnych kłopotów z trafianiem ostrości.
Jeżeli na jednym jest w porządku, to na drugim jest nie najlepiej.
I mam teraz (być może naiwne) pytanie:
Czy serwis może coś poradzić na to, czy mam nauczyć się z tym żyć?
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
LDevil napisał/a:
Czy serwis może coś poradzić na to, czy mam nauczyć się z tym żyć?
Wal do serwisu. Podobno się zmienił na lepsze. Coś obiło mi sie o uszy, że mapują martwe piksele i posiadają/będą posiadać maszynkę do kalibracji FF/BF.
 

kosafwc  Dołączył: 24.02.2007
Cytuj
a czym sie charakteryzuje ten BF i FF? bo nie wiem czy mam :P

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach